Temna čokolada je polna hranil, ki ugodno vplivajo na zdravje. Narejena je iz kakavovih zrn, zato je eden od najboljših virov antioksidantov na svetu. Temna čokolada znižuje tveganje pred srčnimi obolenji.
Je zelo hranilna
Če kupimo dobro temno čokolado z visoko vsebnostjo kakava, je zelo hranljiva. Sto gramov temne čokolade z 70–85 % kakava vsebuje:
- 11 gramov vlaknin
- 67 % dnevnih priporočenih količin železa
- 58 % dnevnih priporočenih količin magnezija
- 89 % dnevnih priporočenih količin bakra
- 98 % dnevnih priporočenih količin mangana
- Vsebuje veliko kalija, fosforja, cinka in selena.
Vir antioksidantov
Kakav in temna čokolada vsebujeta bogato paleto močnih antioksidantov. Med njimi so polifenoli, flavanoli, katehini.
Izboljšuje prekrvitev in znižuje krvni tlak
Bioaktivne spojine v kakavu izboljšajo pretok krvi v arterijah in pomagajo zniževati krvni tlak.
Povečuje dobri holesterol, ščiti slabega
Temna čokolada odpravlja dejavnike tveganja številnih bolezni. Dviguje dobri (HDL) holesterol in ščiti slabega (LDL) pred oksidacijo. Temna čokolada zmanjšuje odpornost na inzulin, ki je med drugim vzrok srčnim in sladkornim obolenjem.
Zmanjšuje tveganje pred srčno-žilnimi obolenji
Ljudje, ki uživajo več temne čokolade, imajo manj srčno-žilnih obolenj. Sestavine v temni čokoladi ščitijo pred oksidacijo slabega holesterola. Dolgoročno to pomeni, da se manj tega holesterola nalepi na žilje, kar zmanjšuje tveganje pred srčno-žilnimi obolenji. Če jo jemo pet dni v tednu, za kar 57 odstotkov zmanjšamo tveganje pred tovrstnimi obolenji.
Ščiti kožo pred sončnimi žarki
Bioaktivne sestavine v čokoladi ugodno vplivajo na kožo. Flavonoli ščitijo pred škodo, ki jo povzročajo sončni žarki, izboljšajo prekrvitev kože in poskrbijo za vlažnost kože.
Izboljšuje funkcijo možganov
Kakav vsebuje snovi, kot sta kofein in teobromin, ki izboljšujeta delovanje možganov. Že po petih dneh uživanja temne čokolade (z visoko vsebnostjo kakava) izboljšamo pretok krvi v možganih.