Tako kot lahko lasje zamašijo vodovodni odtok, lahko hrana zamaši naše žile. Če so zamašene arterije, telo ne more prejeti krvi, bogate s kisikom, ki jo potrebuje, da bi delovalo normalno. S tem tvegamo, da pride do srčnega napada, kapi in drugih srčno-žilnih obolenj.

Če še nimamo zamašenih arterij, in če želimo, da takšne tudi ostanejo, jejmo hrano, bogato s kisikom in zdravimi maščobami.

Listnata zelenjava: ohrovt, špinača in rukola so ena od bolj učinkovitih živil, ki čistijo arterije. Špinača ima na primer veliko kalija, ki pomaga zmanjšati visok krvni tlak. Listnata zelenjava vsebuje tudi ogromno dušika, ki se, ko se prebavi, pretvori v dušikov oksid, plin, ki širi krvne žile in prenaša kisik.

Ribe: ribe so bogate z omega – 3 maščobami, ki koristijo srcu. Ribe, prijazne do arterij, so sardine, skuše, sardoni, losos in sled.

Čaj: čaj pomirja in ima številne blagodejne koristi za zdravje, zato ga moramo vključiti v prehrano. Zeleni čaj vsebuje flavonoide - katehine, ki ščitijo celice pred prostimi radikali. Čaj preprečuje, da holesterol pride v celice in na ta način zmanjšuje vnetja. Poskusimo s skodelico dnevno.

Olje: maslo in margarino zamenjajmo z oljem, zlasti oljčnim in repičnim. Olje vsebuje omega-3 in omega-6 maščobne kisline, ki so dobre za srce in preprečujejo nalaganje oblog.

Granatno jabolko: znano po svoji vsebnosti antioksidantov, so eno najboljših živil za čiste arterije. Ne le, da preprečujejo nastajanje oblog, preprečujejo tudi, da bi ateroskleroza napredovala. Vseeno je ali iztisnemo sok ali užijemo kar celo jabolko.

Cela zrna: to živilo ni nadomestek kruhu ali testeninam, skrivnost je v celih zrnih. Oves, otrobi in ječmen zaradi vsebnosti vlaknin preprečujejo zamašitev arterij. Topne vlaknine odstranjujejo 'slab' (LDL) holesterol iz telesa in zagotavljajo magnezij, ki 'odpira' krvne žile.

Oreščki: podobno kot ribe in olje, orehi zagotavljajo omega-3 in omega-6 maščobne kisline. Oreščki vsebujejo tudi magnezij, ki preprečuje obloge in širitev krvnih žil.

Pusto meso: živila, kot sta piščanec in puran, vsebujejo beljakovine in ne vsebujejo nasičenih maščob. Za ožilje sta bolj primerna kot rdeče meso.

Začimbe: ne samo, da je prehrana za zamašene arterije bolj okusna, ampak se z začimbami izognemo tudi zamašenim arterijam.

Kava: pijača, ki podpira zdravje srca in preprečuje zamašene arterije, je kava, vendar je treba upoštevati, da jo je treba uživati zmerno ​​ter brez dodanih sladil ali smetane. Kava sama po sebi nudi številne koristi za zdravje in pomaga znižati krvni tlak. Ker je stimulans, jo pijmo v mejah normale.

Živila, ki se jim moramo izogniti, ker povzročijo zamašitev arterij:
ocvrta hrana: pomfrit, ocvrta piščančja krila itd.
trans maščobe: margarina, pecivo, predelana hrana itd.
• sladice: pecivo, piškotki, kolački itd.

Ta vrsta hrane ni zdrava za srce in lahko prispeva k zamašitvi arterij. Če je prehrana večinoma sestavljena iz te vrste hrane, je čas, da jo spremenimo.

Naravni načini preprečevanja zamašenih arterij
Če imamo zamašene arterije, moramo popraviti navade in začeti jesti zdravo:
• pusto meso
• začimbe
• kavo
• čaj
• ribe
• listnato zelenjavo
• česen
• vlaknine
• veliko vode

in
• opustimo kajenje
• zmanjšajmo porabo alkohola
• nadzirajmo sladkorno bolezen
• nadzirajmo visok krvni tlak
• nadzirajmo holesterol
• redno telovadimo
• zmanjšajmo stres
• ohranimo zdravo težo
• zmanjšajmo vnos maščob, mastnih živil z visoko vsebnostjo maščob

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...