Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Peteršilj je idealen za čiščenje ledvic. Če nimamo vrta, si ga lahko posadimo na balkonu.

Zelo enostavno. Najprej si priskrbimo pest peteršilja in ga dobro operemo. Narežemo ga na majhne koščke, damo v lonec in prelijemo s čisto vodo. Pustimo vreti deset minut, potem ga odstranimo iz ognja in pustimo, da se ohladi. Čaj precedimo, prelijemo v čisto steklenico in ohlajenega postavimo v hladilnik. Pijemo en kozarec te zdravilne zelene tekočine na dan, 21 dni zaporedoma. Z uriniranjem se izločajo strupi iz telesa. Peteršilj deluje odvajalno, zato se držimo navodil in ne pretiravajmo.


Prehranske značilnosti peteršilja:

  • močan antioksidant
  • obnavlja, pomlajuje ter pomaga pri zdravljenju kože
  • vsebuje beta karoten
  • bogat z minerali, kot so kalcij, fosfor, železo in žveplo
  • bogat s klorofilom
  • preprečuje slab zadah
  • pomaga očistiti telo strupov in odvečne maščobe
  • bogat z vitaminom C
  • pomaga krepiti imunski sistem
  • ker je bogat s kalcijem, je zelo primeren za razne diete ter preprečevanje osteoporoze, kot tudi med menopavzo
  • zelo je dober za otroke in športnike
  • je dobro odvajalo: pomaga odstraniti tekočino na naraven način
  • uporablja se v dietah, za zdravljenje visokega pritiska (hipertenzija) ter za zdravljenje ledvic
  • ima veliko vitaminov in mineralov, zaradi česar je idealen za pomoč pri slabokrvnosti, anoreksiji, splošni oslabelosti, duševni in fizični utrujenosti
  • krepi lase in nohte
  • pomaga pri razjedah


Peteršilj vsebuje ogromno klorofila, tj. vira energije, ki daje zeliščem in rastlinam značilno zeleno barvo. Klorofil pomaga alkalizirati telo, očistiti kri in proizvajati nove rdeče krvne celice. Poleg tega klorofil in flavonoidi v peteršilju pripomorejo k večji celični produkciji glutationa. Višje ravni celičnega glutationa omogočajo, da se telo lažje razstruplja in bolj učinkovito zdravi. Zaradi teh lastnosti lahko peteršilj izboljša celično oskrbo s
kisikom. Povečana oksigenacija pomeni povečano celično energijo in intenzivnejše razstrupljanje ter zdravilne učinke.


Ledvice so povezane s 1. čakro, ki vpliva na raven energije v telesu, sposobnost zadovoljitve življenjskih potreb, preživetja, volje do življenja, povezanost s fizičnim telesom (prizemljitev), ohranjanje povezanosti s sedanjim trenutkom ter vse stvari, vezane z življenjem na Zemlji. Skrbimo za svoje telo, saj je naše zdravje odvisno v
največji meri od nas samih.

Recepti so na voljo v tiskani izdaji februarske številke Preventive.

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si