Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Krčne žile so v kitajski tradicionalni medicini (TKM) posledica oslabelosti mišic in veznega tkiva, kar je povezano z vranico in vraničnim meridianom. 

Vranico krepijo proso, sezamovo seme, bučna semena, sončnična semena, orehi, kostanj, pinjole, pistacije, zeleni čaj, jasminov čaj, čaj iz malinovih listov, angelika, astragalus, atraktilis …

Zastajanje krvi in ostalih telesnih tekočin odpravimo tako, da pospešimo prekrvitev v telesu. K temu lahko sami pripomoremo z redno telesno vadbo, toplimi oblačili in z masažami. Začimbe, ki ogrevajo telo in pospešujejo prekrvitev, so: črni in kajenski poper, cimet, nageljnove žbice, ingver, kurkuma, hren. Vsaj tri od teh sestavin zmešajmo v smuti ali jih dodajmo zdravemu pecivu.

 

Smuti z ingverjem

1 narezana banana

1 žlica organske melase

1,5 do 2 žlici naribanega ingverja

2 žlici organskih lanenih semen

1 skodelica nesladkanega mandljevega mleka

2 skodelici špinače (vitamin A in K)

 

Vegansko kostanjevo pecivo

1,5 skodelice kostanjeve moke

1 žlička kokosovega sladkorja

ščepec solipol skodelice vode

2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja

1/4 skodelice rozin

1/4 skodelice oreščkov ali olupljenih lešnikov

1 velik list rožmarina


Pečico segrejmo na 200 °C. S kokosovo moko narahlo namastimo pekač. Zmes kostanjeve moke, sladkorja, soli in vode zlijemo v pekač. Dodajmo oljčno olje in odstranimo iz pečice. Potrosimo z rozinami, lešniki ali oreščki ter rožmarinom. Položimo nazaj v pečico in skupaj pecimo dobre pol ure oziroma dokler pecivo ni posušeno. Jejmo suho ali hladno, dodamo lahko sadje ali smetano.

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si