Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

34 odstotkov poškodb na delu nastane zaradi mišično skeletnih nepravilnosti, ki so posledica dela napačne drže na delovnem mestu. Kaj lahko med odmori naredimo sami?

1 Zravnajmo glavo – upognjena glava nastane zaradi napačnega večurnega sedenja; nagnjena glava je posledica zategnjenih mišic v vratu.

REŠITEV: Sedimo zravnano, z ustrezno podporo v ledvenem delu. Vsake toliko razmigajmo glavo in krožimo z njo levo in desno, sicer jo poskusimo držati zravnano.

 

2 Raztegnimo ramena – povešena drža za mizo vodi do zategnjenih mišic prsnega koša, ki zavrtite ramena navznoter naprej.

REŠITEV: Redno raztezajmo ramena, da bi sprostili zategnjene mišice. Izberimo takšno pisalno mizo, ki je prave višine, ki podpira našo težo in omogoča podporo hrbtenici.

 

3 Glejmo naravnost – Večurno sedenje za računalnikom, obračanje k telefonom in dokumentom vodi do otrdelosti vratu oziroma vratnih mišic.

REŠITEV: Monitor naj bo pred nami, da bi preprečili premikanje vratu v levo ali desno in uporabimo stol, ki bo omogočil pravilno raztezanje bokov in hrbtenice. Naučimo se tipkati brez da bi gledali na tipkovnico.

 

4 Ne upogibajmo se – dolgotrajno sedenje in upognjenost čez mizo do ekrana vodi do zožitve mišic prsnega koša in do oslabelosti hrbtnih mišic.

REŠITEV: masaža in raztezanje med delovnim časom ob sočasnem popravljanju slabe drže pomagata odpravljati bolečine v hrbtenici in prsnem košu. Od računalnika bodimo oddaljeni do pol metra.

 

5 Telovadimo & raztezajmo – dolgotrajno sedenje vodi do oslabelosti bokov oziroma mišic in vodi celo do tega, da se kolki premaknejo naprej.

REŠITEV: vsako uro se vstanimo, počepnimo in raztegnimo noge, zadnjico, boke in vrat.

 

6 Ohranimo zravnane sklepe – sklepi bolijo zaradi različnih vzrokov, tudi zaradi slabe drže in neurejenega pisalnega prostora. Slaba drža lahko negativno vpliva na mišice rok in zapestja.

REŠITEV: Medtem ko pišemo, naj bo zapestje nad tipkovnico, podobno, kot če bi igrali klavir.

 

7 Sedimo zravnano & razgibajmo stopala – sedenje s prekrižanimi nogami lahko vodi do slabe prekrvitve in neprimerne drže. Prekrižane noge obremenjujejo boke in hrbtenico in škodijo drži.

REŠITEV: Sedimo zravnano, s stopali na tleh in vsako uro razgibajmo sklepe in noge, da pospešimo prekrvitev.

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si