Avokado je sadje, bogatega okusa in polno hranil. Zakaj ga ne bi vzgojili sami in ga imeli na voljo vse leto?

Avokadovec lahko vzgojimo na več načinov:

 

… z zobotrebcem

Odstranimo in očistimo koščico

Avokado prerežimo na polovico in odstranimo meso in lupino. Sperimo koščico s hladno vodo in jo osušimo s papirnato brisačo. Previdno olupimo dno za hitrejše kaljenje.

Vstavimo zobotrebce

Preden zapičimo zobotrebce v koščico, določimo njen vrh in dno. Na vrhu bo vzklilo seme. Na spodnjem, ploščatem delu pa bodo pognale korenine. Nežno, vendar čvrsto potisnimo 3 do 4 zobotrebce v na največji širini koščice.

Postavimo koščico na kozarec

V skodelico previdno nalijemo vodo, a le toliko, da bo prekrita/potopljena polovica koščice. Koščica naj gleda iz skodelice, pri čemer si pomagamo s štirimi zobotrebci. V spodnji polovici se koščica dotika vode. Po potrebi vodo dolijmo.

Omogočimo, da koščica dobi dovolj sonce

Postavimo skodelico na okno, da dobi veliko sonca in pustimo, da pride do fotosinteze! Vodo vsak teden menjajmo in po potrebi dolijmo. Upoštevajmo, da bo trajalo približno tri do osem tednov, preden bo prišlo do kalitve. Potrpljenje v tem obdobju je ključno! Na dnu bodo pognale korenine, na vrhu pa steblo.

Posadimo rastlino

Ko se pojavi kalček in zraste 6 cm, presadimo avokadovec v večjo posodo z zemljo (spomladi pa direktno v zemljo). Nežno odstranimo zobotrebce. Avokadovec dobro uspeva v zemlji z nizko vsebnostjo soli, ki je dobro navlažena (in ima dobro drenažo). Najboljše je, da uporabimo 50/50 mešanico zemlje in lupin kokosovega oreha. Če želimo, da drevo uspeva zunaj, na vrtu, potem zagotovimo, da temperatura ne pade pod 15 stopinj. V nasprotnem primeru je bolje, da ga hranimo v loncu.

Skrbimo za drevo

Avokadovec redno zalivajmo, da bo zemlja vedno vlažna, a ne premokra. Ko bo okoli 30 centimetrov visok, odstranimo zgornji dve vrsti listov. S tem bomo pospešili rast na straneh, tako da bo pognalo še več listov. To lahko ponovimo na vsakih 10 centimetrov nove rasti.

Prednosti in slabosti:

+ je poceni
+ ne potrebujemo drage opreme

– če pozabimo napolniti vodo, se posuši in umre

… z zemljo/kompostom

Napolnimo cvetlični lonec z zemljo in nežno potisnimo koščico v zemljo, dokler ni napol pokrita. Nato zalijmo, da se navlaži. Preverimo zemljo vsakih nekaj dni in po potrebi vodo dolijmo. Po dveh do osmih tednih bo vzklil kalček, v zemljo pa bo pognala debela korenina.

Prednosti in slabosti:

+ je poceni
+ ne potrebujemo drage opreme

– pazljivo moramo preverjati nivo vode, saj se lahko zemlja izsuši ali splesni
– ne vidimo rasti korenin

 

… z mokro brisačo

Očiščeno koščico avokada zavijmo v vlažno papirno brisačo. Postavimo jo v posodo in pokrijmo. Posodo postavimo v temno območje za tri do osem tednov. Občasno opazujmo, da preverimo ali kali. Stalno zamenjujmo papirno brisačo in skrbimo, da bo mokra. Ko so korenine približno 3 centimetrov dolge, je koščica pripravljena za sajenje.

Prednosti in slabosti:
+ je poceni
+ ne potrebujemo nobene moderne opreme
- ne opazimo kaljivosti
- koščica pogosto začne plesneti in umre
- na koščico lahko pozabimo

 

… z Avoseedo

AvoSeedo je izboljšana metoda gojenja avokadovca iz koščice. AvoSeedo je majhen čoln iz plastike, ki ima vdolbino z luknjo v njej in temelji na metodi z zobotrebci. Potem ko očistimo koščico, avokado obrnimo s širšim delom navzdol. Po 3 do 8 tednih bo avokado začel kaliti. Podobno kot pri metodi zobotrebca lahko kaljeno koščico presadimo v večjo posodo.

Prednosti in slabosti:
+ brez tveganja lahko drastično zmanjšamo intervale polnjenja
+ poškodb ni, ker ne prebadamo avokada
+ je enostaven za uporabo
+ njegova lepa zasnova posnema avokado
+ opazujemo lahko vsak korak kalitve
- AvoSeedo morda ne gre v vse posode
- AvoSeedo ni brezplačen, ampak je trajen, saj je narejen iz trpežne plastike.

Gojenje avokadovca se zdi enostavno, a lahko traja tudi do petnajst let, da dočakamo prvi sadež. Pomaga, če gojimo več dreves hkrati, saj se medsebojno oprašujejo.

 

 

 

 

Preberite še več člankov - Bio dom

Domači mojster: spoznajte osnove varjenja

Ste oseba, ki rada dela z rokami in le stežka zapusti svojo garažo ali delavnico? Potem vas je zagotovo že kdaj imelo, da bi se naučili variti in na ta način izdelati nekaj lepega in koristnega....

Doma narejena zelena čistila: kuhinja

Doma narejena zelena čistila niso le poceni, ampak so tudi dobra za zdravje. Potrebujemo: vinski kis sodo bikarbono ali rastlinsko olje Pribor: posoda gobica pršilka Vinski kis : Nerazredčen kis...

Kako do boljše kvalitete zraka v stanovanju

Vsi moramo dihati in to počnemo od rojstva do smrti. Kvaliteta zraka, ki ga dihamo, je tako zelo pomembna za naše zdravje in dobro počutje. Čeprav ob onesnaženosti zraka najprej pomislimo na...

Bomo živeli v kapsuli?

Ko razmišljamo o umiku od tehnologije ali o kampiranju sredi včasih surove narave, običajno pomislimo na ‘divje’ bivanje, brez vode in elektrike. Skupina arhitektov iz Bratislave, Nice Architects,...

Izključimo električne naprave iz omrežja

Nevroznanstvenik profesor Russel Foster pravi, da je pomanjkanje spanja za naše zdravje enako škodljivo kot kajenje. Tiste, ki spijo manj kot pet ur na noč, naj bi tudi obravnavali enako kot...

Gretje z lastnim blatom

»Človeško blato lahko predelamo v gnojilo za rastline ali pa v brikete, s katerimi se grejemo,« pravi David Kodarin, direktor Zavoda mOBILNO. Za svoj izum je na celjskem sejmu MOS prejel posebno...

Je hiša, kjer se kuri »na drva«, res zelena?

Obnovljivo je povezano s čistim, zelenim, zdravim in dobrim za planet. Ja, les je obnovljiv, vendar kot gorljiv material nima teh pozitivnih lastnosti. Kljub temu »na drva« kurijo številni, celo...

Naredimo sami: Okras za dom

Jesen je odličen čas za ustvarjanje. Narava nam ponuja pridelke, iz katerih lahko ustvarimo drobne okraske, ki bodo poživili naš dom. Še zlasti zanimivo bo, če nam bodo pri tem pomagali otroci....

Klime med pandemijo ni treba čistiti?

Zaradi koronavirusa kar naprej čistimo in razkužujemo po stanovanju ali hiši. Strokovnjaki svarijo, naj ene stvari ne čistimo. Gre za klimatsko napravo. Univerzitetni profesor Qingyan Chen je...

Zeliščarji, pozor!

Že smo v juniju, mesecu rož. Od tod tudi staro slovensko ime za ta mesec, rožnik. Ne le beseda, tudi v resnici je tako, da, ko se ozremo okoli sebe, vidimo obilje cvetočih rož. Izkoristimo vsak...

Naredimo sami: domači puder

Če že moramo uporabljati puder, si ga lahko zmešamo tudi sami. Po večkratni pripravi boste sami ugotovili, katere sestavine vam bolj ali manj ugajajo, pa jih lahko po potrebi tudi dodajate ali...

Naredimo sami: lak za nohte

Čeprav bo omejitev zaradi koronavirusa kmalu konec, pa vseeno ni odveč vedeti, kako si lahko lak za nohte naredimo sami. Lak za nohte z oljčnim oljem in E-vitaminom Za približno 11 gramov...

Kako vrtnariti brez prekopavanja?

Ne prekopavamo, ne zalivamo, ne mučimo se. Enostavno. Vrt pa kljub vsemu cveti. Takšen je ekološki vrt Prekmurke Jerneje Jošar, ki je po študiju agronomije ostala v Ljubljani ter odprla lastno...

Kaj pa trave na našem dvorišču?

V Sloveniji se radi pohvalimo z bogastvom in raznolikostjo naše narave. Zakaj pa se na svoji parceli, kjer domujemo, obnašamo drugače? Raznovrstne trave na mnogih dvoriščih nimajo prostora. V mnogih...

Naredimo sami: čaroben vrt

V nekaj potezah lahko iz običajnega vrta ustvarimo čarobnega. Potrebujemo le nekaj barv in ščepec kreativnosti. Ročno barvane ptičje hišice Prebarvajmo navadne lesene hišice z različnimi barvami in...

Lesu enakovredne alternative za gretje

Te ne-tradicionalne alternative lesu lahko domu zagotovijo toploto brez negativnega vpliva na okolje. Les je najstarejši način ustvarjanja toplote in doma zagotovo ustvarja prijeten ambient. Ampak...

Kaj ženske v resnici mislimo o moškem spodnjem perilu?

Če še moški, vedno nosite isto perilo, kot ste ga pred leti, je čas, da osvežite omare. Komplet ali dva bi bila dobra dopolnitev. Da bi ugotovili, kaj se zdi 'vroče' nasprotnemu spolu, so pri reviji...

Aromaterapijski medaljon za zdravje in užitek

Eterična olja ali rastlinske esence obvladujejo naše čustvovanje, spolno vedenje, napadalnost, lakoto, žejo … Prijajo nam in si jih zato vtiramo v kožo, dodajamo v mazila, vodo za kopanje, nekatera...