Bolezen ni nikoli zabavna. Poleg tega, da nas prisili k temu, da zmanjšamo stres in da se naspimo, igra hrana pri okrevanju ključno vlogo. Nekatera živila so še posebej priporočljiva, spet drugim se je potrebno izogniti.
DOBRA HRANA
Kostna juha. Piščančja juha je tradicionalno zdravilo za vse bolezni. Počasi skuhana kostna juha je bogata s hranili, vključno z magnezijem in fosforjem. Telo se bo težje borilo proti boleznim, če ima premalo mineralov. Pitje vroče kokošje juhe je tudi hrana za dušo.
Vroč čaj. Ne samo da je zeleni čaj poln antioksidantov, ima tudi protivirusne in protibakterijske lastnosti – še en razlog, da imamo v shrambi zaloge čaja. Če ne maramo teina, spijmo kamilični čaj. Ta ima fenole, antioksidante, ki imajo protibakterijske moči.
Med. Med prav tako učinkovito preprečuje kašelj kot zdravila. Študija je pokazala, da so otroci z okužbami zgornjih dihal doživeli veliko olajšanje, ko so spili 2,5 ml medu pred spanjem.
Citrusi. Grenivke, pomaranče in limone so polne hranilnih snovi, zlasti vitamina C. Jejmo cele, stisnimo jih v vodo, ali naredimo sok. Telo potrebuje 200 miligramov vitamina C dnevno.
Jabolčni kis. Domač jabolčni kis je močno protivirusno, protiglivično, antibakterijsko in protivnetno sredstvo. Deluje alkalno in pomaga zmanjšati kislost telesa. Naredimo si tonik iz žlice ali dveh jabolčnega kisa, medu in veliko vode.
Začinjena hrana. Ob prehladu je pametno pojesti nekaj začimb, ki očistijo sinuse. Ob zaužitju začinjene hrane se samodejno zmanjša zasluzenost, ki duši telo. Morda bomo zato lažje dihali. Začimbe, ki so zaželene: čili, hren in wasabi. Če imamo težave z želodcem, lahko začinjena hrana poslabša simptome.
Česen. Kot protimikrobno in antibiotično sredstvo česen povečuje odpornost. Česen povečuje tudi število encimov, ki pomagajo razstrupljati kri. Študije so pokazale, da česen pomaga ubraniti pred prehladi in zmanjšati trajanje in resnost bolezni. Spijmo ga kot strok z vodo na tešče ali ga dajmo v hrano
Bezgove jagode. Ekstrakti bezga lahko blokirajo sposobnost virusa H1N1, da okuži zdrave celice. To pomeni, da je bezeg močno protivirusno sredstvo. Nekateri celo trdijo, da lahko skrajša čas trajanja prehladov in okužb zgornjih dihal.
Ingver. Koren pomaga pri slabosti. Namesto običajnega ingverjevega piva, ki ima veliko fruktoze, poskusimo naravno ingverjevo pivo ali ingverjev čaj.
Banane. Poleg visoke vsebnosti vitamina in sladkorjev so banane blagodejne za trebuh. Če imamo slabo prebavo, rešitev predstavljajo banane (poleg riža, čežane in prepečenca).
Origano. Deluje protivirusno, protimikrobno in protivnetno. Zavira rast nezaželenih oblik patogenov. Dodajmo mu nekaj kapljic vode ali ga skuhajmo skupaj z drugimi zelišči.
SLABA HRANA
Zelo kisla hrana. Ko telo skuša priti nazaj v ravnovesje, se moramo izogniti alergenom in hrani, ki zakisa telo, na primer mlečnim izdelkom in glutenu. Jejmo manj rdečega mesa in mlečnih izdelkov.
Sladke jedi. Sladkor zakisa telo. Izogibajmo se rafiniranim sladkorjem in umetnim sladilom, ki povzročajo vnetja. Namesto tega se odločimo za med in javorjev sirup, ki sta polna koristnih mineralov, ali jejmo cele sadeže, ki uravnavajo vnos sladkorja z vlakninami.
Mlečni izdelki. Mlečni izdelki spodbujajo nastanek sluzi. Verjetno to ni nekaj, po čemer hrepenimo. Če iščemo nekaj hladnega za pomiritev grla, se odločimo za sadno zmrzlino, lahko tudi kefir.