Pesa je sladka korenasta zelenjava, polna pomembnih vitaminov in mineralov. Pomaga razstrupljati, zniževati krvni tlak, krepi možgane in srce. Povečuje raven energije in vzdržljivost. Jejmo jo vročo ali hladno, v solatah ali juhah, da bi v celoti uživali v njenih naravnih hranilnih snoveh.
Vir hranil in vlaknin
Rdeča pesa vsebuje vitamine A, C in B. Je dober vir kalcija, železa, magnezija, kalija, mangana in vlaknin. Pesa vsebuje fitohranila, betalaine, ki so močni antioksidanti in ki delujejo protivnetno. Pesa vsebuje tudi antocianine, ki imajo malo kalorij in ne vsebujejo holesterola.
Užitni zeleni del
Listi so najbolj zdrav del rastline. Vsebuje vitamine in minerale, vlaknine, vitamin B16, vitamin A, C, kalcij in železo. Zeleni deli pese vsebujejo več železa kot špinača.
Znižuje krvni sladkor
Anorganski nitrati v pesi se pretvorijo v dušikov oksid, ki pomaga izboljšati pretok krvi. Dušikov oksid namreč širi žile. Pesa torej koristi srčno-žilnemu sistemu in pomaga znižati krvni tlak.
Bori se proti vnetjem
Pesa lahko pomaga v boju proti vnetjem. Je vir betaina, ki ščiti celice pred stresom. Redno uživanje ese ima močan učinek zaradi njenih protivnetnih lastnosti. Holin je zelo pomembno vsestransko hranilo pese. Ohranja strukturo celičnih membran in zmanjšuje kronično vnetje.
Pesa povečuje vzdržljivost in energijo
Pesa vsebuje veliko ogljikovih hidratov in kot taka lahko zagotovi gorivo za športne dejavnosti. Raziskovalci so opazili, da se ob telesni dejavnosti vnos kisika v telo poveča za do 16 odstotkov, hkrati pa se zmanjša krvni tlak. Študije kažejo, da dušikov oksid poveča učinkovitost mitohondrijev (energetska elektrarna v celicah).
Krepi srce
Hranljivi betain iz pese znižuje raven homocisteina, ki sicer škodi krvnim žilam. Prisotnost vitamina B9 v pesi ima terapevtski učinek, saj zmanjšuje krvni tlak in krepi žilni sistem.
Pomaga v boju proti raku
Razrast rakavih celic v pljučih, koži in v debelem črevesju zavira oziroma prepreči barvilo betacianin. Izvleček pese pomaga pri zdravljenju raka trebušne slinavke, dojk in prostate.
Pomaga pri razstrupljanju
Pesa pomaga pri razstrupljanju telesa in krepitvi imunskega sistema. Izvleček pese pomaga iz telesa odplakniti proste radikale.
Čisti jetra
Betaini v pesinem soku spodbujajo delovanje jeter. Izvleček rdeče pese preprečuje nalaganje maščobe v jetrih. To zmanjšuje ravni oksidacijskega stresa. S pesinim sokom učinkovito odpravimo strupe iz telesa. Betain v pesi izboljšuje delovanje jeter in ščiti žile v jetrih.
Pesa zmanjšuje tveganje za napake pri rojstvu
Pesa je dober vir folatov (vitamina B), zato še zlasti koristi nosečnicam. Ta vitamin pomaga pri razvoju otrokove hrbtenice. Pomanjkanje folatov lahko povzroči okvare nevralne cevi.
Zmanjšuje tveganje za kap
Pomanjkanje kalija v telesu povečuje tveganje za kap, zato je pesa, ki je bogata s kalijem, zaželena zelenjava. Kalij sprošča krvne žile in znižuje krvni tlak. Rdeča pesa, ki je bogata s kalijem, izboljša zdravje srca in zmanjša tveganje za nastanek krvnih strdkov.
Podpira mentalno zdravje
Pesa je dober vir folata (vitamina B9), ki je ključen za zdravje možganov. Folat skupaj z B12 izboljšuje vsrkavanje železa in sodeluje pri tvorbi rdečih krvničk. Dušikov oksid iz pese pomaga povečati pretok krvi skozi telo. To izboljša pretok krvi v sprednjih možganih. Pesin sok lahko izboljša predihanost možganov, kar upočasni proces demence.
Krepi imunski sistem
Pesa ima veliko C-vitamina, vlaknin in drugih ključnih mineralov, kot je kalij, ki so bistvenega pomena za zdravje živcev in mišic. Pesini listi krepijo kosti in imunski sistem s tvorbo protiteles in belih krvnih celic.
Je afrodizijak
Pesa vsebujejo znatne količine minerala borona, ki je neposredno povezan s tvorbo človeških spolnih hormonov. To vodi v povečanje spolne moči, plodnosti, mobilnosti sperme in zmanjšanja frigidnosti v spalnici.
Zavira staranje
Pesa preprečuje starostno katarakto in zmanjšuje makularno degeneracijo. To zmore zaradi vitamina A, močnega antioksidanta, ki brani oko pred prostimi radikali. Sladkorna pesa zmanjšuje tveganje za razvoj debelosti, sladkorne bolezni in srčne bolezni. Edinstvena barvila, ki so hkrati antioksidanti, v tem korenu lahko znižajo ravni holesterola v telesu in učinkujejo proti staranju.