Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Joga lahko spodbudi lasišče, saj izboljša pretok krvi in kisika po telesu. To ima za posledico, da hranila dosežejo lasne mešičke, kar pospeši rast las. Joga uravnava hormone, ki prav tako vplivajo na rast las in njihovo izpadanje.

Za rast las so zlasti priporočljive naslednje asane:

Vajrasana

Matsiasana

Pavanmuktasana

Ustrasana

Adho Mukha Svanasana

Utanasana

Salamba Sirsasana

......................................................

Vajrasana (Diamantni položaj)

Vajrasana, imenovana tudi Diamantni položaj, naj bi osebo, ki redno vadi, izbrusila v diamant. Za razliko od drugih asan je treba vaditi po obroku. Vajrasana je začetna raven joge Viniase. Vadimo od 5 do 10 minut. Vajrasana izboljša prebavo, odpravlja zaprtje in želodčne oziroma prebavne motnje, ki povzročijo izpadanje las. Rezultati redne vadbe so običajno vidni po treh mesecih.

Matsiasana (Položaj ribe)

Matsiasana ali položaj ribe se imenuje po avatarju Matsiaja oziroma gospodu Višni v hindujski mitologiji. Tako kot je Matsia rešil vse modrece pred veliko poplavo, vas bo ta asana rešila težav s kislino. Asano vadimo zjutraj na prazen želodec. To je začetna raven joge Hatha. V položaju ostanimo od 30 do 60 sekund.
Matsiasana zmanjšuje anksioznost in posledično stres, ki je povzročil izpadanje las. Lajša napetost v grlu, vratu in ramenih, umirja telo in preprečuje izgubo las zaradi duševnega stresa. Matsiasana preprečuje razdražljivost in nas ohranja mirne, s tem pa omogoča, da lasje ostanejo zdravi in sijoči.

Pavanmuktasana (Položaj golobčka)

Pavanmuktasana ali položaj izpuščanja plinov je razmeroma enostaven položaj, primeren za začetnike in že izkušene vaditelje. Da bi telo osvobodili plinov, vadimo pawanmuktasano zjutraj na tešče. Položaj je začetna raven joge Viniase. V položaju ostanimo od 10 do 60 sekund. Pavanmuktasana sprošča želodčne in črevesne pline iz telesa ter preprečuje želodčne krče. To olajša prebavo in izločanje, s tem pa tudi težave z lasmi. Položaj blaži menstrualne težave in hrani hormone ter posledično lase.

Ustrasana (Kamelji položaj)

Ustrasana ali kamelji položaj je globok klečeč položaj. Položaj spominja na kamelo, zato od tod tudi ime. Ustrasano vadimo na prazen želodec zjutraj. Je začetna raven joge Viniase. V položaju ostanimo od 30 do 60 sekund. Ustrasana izboljšuje pretok krvi v možgane, izboljša dihanje, povečuje energijo prane v telesu, kar pozitivno vpliva na rast las, zdravje in moč.

Adho Mukha Svanasana (Položaj navzdol obrnjenega psa)

Adho Mukha Svanasana ali položaj psa, je asana, podobna psu, ki se nagiba naprej in gleda navzdol. Vadimo jo zjutraj na prazen želodec in ko imamo čisto črevesje. Adho Mukha Svanasana je začetna raven joge Ashtange. V položaju zdržimo od 1 do 3 minut. Ker se glava v položaju spusti, spodbujamo pretok krvi v glavo. To je odlična asana za sproščanje telesa in sproščanje las.

Utanasana (Upogib naprej)

Uttanasana ali upogib naprej je energijska asana, ki osvežuje in pomladi. Utanasano vadimo zjutraj na prazen želodec ali zvečer, od 4 do 6 ur po zadnjem obroku. Utanasana je vmesna stopnja joge Hathe. V položaju zdržimo od 15 do 30 sekund. Utanasana spodbuja prekrvitev v zgornjem delu telesa, kar pomaga vsem, ki jim izpadajo lasje. Pomirja um in odpravlja tesnobo, s tem pa ščiti pred izgubo las in izboljša njihovo kakovost.

Salamba Sirsasana (Stoja na glavi)

Salamba Sirsasana ali stoja na glavi je kraljica vseh asan. Asana zahteva moč v zgornjem delu telesa, ki jo moramo zgraditi. Vadimo zjutraj na prazen želodec oziroma takrat, ko imamo čisto črevesje. Salamba Sirsasana je napredna raven joge Viniase. V položaju zdržimo od 1 do 5 minut. Salamba Sirsasana povečuje pretok krvi v glavo in lasišče. Izboljša prenašanje hranil in kisika v lasišče, s čimer izboljša zdravje lasnih mešičkov. Prav tako izboljša prebavo in lajša stres, kar vpliva na lase.

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si