Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega ingverja, ki jih namočimo v slano limonino vodo.
Nismo lačni? Pojejmo svež ingver tik pred kosilom, da bi zanetili apetit. Po Ajurvedi bi moralo biti kosilo glavni obrok dneva, saj je prebavna energija takrat na vrhuncu.
Ingver izboljšuje absorpcijo in asimilacijo esencialnih hranil v telesu.
Ingver počisti "mikrocirkulacije poti" v telesu, vključno z zamašenimi sinusi.
Občutek slabosti? Grickajmo ingver, po možnosti ga predhodno namočimo v malo medu.
Ne moremo ustaviti prdenja? Ingver pomaga zmanjšati napenjanje.
Krči? Dajmo nanje ingver. Predhodno ga namočimo v malo toplega gi masla.
Se zvijamo od bolečin? Stresimo nekaj eteričnega olja ingverja v kopel. Pomaga pri bolečinah v mišicah in sklepih.
Po operaciji? Žvečenje ingverja po operaciji lahko pomaga premagati slabost.
Zamašen nos in grlo. Pijmo ingverjev čaj z medom.
Afrodizijak? Dodajmo ingver v juho.
Ingver uravnava doše
Če smo ajurvedski tip doše Vata (zračna, nemirna) ali Kapha (težka, počasna), lahko ingver pomaga. Če smo naravno ognjeviti tip Pitta, bodimo previdni pri uporabi. Ingver uravnava doše. Da bi razumeli, kako, obiščimo ajurvedskega zdravnika.
Vrste ingverja in uporaba v kuhinji
Kristaliziran. Narezan svež ingver kuhan v sladkornem sirupu, dokler se ne zmehča, nato pa prevlečen z grobim sladkorjem. Drobno sesekljajmo kristaliziran ingver in ga dodajmo pečenim jedem ali solati, da zaostri okus.
Svež. Izberimo trdnega z gladko kožo. Shranimo ga v hladilniku in uporabimo v dveh tednih. Olupimo in naribamo ali zmeljimo svež ingver; dodajmo pecivu, sladoledu in slanim jedem.
Kisel. Na tanke rezine narezan ingver vložen v sladkani kis; pogosto svetlo obarvan s šiso listom. Hranimo v hladilniku. Klasična priloga sušiju dodaja pikanten okus solatam in prelivom.
V prahu. Prgišče posušenega ingverja. Kupimo ga v majhnih količinah in ga hranimo ločeno od virov toplote in svetlobe; uporabimo v šestih mesecih; v glavnem za pecivo in jedi s karijem.