Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Glutation je eden najpomembnejših razstrupljevalnih agentov v človeških možganih, saj se veže z raznimi strupi in jih s tem dela manj strupene. Med drugim je učinkovit kelator živega srebra. Je tudi najmočnejši antioksidant v človeškem telesu. Varuje celice pred poškodbami zaradi prostih radikalov. Prosti radikali so najverjetnejši krivci za staranje, saj so najbolj strupene snovi v živih organizmih.

Glutation jih onemogoči, še preden bi lahko povzročili škodo, in omili oksidativni stres, ki bi nastal zaradi njih. Ker je glutation tako pomemben, bi moralo biti samoumevno, da se bomo na vse načine trudili ohranjati in celo zviševati njegovo raven v telesu.

Živčni sistem, dojke in prostata

Naše telo ustvarja lastni glutation, vendar njegovo količino znižujejo slaba prehrana, onesnaževanje, strupi, zdravila, stres, poškodbe, staranje, okužbe in sevanje. Zaradi tega smo dovzetni za razpad celic zaradi oksidativnega stresa, prostih radikalov, okužb ali raka. Jetra so vse bolj obremenjena in poškodovana, zato ne morejo več opravljati razstrupljevalnih nalog.

Če nam glutationa primanjkuje, se strupi nalagajo v jetrih in v maščobnem tkivu. Najbolj prizadenejo centralni živčni sistem, dojke in prostato. Veliko raziskav pripisuje porast živčnih obolenj in raka tudi pomanjkanju glutationa. V možganih se tvori več prostih radikalov kot v kateremkoli drugem organu, zato je tam potrebnega največ glutationa.

Njegove količine začnejo padati s starostjo, zato ga večini starejših ljudi primanjkuje. Hkrati je naše okolje vse bolj onesnaženo in polno strupov, zato se je potreba po glutationu zelo povečala. Tudi naša prehrana je vse bolj siromašna in polna strupenih snovi, kar vse izčrpava zaloge glutationa v telesu.

Glutation zato strokovnjaki priporočajo uživati kot prehransko dopolnilo; najbolje se vsrka v obliki liposomov. To so majhne maščobne kapljice oziroma globuli, ki po naravni poti nastanejo, ko se voda zmeša z lecitinom iz soje. Liposomi se takoj vsrkajo v telo. Ko se v vodi raztopljen glutation zmeša z lecitinom, se vkomponira v liposome. Rezultat je izboljšana absorpcija glutationa v kri.

Liposomski glutation je dosegljiv na www.misteriji.si, cena prehranskega dopolnila Liposomalni Glutation, 100 mililitrov je 39,97 €. Priporočen dnevni odmerek je enkrat dnevno po 5 mililitrov v kozarcu vode ali soka.

 

 

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si