Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Že dolgo je znano, da jabolčni kis pomaga nadzorovati telesno težo. Čeprav ni čarobni eliksir, pomaga v boju proti odvečnim kilogramom, saj …

… zmanjša raven sladkorja v krvi
Jabolčni kis pomaga jetrom in mišicam izboljšati absorbcijo sladkorja iz krvi. To pomaga telesu, da pokuri več maščob. Če ste sladkorni bolnik, lahko dodajanje jabolčnega kisa v prehrano izboljša občutljivost na inzulin in zniža sladkor v krvi.

… zmanjša raven insulina
Jabolčni kis spremeni (zmanjša) razmerje med insulinom in glukagonom, kar spodbuja kurjenje maščob. Z znižanjem insulina spodbudi razgradnjo maščob, ki se uporabi kot vir energije. Insulin povzroči, da telo shranjuje odvečno maščobo, glukagon pa signalizira telo, da sprosti maščobo in jo uporabi kot gorivo.

… izboljša metabolizem
Potem ko so podgane dobile jabolčni kis, se jim je povečal encim AMPK. V telesu je naravno prisoten in povečuje izgorevanje maščob ter zmanjšuje tvorbo maščob in sladkorja v jetrih.


… zmanjša skladiščenje maščob
Raziskave so pokazale, da so podgane, potem ko so dobile jabolčni kis, zaščitili pred debelostjo. S tem se je dvignila tudi raven genov, povezanih z nastajanjem manj maščob v trebuhu in skladiščenjem jetrnih maščob. Če se trudite zgubiti odvečno maščobo v predelu trebuha, vam bo pitje jabolčnega kisa še posebej koristilo.

… kuri maščobe
Tri skupine Japoncev so testirali 3 mesece. Ena skupina je dnevno popila pol litra pijače, v kateri je bilo 15, 30 ali 0 ml kisa. Tisti, ki so spili 15 oziroma 30 ml kisa dnevno, so imeli bistveno manj visceralne (trebušne) maščobe kot tisti, ki kisa niso pili. Rezultati kažejo na močno povezavo med jabolčnim kisom in manjšo verjetnostjo razvoja metaboličnega sindroma.

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si