Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Mešanica začimb s komarčkom

To splošno zdravilo je dobro za vzdrževanje in obnovo zdravja. Zagotavlja lepo barvo kože in normalno prebavo, izboljša metabolizem in prekrvitev ter pripomore k okrevanju po boleznih in operacijah. Kombinacija začimbne mešanice je izjemna pri zdravljenju prekomernega znojenja, ki je vedno znak neuravnoteženosti zdravja. Ščiti pred angino, srčnim napadom, boleznimi poslovnežev in otrdelosti arterij.

Sestavine: komarček, galangal, krilata trdoleska, hieracium
Po glavnem obedu 2–3  ščepce mešanice damo kozarec toplega vina oziroma peteršiljevega vina.

Mešanica začimb s pelargonijo

Pred prehladi in dihalnimi obolenji se zaščitimo z začinjeno mešanico s pelargonijo. Zdravilna rastlina utrjuje imunski sistem, se bori proti virusom in bakterijam in iz telesa odstrani strupe, ki se nabirajo med prehladom.

Hildegarda ga priporoča pri prehladih in srčnih bolečinah:
"Če vas boli srce, pojejte to mešanico z malo soli na kruhu in počutili se boste bolje, saj je to najboljši prašek za zdravo srce."

... za prehlade in izcedek iz nosu: "Vdihujte mešanico in prehlad bo izginil hitreje in enostavneje."

... za kašelj: "Pri prehladu ali tiščanju v prsih naredimo iz mešanice palačinke. Zapecimo jih do zlato rjavega, pripravimo pa jih na maslu. Jejmo pred in po obrokih, prehlad in tiščanje v prsih pa bosta izginila. "Palačinke pripravimo tako, da zmešamo 1/2 skodelice moke z 1/2 skodelice vode in 5 žlicami mešanice in prepražimo na maslu.

... za glavobole pri prehladu: "Kdor ima glavobol, naj to mešanico je s soljo na kruhu."

Prah korenine galangala

Galangal je vroča univerzalna začimba iz korenine rastline, ki je v sorodu z ingverjem. Izboljšuje prekrvitev srca in srčno-žilnega sistema, spodbuja prebavo in pomaga pri pomanjkanju apetita in pri napenjanju. Galangal bi moral biti stalni spremljevalec za zanesljivo zaščito pred boleznimi srca, srčnim popuščanjem in omotico. Galangal je učinkovito sredstvo za zaščito pred srčnimi napadi, udarci in nenadno izgubo sluha. Galangal učinkovito ščiti pred slabokrvnostjo, potovalnimi boleznimi in izjemno utrujenostjo. Galangal se mora raztopiti na jeziku, zato se imenuje "jezično-srčni refleks". Na ta način preprečuje bolečino pri srčnem napadu. Galangal je tudi odlično sredstvo za zdravljenje možganske kapi, gastrointestinalnih krčev, slabe prekrvitve, izčrpanosti, pomanjkanja apetita, slabe prebave in težav, povezanih s življenjskim slogom poslovnežev.

 

 

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si