Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Da bi pospešili razstrupljanje organizma, v smuti vedno dajmo tudi vlaknine. Vlaknine lepo postrgajo stene črevesja.

Če ne uživamo vlaknin, se večina škodljivih odpadkov kopiči v telesu. Pri vsaki zdravstveni težavi je potrebno začeti v črevesju. Še preden spijemo smuti, pa spijmo pol litra tople vode, ki ji primešajmo ščepec himalajske ali piranske soli. Minerali namreč telesu sporočijo, da se je začela prebava. Prebavila se tako sčistijo, šele nato lahko telo vsrka potrebna hranila. Slano vodo spijmo čim hitreje. Čez dan pijmo mlačno vodo, ker telo vode, dokler ta ni ogreta, ne pošilja notranjim organom in mišicam. Ne pozabimo: če imamo v telesu le 4 odstotke manj vode, bo raven energije padla za 20 odstotkov!

 

Smuti ananas in kokos

 

Potrebujemo:

nekaj listov rabarbare

4 rezine ananasa

1 olupljeno pomarančo

1/2 narezanega avokada

2 žlici kokosovih kosmičev

1 žlico čia semen

1 skodelico vode

 

Ananas vsebuje veliko vitamina C, ki krepi imunski sistem, mangana, ki je potreben za močne kosti in vezivno tkivo, encim bromelain, ki deluje protivnetno in protirakavo. Ananas in čia semena vsebujejo veliko vlaknin, slednja tudi velik delež omega-3 maščobnih kislin in kalcija.

 

Smuti pomaranča in kivi

 

Potrebujemo:

4 nasekljane korenčke

1 olupljeno pomarančo

1 olupljen kivi

3 žlice indijskih oreškov

1 skodelico vode

 

 

Ena skodelica te nizko kalorične pijače vsebuje več kot 100 odstotkov dnevne priporočene vrednosti vitamina C in vitamina A, kar pomeni, da to ni samo čudovito za imunski sistem, ampak tudi za polt. Z napitkom v telo vnesemo tudi kakšnih sedem odstotkov dnevne količine priporočenega kalcija. Indijski oreščki so zdrave beljakovine in maščobe, ki koristijo koži, napitek pa naredijo bolj kremast.

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si