Holesterol je po krivem obtožen in proglašen za glavnega krivca za pojav bolezni srčnožilnega sistema. a po izsledkih mnogih novejših raziskav povišan holesterol v krvi ni glavni povzročitelj možganske in srčne kapi.

Izsledki razkrivajo, da je osnovni krivec za nastanek oblog v krvnih žilah vnetni proces in posledično poškodovanje sten krvnih žil. Do teh posledic prihaja zaradi čezmernega uživanja predvsem hitrih sladkorjev, kot so sladkarije, med, beli, rjavi in sadni sladkor, tudi večine škrobnih živil, ki hitro dvignejo vrednost sladkorja v krvi.

»Vsakodnevno uživanje raznih sladkorjev vse hitreje vodi k inzulinski odpornosti. Vsakič, ko pojemo živilo, ki vsebuje hitre sladkorje, pride do odpora celičnih receptorjev, da bi ob pomoči najpomembnejšega hormona trebušne slinavke, inzulina, obstoječi sladkor iz krvi prešel v celice, in tako celice ostanejo brez pogonskega goriva,« razlaga dr. Gifingova.

Zvišanje ravni glukoze ali sladkorja v krvi je posledica inzulinske odpornosti, ki neizogibno privede do porasta ravni LDL delcev oziroma lipoproteinov nizke gostote, poznanih kot »slab holesterol«. Ob prisotnosti prostih radikalov, ki so vsepovsod okoli nas, slab holesterol zlahka oksidira in sproži vnetni proces.

Molekule holesterola, ki so v hrani, se poškodujejo, ker so izpostavljene veliki toploti in oksidaciji. »Še posebno je visoka vrednost oksidiranega holesterola v mleku in jajcih v prahu, v živilih, ki so jih dolgo toplotno obdelovali pri visokih temperaturah, na primer pri cvrtju v cvrtniku,« opozarja zdravnica.

Holesterol je alkohol velike molekulske mase, ki se tvori v jetrih in nekaterih celicah v organizmu. Zagotavlja trdnost celične stene in stabilnost vseh celic. Pomaga pri sintezi vseh hormonov, ki nam omogočajo življenje, še posebno omogoča delovanje v razmerah, ko je treba, da se telo hitro odzove na vse ogrožujoče spremembe. Eden od teh hormonov je kortizol, ki vselej, ko je naše telo kakorkoli ogroženo zaradi zunanjih vplivov, denimo zaradi velike spremembe temperature okolja, ali kot posledica naših življenjskih odločitev, zagotovi določen fiziološki odziv.

Iz holesterola nastajajo hormoni testosteron, estrogen in progesteron, ki so pomembni za zdravje razmnoževalnih organov in celotnega organizma. Holesterol sodeluje tudi pri tvorjenju vitamina D, zaščitnika živčnega sistema, zdravih kosti in napetosti mišičnega tkiva. Brez holesterola serotoninski receptorji v možganih ne morejo delovati, zato je neobhoden za pravilno možgansko delovanje. Tudi materino mleko zato vsebuje visoko raven holesterola; ta je skupaj z nasičenimi maščobami iz materinega mleka življenjskega pomena za rast dojenčka in razvoj njegovih možganov.

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...