Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Kako si zapomnimo, kaj naj kupimo, ne da bi to zapisali? Pomnjenje je ena od vaj za ohranjanje čilih, bistrih in zdravih možganov. Predstavljamo jih v Preventivi. Ljudje, ki imajo dober spomin, se niso rodili z darom za boljše pomnjenje. Oni so svoj spomin – izurili. Za to moramo imeti željo in tehniko. Redka izjema so ljudje, ki se že rodijo s fotografskim spominom.

 

Če si lahko hudo poškodovani možgani presenetljivo opomorejo in če prizadete funkcije lahko prevzamejo drugi možganski deli, živčne celice pa zrastejo, da obnovijo pretrgane vezi, česa vsega so potlej zmožni šele normalni, nedotaknjeni možgani? Pa začnimo.

Pomnjenje nakupovalnega seznama

Bržkone ste že napisali na listek, kaj morate kupiti v trgovini, potem pa pozabili, kam ste ga dali in kaj ste napisali nanj. In bržkone ste že naredili seznam živil, potem pa ga pozabili vzeti s seboj v trgovino? Kaj pa, če bi si preprosto zapomnili, kaj piše na listku? Ta tehnika je kratka, preprosta, zabavna in domiselna. Uporabimo jo lahko za kratke ali dolge sezname in jo lahko prilagodimo za pomnjenje različnih vrst seznamov.

Gre za potovanje s spominom, ki združuje zgodbo z vizualizacijo slik, ki so nam zelo znane. Vizualiziramo pot, ki jo uporabljamo vsak dan, ali, denimo, cesto, po kateri smo šli kot otrok do babice ali trgovine.

Tehnika pomnjenja

  1. Na tej poti najprej izberemo prepoznavne znake oziroma orientacijske točke.
  2. Napišemo toliko prepoznavnih znakov, kot imamo stvari na seznamu, ki si jih želimo zapomniti. Če imamo na seznamu za v trgovino kruh, mačjo hrano, krompir, toaletni papir, odstranjevalec laka za nohte in kavo, potem izberemo šest določenih mest na poti do trgovine. Denimo vhodna vrata, drevo na sprednjem dvorišču, avto, stop znak na koncu naše ulice, neko grdo hišo ob cesti v barvi fuksije in parkirno mesto pred trgovino.
  3. Ustvarimo si sliko, kako potujemo po tej poti in povezujemo elemente s seznama z vizualnimi orientacijskimi točkami, da ustvarimo zgodbo:

Odprl sem svoja vhodna vrata in mimo mene je pridrvel pek s kruhom. Mačka je glodala drevo na sprednjem dvorišču, ker je stradala zaradi pomanjkanja hrane. Končno sem prišel do avta, ki je bil poln krompirja, zahvaljujoč sosedom, ki so krivi tudi za okrasitev prometnega znaka na koncu moje ulice s toaletnim papirjem. Na srečo so z grde hiše ob cesti v barvi fuksije končno odstranili barvo, ko pa sem prišel do parkirnega mesta pred trgovino, je bilo to poplavljeno s kavo.

Uporabljene prepoznavne znake oziroma orientacijske točke lahko uporabimo tudi za kateri koli drug seznam, na primer za seznam imen, datumov ali zaporedje števil neke nove telefonske številke. Uporabimo le drugačne simbole. Ko enkrat osvojimo to tehniko, smo v pomnjenju seznamov vedno boljši in boljši.

Devina Novak

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si