Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Ste že srečali osebo, ki izžareva toplino in je iskreno prijazna in ne odbijajoče osladna? Verjetno ste naleteli na nekoga z uravnoteženo sakralno čakro. Ta človek je odprt v svet okoli sebe. Ima energijo, sočutje, intuicijo, čustveno stabilnost in veselje do življenja.

Sakralna čakra (Swadhisthana v sanskrtu) je v spodnjem delu trebuha, en do dva centimetra pod popkom. Barva te čakre je oranžna, njen element je voda. Povezujemo jo s čustvenimi izzivi, z občutkom za okus in z razmnoževalno funkcijo. Je najpomembnejši čustveni center, moto te čakre je: »Uživam življenje na polno.« Če ne uravnavamo njene energije, lahko pride do zastojev energije, to je do blokad. Blokade v sakralni čakri lahko povzročijo fizično in čustveno stisko.

Če deluje prekomerno, lahko povzroči:

  • pretirane čustvene reakcije
  • prevelike navezanosti na ljudi ali stvari
  • soodvisnost
  • napete mišice ali krče v trebuhu

 Če deluje premalo, povzroči:

  • strah pred srečo ali užitkom
  • pomanjkanje ustvarjalnosti in pristnosti
  • nizek libido
  • pesimizem, depresijo
  • neredne menstruacije, infekcije sečil in mehurja

Energijo uravnamo na 6 načinov:

… z jogo: v bokih hranimo čustvene in fizične pritiske. Z odpiranjem bokov lahko to sprostimo. Vsak dan je dobro narediti nekaj vaj, s katerimi razgibamo boke.

… s plesom: ples je eden najenostavnejših načinov za uravnavanje sakralne čakre. Zaprimo vrata, izberimo glasbo, ki jo imamo najraje, in zaplešimo, kot da je zadnjič.

… s telovadbo: za telo je pomembno, da vzdržujemo zdrave in močne mišice. Z vajami za krepitev trebušnih mišic zdravimo tudi sakralno čakro.

… z vizualizacijo oranžne: predstavljajmo si, kako oranžna barva polni trebuh. Ne pozabimo, da smo tridimenzionalni.

… z uravnanjem ostalih čaker: hudo neravnovesje v eni čakri skoraj vedno pomeni neravnovesje v drugi čakri. Grlena čakra ima močno povezavo s sakralno čakro. Ko bomo naslednjič razgibavali boke, preverimo, ali olajšanje čutimo tudi v grleni čakri. 

… s polaganjem ploščice: energijsko ploščico Polarix si položimo na čakro, da ji ta, če je čakra energijsko oslabljena, pomaga uravnovesiti energijo. 
 
... s prepustitvijo: izpustimo nezdrava čustva, ljudi, spomine. Spustimo prtljago, ki nam je ni treba nositi s sabo, in ustvarimo prostor ter energijo za nove, boljše možnosti.

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si