Čeprav znanstvene raziskave le počasi ocenjujejo zdravilne lastnosti konoplje, se javnost vse bolj zaveda čudežnih lastnosti te rastline. Severnoameriške vlade so se odločile, da bodo omilile omejitve uporabe marihuane za medicinske namene, zato je zdaj lažje dostopna. Konoplja brez dvoma zdravi številne bolezni, zato boste, če pripravite kokosovo olje na osnovi konoplje, izkoristili vse prednosti!

Hladno stiskano deviško kokosovo olje je polno hranil in ga lahko v kombinaciji s kanabisom uporabimo kot osnovo. Idealno je za začimbe in zelišča, ki se uporabljajo medicinsko. Ima močne antioksidativne in antibakterijske lastnosti, kožo očisti in vlaži. Uravnava hormone, pomirja vnetje, uravnava holesterol, lajša bolečine, spodbuja presnovo, spodbuja možgane in lajša prebavne motnje, zdravi depresijo in uničuje rakave celice. Te neverjetne koristi za zdravje so večinoma posledica srednje-verižnih maščobnih kislin.

Po drugi strani pa je konoplja že tisoče let alternativno zdravilo proti bolečinam, slabostim, astmi in tesnobi. Pomirja vnetje, pomaga pri zdravljenju raka, epilepsiji, Crohnovi bolezni in drugih motnjah prebavnega trakta, pri multipli sklerozi, posttravmatskih stresnih motnjah in številnih drugih težavah. Da telesu tako koristi je posledica dejstva, da imajo človeške celice receptorje za kanabinoide v možganih, zato kanabinoidi koristijo tudi pri zdravljenju nevrodegenerativnih bolezni.


Konopljino in kokosovo olje

Obstaja več vrst konoplje. Dve najaktivnejši fitokemikaliji v marihuani sta kanabidiol (CBD) in tetrahidrokanabinol (THC). Dejstvo, da sta topni v maščobah, je še en razlog, zakaj sta v kombinaciji s kokosovim oljem popolni. THC je psihoaktivna komponenta kanabisa, CBD ni. Sevi marihuane, ki so bogati s THC-jem, so uspešnejši pri zdravljenju glavkoma, astme, slabosti, bolečin, prebavnih motenj in motenj spanja: "Nekateri kanabinoidni agonisti (WIN 55212-2, anandamid) so dokazano "idealna zdravila"pri zdravljenju glavkoma, saj se je izkazalo, da so nadvse učinkoviti pri zmanjšanju intraokularnega tlaka in da se obnašajo kot nevroprotektorji celic mrežnice ganglijev." Povečane koncentracije CBD-ja pa so uspešnejše pri zdravljenju epileptičnih napadov, tumorjev, raka, kronične bolečine, napadov, psiholoških in nevroloških motenj ter motnje hiperaktivnosti oziroma motnjah pomanjkanja pozornosti (ADHD). "Številne študije kažejo, da CBD zmanjša toksične učinke THC, kot so pomanjkanje spomina in paranoja. Zdi se, da CBD nasprotuje učinkom THC, ki povzročajo spanje, kar pojasni, zakaj nekateri sevi kanabisa povečujejo budnost. Ugotovljeno je bilo, da CBD in THC ne predstavljata nobenega smrtonosnega tveganja v primeru prevelikega odmerka. Vendar pa je za zmanjšanje morebitnih neželenih učinkov v zdravstvene namene bolje uporabljati kanabis z višjo vsebnostjo CBD." Če želite preizkusiti učinke konoplje, vam ponujamo preprost recept. Enostavno je olje narediti, težje je najti vrsto konoplje, ki nam najbolj ustreza.

Kanabis – kokosovo olje

Na začetku moramo dekarboksilirati konopljo, kar pomeni, da moramo segreti marihuano, da sprosti THC in aktivira zdravilne spojine.

Potrebujemo:
• 28 gramov konoplje
• peki papir
• pergamentni papir

Navodila:
Pečico segrejmo na 115 °C. Z rokami razlomimo konice kanabisa na manjše koščke in razporedimo eno plast po pergamentnem papirju. Med marihuano ne pustite praznih prostorov. Pečemo 30–40 minut, premečemo vsakih 10 minut. Ko konoplja postane temnejša in se posuši, jo odstranimo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Dajmo jo v mešalnik in hranimo v stekleni neprodušno zaprti posodi.

Kako pripravimo olje:

Sestavine:
• 1 gram dekarboksilirane marihuane
• 28 gramov hladno stiskanega deviškega kokosovega olja

Navodila:
V stekleni kozarček dodajte zdrobljeno marihuano in kokosovo olje, tesno pritrdimo pokrov in položimo v lonec z vodo. Pri nizki vročini vodo eno uro počasi segrevamo, brez vrenja. Trdne delce v olju odstranimo s finim mrežnim cedilom in jih hranimo v drugi stekleni posodi.

Uporaba:

Olje lahko pijemo ali ga uporabimo lokalno. Lahko jemo trdne delce, ki smo jih odstranili, kuhane ali pečene. Ne kuhajmo pri visoki temperaturi, da ne bi uničili aktivnih sestavin marihuane.