Ni ga lepšega kot iti na vrt in si doma narediti omako. Priložimo jo lahko h glavni jedi, če pa jo zgostimo, pa je to lahko kar osnovna jed.

Omaka romesco

Omaka romesco je še zlasti priljubljena v španski pokrajini Tarragona, kjer jo postrežejo k ribam, rakcem, jedem z žara, ocvrti ali v pečici pečeni zelenjavi, svinjini, piščančjemu mesu, krompirju in testeninam. Okus ji dajo popečeni kruh in mandlji, ki znižujejo holesterol. Za majhen kozarec omake potrebujemo: praženo rdečo papriko (osušeno), 2 stroka česna, majhen paradižnik, ¼ skodelice celih mandljev, 2 rezini polnozrnatega kruha, ¼ skodelice ekstra deviškega oljčnega olja in nekaj žlic rdečega vina ali češnjevega kisa. Po okusu začinimo s soljo, poprom ali kajenski poprom.

Lahka omaka z gobami in rdečim vinom

Gobove omake so okusne, a so pogosto polne nasičenih maščob zaradi dodanega masla in smetane. Ta različica uporablja maslo iz rastlinskih olj, ki ima manj nasičenih maščob in več omega-3 in omega-6 maščobnih kislin. V kilogram mešanih gob (bogatih z vitamini B in D) dodajmo žlico masla ali rastlinskega olja, dokler se ne zmehčajo, začinimo s soljo in poprom, lahko tudi z rožmarinom ter česnom. Dodajmo pol skodelice rdečega vina in počasi kuhajmo. Omako postrežemo s piščancem ali polnozrnatimi testeninami.

Pesto

Z baziliko, ki vsebuje veliko vitamin K, in oljčnim oljem, polnim dobrih maščob, je pesto zmagovalna izbira, če pripravljamo zdravo omako. Z mešalnikom zmešajmo 2 skodelici svežih listov bazilike, 1 do 2 stroka česna in do 3 žlice oljčnega olja. Dodajmo 1 do 2 žlici naribanega parmezana in ¼ skodelice orehov. Če je omaka pregosta, jo razredčimo z vodo.

Mehiška salsa omaka z avokadovim oljem

Surova omaka je izjemno prilagodljiva vsem jedem. Sezonski paradižnik, začinjen s soljo in poprom, obogatimo z baziliko, timijanom, koriandrom ali origanom. Dodamo lahko majhno, na kolobarje narezano sladko čebulo, pekočo papriko in avokadovo olje. Postrežemo k ribam, piščancu ali testeninam.

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...