Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Jesen je odličen čas za ustvarjanje. Narava nam ponuja pridelke, iz katerih lahko ustvarimo drobne okraske, ki bodo poživili naš dom. Še zlasti zanimivo bo, če nam bodo pri tem pomagali otroci.

Strašilo

Iz lesenih palčk, ki so nam ostale od lučk, lahko naredimo strašilo. Potrebujemo le nekaj palčk, malo blaga in kakšen gumb ali dva. Naredimo strašilo, ki ga bomo lahko uporabili za noč čarovnic, še prej pa za okras v hiši. Za večje strašilo na vrtu potrebujemo daljšo palico in uporabna bo že stara metla.

Viseča metla

Potrebujemo nekaj barvnih slamic in kakšen kos papirja. Papir razrežemo in ga ovijemo okoli slamice v obliki krila. Obesimo v sobi.

Papirnata buča

Potrebujemo slamico, oranžen kos papirja, kakšen želatinast bonbon in črn flomaster. Na slamico nalepimo bučo, ki ji prej narišemo oči, na vrh slamice pa nataknemo kakšen slasten bombon v različnih barvah. Ponudimo otrokom, ko pridejo na obisk. Če imamo več časa, naredimo luč v obliki buče ali oranžen lampijonček.

Listnati venček

Jesensko listje lepimo drug na drugega v obliki kroga, lahko tudi z druge strani. Potrebujemo le še tanko vrv, nato pa venček obesimo na steno ali ga imamo kar tako na mizi.

Duhci

Iz kavnih filtrov in lesenih palčk za lučke izdelamo duhce, ki jih po sobi razobesimo oktobra, na noč čarovnic.

Drevo

Potrebujemo nekaj kosov barvnega papirja, škarje in še kos papirja, v katerega nam zavijejo kruh. Zaželeno je, da je rjav. Izrežemo krogce, iz papirnate vrečke pa po svoje oblikujemo deblo. Vse nalepimo na kakšno belo, lahko tudi barvno podlago.

Ježek

Potrebujemo nekaj rjavih listov in oranžen kos papirja ter nekaj pisanih flomastrov. Naredimo ježka, ki ga postavimo na tla ali na mizo, lahko ga tudi prilepimo na steno.

Prebarvani želodki

Če imamo radi želodke, jih zbirajmo, nato pa jim pobarvajmo kapice in telo. Pisani vedno poživijo dom. Če se radi igramo, jim dodelimo tudi imena.

Kozarec mumija

Na navaden prozoren kozarec, ki nam je ostal od marmelade ali kislih kumaric, nalepimo nekaj belega krep papirja ter gor narišimo črne oči. Spominjal nas bo na mumijo, ki jo poljubno napolnimo s suhim jesenskim sadjem.

Pajkova mreža

Potrebujemo tri lesene palčke od lučk (lahko jih tudi kupimo v trgovini Art), belo barvo, belo volno in črnega plastičnega pajka (kupimo v trgovini z igračami). Med tri palčke napeljemo volno in nanj nalepimo pajka. Mreže lahko visijo s stropa ali pa jih nalepimo na steno.

Stenski pajek

Iz manjše kartonaste škatle, ki jo obarvamo na črno, naredimo glavo pajka. Dodamo mu noge in ga obesimo na črno volneno vrv, ki jo lahko tudi prilepimo na steno.

Več izdelkov in foto je na ogled v tiskani izdaji septembrske PREVENTIVE.

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si