Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Artičoke imajo malo nasičenih maščob in holesterola, so bogat vir vlaknin, vitaminov in mineralov. Vsebujejo vitamine C, tiamin, riboflavin, niacin, folate, vitamin B6, B12, A, E, D in vitamin K. Prav tako zagotavljajo minerale, kot so kalcij, železo, cink, natrij, kalij, mangan, fosfor in cink. So diuretik, holagog (pospešujejo nastajanje in pretok žolča), ščitijo jetra, znižujejo vsebnost holesterola in serumskih lipidov.

Preprečujejo raka

Artičoke imajo ogromno antioksidantov: polifenolov, kvercetina in rutina, ki med drugim preprečujejo raka. Artičoke imajo tudi veliko vitamina C, ki zmanjšuje mukozitis in fibroze ter tveganje za raka na dojki, na prostati in levkemijo.

Krepijo srce

Nekatere sestavine v listih zmanjšajo ravni slabega holesterola (LDL) in povečajo ravni dobrega holesterola (HDL ali omega-3 maščobnih kislin). Holesterol je vrsta maščob, ki nastajajo v arterijah, ovirajo pretok krvi, zvišujejo krvni tlak in lahko privedejo do smrtnih srčnih napadov in kapi.

Uravnavajo krvni tlak

Artičoke so bogat vir kalija, pomembnega minerala, ki vpliva na številne sisteme po telesu. Kalij pomaga nevtralizirati učinke prekomerne količine natrija, ki vplivajo na povišanje krvnega tlaka. Artičoke so še posebej koristne za tiste, ki že jemljejo zdravilo proti previsokemu krvnemu tlaku.

Izboljšujejo zdravje jeter

Dva antioksidanta, najdena v artičokah, cinarin in silimarin, dokazano vplivata na zmanjšanje prisotnosti strupov in olajšanje njihovega izločanja iz jeter in telesa. Nekatere študije so celo dokazale, da spodbujata obnovo poškodovanih jetrnih celic.

Vplivajo na črevesje

Artičoke imajo veliko vlaknin, ki pomagajo ohranjati zdravo črevesje, saj preprečujejo zaprtje. Vlaknine lahko zmanjšajo možnosti za različne vrste raka želodca in črevesja, pa tudi napenjanje, krče in splošno nelagodje v želodcu. Vlaknine vsrkajo presežne tekočine in vplivajo na zdravo premikanje črevesja. Vlaknine poskrbijo za odpravljanje presežka slabega (LDL) holesterola, s tem pa vplivajo tudi na bolj čiste arterije in bolj zdravo srce in žilje. Artičoke pospešujejo nastajanje in pretok žolča, ki prav tako vpliva na prebavo.

Zdravijo mačka

Kot smo že omenili, so artičoke odlična rešitev za jetra. Preprečujejo zamašitev jeter in pomagajo odstraniti strupe iz krvi. Zato so artičoke idealno zdravilo za mačka. Nekateri ljudje žvečijo lističe artičoke po 'naporni' noči.

Preprečujejo napake pri razvoju otroka v maternici

Artičoke pomagajo nosečnicam, da rodijo zdrave otroke. Visoke vsebnosti folne kisline, ki jih najdemo v artičokah, lahko preprečijo napake nevralne cevi pri novorojenčkih.

Povečujejo kostno gostoto

Artičoke so ena izmed najboljših živil na trgu za pridobivanje vitaminov in mineralov, na primer magnezija, fosforja in mangana. Ti minerali so bistveni za krepitev zdravja in kostne gostote, s čimer se zmanjša tveganje za nastanek osteoporoze.

Pospešujejo metabolizem

Magnezij in mangan vplivata na metabolne procese. Najdemo ju tudi v artičokah. Magnezij je pomemben del tvorbe beljakovin, izboljšuje pa tudi vsrkavanje kalcija, kar še dodatno krepi kosti. Mangan je nekoliko bolj potreben kot magnezij, saj vpliva na presnovne vrednosti holesterola, aminokislin in ogljikovih hidratov.

Krepijo možgane

Artičoke so vasodilator, ki omogoča, da možgani dobijo več kisika in tako izboljšajo svoje delovanje. Fosfor, ključni mineral v artičoki, je tudi v možganih. Pomanjkanje fosforja je povezano s slabšo miselno sposobnostjo, zato je za ohranjanje zdravja možganov dobro, če jemo artičoke.

 

 

 

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si