Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Pesa je sladka korenasta zelenjava, polna pomembnih vitaminov in mineralov. Pomaga razstrupljati, zniževati krvni tlak, krepi možgane in srce. Povečuje raven energije in vzdržljivost. Jejmo jo vročo ali hladno, v solatah ali juhah, da bi v celoti uživali v njenih naravnih hranilnih snoveh.

Vir hranil in vlaknin

Rdeča pesa vsebuje vitamine A, C in B. Je dober vir kalcija, železa, magnezija, kalija, mangana in vlaknin. Pesa vsebuje fitohranila, betalaine, ki so močni antioksidanti in ki delujejo protivnetno. Pesa vsebuje tudi antocianine, ki imajo malo kalorij in ne vsebujejo holesterola.


Užitni zeleni del

Listi so najbolj zdrav del rastline. Vsebuje vitamine in minerale, vlaknine, vitamin B16, vitamin A, C, kalcij in železo. Zeleni deli pese vsebujejo več železa kot špinača.

Znižuje krvni sladkor

Anorganski nitrati v pesi se pretvorijo v dušikov oksid, ki pomaga izboljšati pretok krvi. Dušikov oksid namreč širi žile. Pesa torej koristi srčno-žilnemu sistemu in pomaga znižati krvni tlak.

Bori se proti vnetjem

Pesa lahko pomaga v boju proti vnetjem. Je vir betaina, ki ščiti celice pred stresom. Redno uživanje ese ima močan učinek zaradi njenih protivnetnih lastnosti. Holin je zelo pomembno vsestransko hranilo pese. Ohranja strukturo celičnih membran in zmanjšuje kronično vnetje.

Pesa povečuje vzdržljivost in energijo

Pesa vsebuje veliko ogljikovih hidratov in kot taka lahko zagotovi gorivo za športne dejavnosti. Raziskovalci so opazili, da se ob telesni dejavnosti vnos kisika v telo poveča za do 16 odstotkov, hkrati pa se zmanjša krvni tlak. Študije kažejo, da dušikov oksid poveča učinkovitost mitohondrijev (energetska elektrarna v celicah).

Krepi srce

Hranljivi betain iz pese znižuje raven homocisteina, ki sicer škodi krvnim žilam. Prisotnost vitamina B9 v pesi ima terapevtski učinek, saj zmanjšuje krvni tlak in krepi žilni sistem.

Pomaga v boju proti raku

Razrast rakavih celic v pljučih, koži in v debelem črevesju zavira oziroma prepreči barvilo betacianin. Izvleček pese pomaga pri zdravljenju raka trebušne slinavke, dojk in prostate.

Pomaga pri razstrupljanju

Pesa pomaga pri razstrupljanju telesa in krepitvi imunskega sistema. Izvleček pese pomaga iz telesa odplakniti proste radikale.

Čisti jetra

Betaini v pesinem soku spodbujajo delovanje jeter. Izvleček rdeče pese preprečuje nalaganje maščobe v jetrih. To zmanjšuje ravni oksidacijskega stresa. S pesinim sokom učinkovito odpravimo strupe iz telesa. Betain v pesi izboljšuje delovanje jeter in ščiti žile v jetrih.

Pesa zmanjšuje tveganje za napake pri rojstvu

Pesa je dober vir folatov (vitamina B), zato še zlasti koristi nosečnicam. Ta vitamin pomaga pri razvoju otrokove hrbtenice. Pomanjkanje folatov lahko povzroči okvare nevralne cevi.

Zmanjšuje tveganje za kap

Pomanjkanje kalija v telesu povečuje tveganje za kap, zato je pesa, ki je bogata s kalijem, zaželena zelenjava. Kalij sprošča krvne žile in znižuje krvni tlak. Rdeča pesa, ki je bogata s kalijem, izboljša zdravje srca in zmanjša tveganje za nastanek krvnih strdkov.


Podpira mentalno zdravje

Pesa je dober vir folata (vitamina B9), ki je ključen za zdravje možganov. Folat skupaj z B12 izboljšuje vsrkavanje železa in sodeluje pri tvorbi rdečih krvničk. Dušikov oksid iz pese pomaga povečati pretok krvi skozi telo. To izboljša pretok krvi v sprednjih možganih. Pesin sok lahko izboljša predihanost možganov, kar upočasni proces demence.

Krepi imunski sistem

Pesa ima veliko C-vitamina, vlaknin in drugih ključnih mineralov, kot je kalij, ki so bistvenega pomena za zdravje živcev in mišic. Pesini listi krepijo kosti in imunski sistem s tvorbo protiteles in belih krvnih celic.

Je afrodizijak

Pesa vsebujejo znatne količine minerala borona, ki je neposredno povezan s tvorbo človeških spolnih hormonov. To vodi v povečanje spolne moči, plodnosti, mobilnosti sperme in zmanjšanja frigidnosti v spalnici.

Zavira staranje

Pesa preprečuje starostno katarakto in zmanjšuje makularno degeneracijo. To zmore zaradi vitamina A, močnega antioksidanta, ki brani oko pred prostimi radikali. Sladkorna pesa zmanjšuje tveganje za razvoj debelosti, sladkorne bolezni in srčne bolezni. Edinstvena barvila, ki so hkrati antioksidanti, v tem korenu lahko znižajo ravni holesterola v telesu in učinkujejo proti staranju.

 

 

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si