Noseča ženska potrebuje več kalcija, folne kisline, železa in beljakovin kot ženska, ki ne pričakuje, zato je dobro, da je raznovrstno hrano, polno omenjenih hranil.

Folna kislina je vitamin B, ta pa je ključnega pomena pri preprečevanju poškodb pri rojstvu v otrokovih možganih in hrbtenjači (znanih kot okvara nevralne cevi). Ženske, ki želijo zanositi, naj dnevno, že preden zanosijo, zaužijejo vsaj 400 mikrogramov folne kisline na dan. Med nosečnostjo naj količino folne kisline povečajo na 600 mikrogramov na dan.

Viri hrane: listnata zelena zelenjava, obogatena žita, kruh in testenine, fižol, citrusi.

Kalcij je mineral, potreben za zdrave otroške kosti in zobe. Če noseča ženska ne zaužije dovolj kalcija, bo otrok prepotreben mineral črpal iz materinih zalog v kosteh. Številni mlečni izdelki so obogateni z vitaminom D, še enim hranilom, ki deluje s kalcijem pri razvoju otroških kosti in zob. Nosečnice, stare 19 let in več, potrebujejo 1.000 miligramov kalcija dnevno. Nosečnice, stare od 14 do 18 let, potrebujejo 1.300 miligramov dnevno.

Viri hrane: mleko, jogurt, sir, sokovi in hrana, obogatena s kalcijem, sardine ali losos s kostmi, nekatere vrste listnate zelenjave (ohrovt).

Železo: Nosečnice potrebujejo 27 miligramov železa dnevno, kar je dvakrat več kot ženske, ki niso noseče. Dodatne količine so potrebne zato, da bi plod oskrbeli z več kisika. Premalo železa med nosečnostjo lahko povzroči anemijo, stanje, ki povzroči utrujenost in povečano tveganje za okužbe. Da bi povečali absorpcijo železa, v prehrano vključite vitamin C in ga uživajte hkrati z železom.

Viri hrane: meso, perutnina, ribe, fižol in grah, žita.

Beljakovine: med nosečnostjo naj ženska zaužije več beljakovin. Beljakovine pomagajo pri razvoju otrokovih možganov in srca.

Viri hrane: meso, perutnina, ribe, fižol in grah, jajca, oreški, tofu.

 

Kaj jesti?

Med nosečnostjo naj nosečnica je raznovrstno in s hranili bogato hrano. Pred nosečnostjo pa naj prehrano sestavlja pet skupin živil: sadje, zelenjava, živalske beljakovine, celuloza in mlečni izdelki. Polovico krožnika naj zasedejo sadje in zelenjava, četrtino polnozrnata žita in četrtino živalske beljakovine. Pri vsakem obroku naj bi bil tudi mlečni izdelek. Sadje in zelenjava naj bodo na jedilniku predvsem v drugem in tretjem trimesečju. Sadje je bogato z vlakninami, vitamini in minerali.

Živalske beljakovine: Noseče ženske bi v vsakem obroku morale zaužiti živalske vire beljakovin, da bi podprle otrokovo rast. Živila, bogata z beljakovinami, vključujejo meso, perutnino, ribe, jajca, fižol, tofu, sir, mleko, oreške in semena.

Polnozrnata žita: Ta živila so pomemben vir energije v prehrani, poleg tega pa bogat vir vlaknin, železa in B-vitaminov. Vsak dan mora biti vsaj polovica ogljikovih hidratov iz polnozrnatih žit, na primer ovsene kaše, testenin ali kruha in rjavega riža.

Mlečni izdelki: Cilj je 3 do 4 porcije mlečnih izdelkov dnevno. Mlečna hrana, na primer mleko, jogurt in sir, so dobri prehranski viri kalcija, beljakovin in vitamina D. Poleg zdrave prehrane morajo nosečnice dnevno jemati vitamine, da pridobijo vsa potrebna hranila, ki jih je sicer težje dobiti s hrano.

 

Česa ne jesti?

Kofein: Zmerna količina kave in kofeina ne vpliva na splav ali zgodnji porod. Ena do dve skodelici prave kave oziroma 200 miligramov kofeina naj ne bi vplivalo na plod. Večje količine niso priporočljive.

Ribe: Ribe so dober vir živalskih beljakovin. Nekatere ribe, vključno z lososom in sardinami, vsebujejo tudi omega-3 maščobne kisline, zdravo maščobo, ki koristi srcu. Noseče ženske naj vsak teden jedo ribe, a bolje manjše kot večje, zaradi manjše vsebnosti težkih kovin v njih.

 

Čemu se izogibati?

Alkohol: Alkohol med nosečnostjo ni priporočljiv. Redno pitje alkohola med nosečnostjo povezujejo z motnjami zaradi alkohola, stanji, ki lahko vključujejo fizične, pa tudi učne in vedenjske težave pri dojenčkih in otrocih.

Ribe z visoko vsebnostjo živega srebra: Morski sadeži, kot so mečarica, morski pes, skuša, marlin, oranžna sluzoglavka in graditeljica, vsebujejo visoke ravni metil živega srebra in se jim je treba med nosečnostjo izogibati. Metil živo srebro je strupena kemikalija, ki lahko prehaja skozi posteljico in je lahko škodljiva za možgane, ledvice in živčni sistem pri še nerojenem otroku.

Nepasterizirana hrana: Nosečnice so izpostavljene visokemu tveganju za razvoj bolezni zaradi dveh različnih vrst zastrupitev s hrano: listeriozo, ki jo povzročajo bakterije Listeria, in toksoplazmozo, okužbo, ki jo povzroči parazit. Okužba z Listerio lahko povzroči splav, mrtvorojenost, prezgodnji porod in bolezen ali smrt pri novorojenčkih. Da bi se izognili listeriozi, naj nosečnica ne jé naslednjih živil:
• nepasteriziranega (surovega) mleka, nekaterih sirov (feta, brie, camembert in nekaterih sirov s plesnijo),
• hrenovk, konzervirane hrane

  • solat iz šunke, tune in morskih sadežev ter školjk
  • Nepasteriziranih mesnih namazov in paštet

Toksoplazmoza lahko povzroči slepoto in duševne motnje kasneje v življenju. Da bi preprečili toksoplazmozo, naj se bodoča mati izogibanje naslednjim živilom:
• rahlo pečenemu, surovemu ali nekuhanemu mesu in svinjini
• surovim ribam (suši, carpaccio)
• ​​nekuhanim školjkam

Grožnjo nosečnici predstavljajo tudi:

  • surova ali mehko kuhana jajca
  • živila, ki vsebujejo surova ali nekuhana jajca (testo za torto, mousse, sladoled)
  • nepasteriziran sok ali jabolčnik

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...