Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Orehov plod je bogat z nenasičenimi (zdravimi) maščobnimi kislinami, beljakovinami in vitaminom E. Vitamin E je naravni antioksidant in ščiti žile pred staranjem. Orehovo olje pomaga ohranjati sklepe gibčne, pomaga pri revmatizmu in lajša s tem povezane bolečine.

Ne vsebuje holesterola, ki povečuje nevarnost za pojav ateroskleroze in njenih zapletov, na primer možgansko kap. Hladno stiskano orehovo olje ščiti pred boleznimi srca in ožilja, predvsem pred možgansko in srčno kapjo.

Uživamo ga lahko trikrat na dan pred obrokom, vsakič po eno čajno žličko (uporabimo plastično ali leseno, nikoli kovinske). Tako bomo okrepili ledvica, prečistili kri, naredili bazično okolje v črevesju in posledično izgubili odvečno telesno težo. Vsebnost omega-3 maščobnih kislin, ki jih vsebuje orehovo olje, pozitivno vpliva na zdravljenje kroničnega bronhitisa in pljučnega edema pri kadilcih in bivših kadilcih.

Olje je nadvse učinkovito tudi za kožo, saj obnovi tri plasti kože. Koža raste v tretji plasti, zato je pomembno, da imamo v vseh treh plasteh kože dober krvni pretok. Kapilarni sistem kože je odgovoren za delovanje celega telesa. Če kožo naoljimo z orehovim oljem, se to spaja s kislinami, ki jih izločajo žleze v koži. Žleze v koži so povezane z limfnim sistemom in z bezgavkami. To je najbolj naraven način čiščenja kože in jeter.

Namesto orehovega olja lahko uporabimo tudi prave orehe, zlasti ko pripravljamo smuti. Lahko pa pripravimo smuti in mu dodamo nekaj kapljic orehovega olja.

1/2 skodelice orehov (čez noč namočimo)

1 zmrznjena ali sveža banana, narezana na koščke

1/2 avokada

2 skodelici vode (lahko tudi kokosove)

2 žlici javorjevega sirupa (po želji)

1 kocka ledu

ščepec cimeta

ščepec kurkume (po želji)

 

Vse sestavine damo v mešalnik in zmiksamo do gladkega.

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si