Ni ga lepšega kot iti na vrt in si doma narediti omako. Priložimo jo lahko h glavni jedi, če pa jo zgostimo, pa je to lahko kar osnovna jed.
Omaka romesco
Omaka romesco je še zlasti priljubljena v španski pokrajini Tarragona, kjer jo postrežejo k ribam, rakcem, jedem z žara, ocvrti ali v pečici pečeni zelenjavi, svinjini, piščančjemu mesu, krompirju in testeninam. Okus ji dajo popečeni kruh in mandlji, ki znižujejo holesterol. Za majhen kozarec omake potrebujemo: praženo rdečo papriko (osušeno), 2 stroka česna, majhen paradižnik, ¼ skodelice celih mandljev, 2 rezini polnozrnatega kruha, ¼ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja in nekaj žlic rdečega vina ali češnjevega kisa. Po okusu začinimo s soljo, poprom ali kajenski poprom.
Lahka omaka z gobami in rdečim vinom
Gobove omake so okusne, a so pogosto polne nasičenih maščob zaradi dodanega masla in smetane. Ta različica uporablja maslo iz rastlinskih olj, ki ima manj nasičenih maščob in več omega-3 in omega-6 maščobnih kislin. V kilogram mešanih gob (bogatih z vitamini B in D) dodajmo žlico masla ali rastlinskega olja, dokler se ne zmehčajo, začinimo s soljo in poprom, lahko tudi z rožmarinom ter česnom. Dodajmo pol skodelice rdečega vina in počasi kuhajmo. Omako postrežemo s piščancem ali polnozrnatimi testeninami.
Pesto
Z baziliko, ki vsebuje veliko vitamin K, in oljčnim oljem, polnim dobrih maščob, je pesto zmagovalna izbira, če pripravljamo zdravo omako. Z mešalnikom zmešajmo 2 skodelici svežih listov bazilike, 1 do 2 stroka česna in do 3 žlice oljčnega olja. Dodajmo 1 do 2 žlici naribanega parmezana in ¼ skodelice orehov. Če je omaka pregosta, jo razredčimo z vodo.
Mehiška salsa omaka z avokadovim oljem
Surova omaka je izjemno prilagodljiva vsem jedem. Sezonski paradižnik, začinjen s soljo in poprom, obogatimo z baziliko, timijanom, koriandrom ali origanom. Dodamo lahko majhno, na kolobarje narezano sladko čebulo, pekočo papriko in avokadovo olje. Postrežemo k ribam, piščancu ali testeninam.