Bolezen ni nikoli zabavna. Poleg tega, da nas prisili k temu, da zmanjšamo stres in da se naspimo, igra hrana pri okrevanju ključno vlogo. Nekatera živila so še posebej priporočljiva, spet drugim se je potrebno izogniti.

DOBRA HRANA

Kostna juha. Piščančja juha je tradicionalno zdravilo za vse bolezni. Počasi skuhana kostna juha je bogata s hranili, vključno z magnezijem in fosforjem. Telo se bo težje borilo proti boleznim, če ima premalo mineralov. Pitje vroče kokošje juhe je tudi hrana za dušo.

Vroč čaj. Ne samo da je zeleni čaj poln antioksidantov, ima tudi protivirusne in protibakterijske lastnosti – še en razlog, da imamo v shrambi zaloge čaja. Če ne maramo teina, spijmo kamilični čaj. Ta ima fenole, antioksidante, ki imajo protibakterijske moči.

Med. Med prav tako učinkovito preprečuje kašelj kot zdravila. Študija je pokazala, da so otroci z okužbami zgornjih dihal doživeli veliko olajšanje, ko so spili 2,5 ml medu pred spanjem.

Citrusi. Grenivke, pomaranče in limone so polne hranilnih snovi, zlasti vitamina C. Jejmo cele, stisnimo jih v vodo, ali naredimo sok. Telo potrebuje 200 miligramov vitamina C dnevno.

Jabolčni kis. Domač jabolčni kis je močno protivirusno, protiglivično, antibakterijsko in protivnetno sredstvo. Deluje alkalno in pomaga zmanjšati kislost telesa. Naredimo si tonik iz žlice ali dveh jabolčnega kisa, medu in veliko vode.

Začinjena hrana. Ob prehladu je pametno pojesti nekaj začimb, ki očistijo sinuse. Ob zaužitju začinjene hrane se samodejno zmanjša zasluzenost, ki duši telo. Morda bomo zato lažje dihali. Začimbe, ki so zaželene: čili, hren in wasabi. Če imamo težave z želodcem, lahko začinjena hrana poslabša simptome.

Česen. Kot protimikrobno in antibiotično sredstvo česen povečuje odpornost. Česen povečuje tudi število encimov, ki pomagajo razstrupljati kri. Študije so pokazale, da česen pomaga ubraniti pred prehladi in zmanjšati trajanje in resnost bolezni. Spijmo ga kot strok z vodo na tešče ali ga dajmo v hrano

Bezgove jagode. Ekstrakti bezga lahko blokirajo sposobnost virusa H1N1, da okuži zdrave celice. To pomeni, da je bezeg močno protivirusno sredstvo. Nekateri celo trdijo, da lahko skrajša čas trajanja prehladov in okužb zgornjih dihal.

Ingver. Koren pomaga pri slabosti. Namesto običajnega ingverjevega piva, ki ima veliko fruktoze, poskusimo naravno ingverjevo pivo ali ingverjev čaj.

Banane. Poleg visoke vsebnosti vitamina in sladkorjev so banane blagodejne za trebuh. Če imamo slabo prebavo, rešitev predstavljajo banane (poleg riža, čežane in prepečenca).

Origano. Deluje protivirusno, protimikrobno in protivnetno. Zavira rast nezaželenih oblik patogenov. Dodajmo mu nekaj kapljic vode ali ga skuhajmo skupaj z drugimi zelišči.

 

SLABA HRANA

Zelo kisla hrana. Ko telo skuša priti nazaj v ravnovesje, se moramo izogniti alergenom in hrani, ki zakisa telo, na primer mlečnim izdelkom in glutenu. Jejmo manj rdečega mesa in mlečnih izdelkov.

Sladke jedi. Sladkor zakisa telo. Izogibajmo se rafiniranim sladkorjem in umetnim sladilom, ki povzročajo vnetja. Namesto tega se odločimo za med in javorjev sirup, ki sta polna koristnih mineralov, ali jejmo cele sadeže, ki uravnavajo vnos sladkorja z vlakninami.

Mlečni izdelki. Mlečni izdelki spodbujajo nastanek sluzi. Verjetno to ni nekaj, po čemer hrepenimo. Če iščemo nekaj hladnega za pomiritev grla, se odločimo za sadno zmrzlino, lahko tudi kefir.

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...