Pesa je sladka korenasta zelenjava, polna pomembnih vitaminov in mineralov. Pomaga razstrupljati, zniževati krvni tlak, krepi možgane in srce. Povečuje raven energije in vzdržljivost. Jejmo jo vročo ali hladno, v solatah ali juhah, da bi v celoti uživali v njenih naravnih hranilnih snoveh.

Vir hranil in vlaknin

Rdeča pesa vsebuje vitamine A, C in B. Je dober vir kalcija, železa, magnezija, kalija, mangana in vlaknin. Pesa vsebuje fitohranila, betalaine, ki so močni antioksidanti in ki delujejo protivnetno. Pesa vsebuje tudi antocianine, ki imajo malo kalorij in ne vsebujejo holesterola.


Užitni zeleni del

Listi so najbolj zdrav del rastline. Vsebuje vitamine in minerale, vlaknine, vitamin B16, vitamin A, C, kalcij in železo. Zeleni deli pese vsebujejo več železa kot špinača.

Znižuje krvni sladkor

Anorganski nitrati v pesi se pretvorijo v dušikov oksid, ki pomaga izboljšati pretok krvi. Dušikov oksid namreč širi žile. Pesa torej koristi srčno-žilnemu sistemu in pomaga znižati krvni tlak.

Bori se proti vnetjem

Pesa lahko pomaga v boju proti vnetjem. Je vir betaina, ki ščiti celice pred stresom. Redno uživanje ese ima močan učinek zaradi njenih protivnetnih lastnosti. Holin je zelo pomembno vsestransko hranilo pese. Ohranja strukturo celičnih membran in zmanjšuje kronično vnetje.

Pesa povečuje vzdržljivost in energijo

Pesa vsebuje veliko ogljikovih hidratov in kot taka lahko zagotovi gorivo za športne dejavnosti. Raziskovalci so opazili, da se ob telesni dejavnosti vnos kisika v telo poveča za do 16 odstotkov, hkrati pa se zmanjša krvni tlak. Študije kažejo, da dušikov oksid poveča učinkovitost mitohondrijev (energetska elektrarna v celicah).

Krepi srce

Hranljivi betain iz pese znižuje raven homocisteina, ki sicer škodi krvnim žilam. Prisotnost vitamina B9 v pesi ima terapevtski učinek, saj zmanjšuje krvni tlak in krepi žilni sistem.

Pomaga v boju proti raku

Razrast rakavih celic v pljučih, koži in v debelem črevesju zavira oziroma prepreči barvilo betacianin. Izvleček pese pomaga pri zdravljenju raka trebušne slinavke, dojk in prostate.

Pomaga pri razstrupljanju

Pesa pomaga pri razstrupljanju telesa in krepitvi imunskega sistema. Izvleček pese pomaga iz telesa odplakniti proste radikale.

Čisti jetra

Betaini v pesinem soku spodbujajo delovanje jeter. Izvleček rdeče pese preprečuje nalaganje maščobe v jetrih. To zmanjšuje ravni oksidacijskega stresa. S pesinim sokom učinkovito odpravimo strupe iz telesa. Betain v pesi izboljšuje delovanje jeter in ščiti žile v jetrih.

Pesa zmanjšuje tveganje za napake pri rojstvu

Pesa je dober vir folatov (vitamina B), zato še zlasti koristi nosečnicam. Ta vitamin pomaga pri razvoju otrokove hrbtenice. Pomanjkanje folatov lahko povzroči okvare nevralne cevi.

Zmanjšuje tveganje za kap

Pomanjkanje kalija v telesu povečuje tveganje za kap, zato je pesa, ki je bogata s kalijem, zaželena zelenjava. Kalij sprošča krvne žile in znižuje krvni tlak. Rdeča pesa, ki je bogata s kalijem, izboljša zdravje srca in zmanjša tveganje za nastanek krvnih strdkov.


Podpira mentalno zdravje

Pesa je dober vir folata (vitamina B9), ki je ključen za zdravje možganov. Folat skupaj z B12 izboljšuje vsrkavanje železa in sodeluje pri tvorbi rdečih krvničk. Dušikov oksid iz pese pomaga povečati pretok krvi skozi telo. To izboljša pretok krvi v sprednjih možganih. Pesin sok lahko izboljša predihanost možganov, kar upočasni proces demence.

Krepi imunski sistem

Pesa ima veliko C-vitamina, vlaknin in drugih ključnih mineralov, kot je kalij, ki so bistvenega pomena za zdravje živcev in mišic. Pesini listi krepijo kosti in imunski sistem s tvorbo protiteles in belih krvnih celic.

Je afrodizijak

Pesa vsebujejo znatne količine minerala borona, ki je neposredno povezan s tvorbo človeških spolnih hormonov. To vodi v povečanje spolne moči, plodnosti, mobilnosti sperme in zmanjšanja frigidnosti v spalnici.

Zavira staranje

Pesa preprečuje starostno katarakto in zmanjšuje makularno degeneracijo. To zmore zaradi vitamina A, močnega antioksidanta, ki brani oko pred prostimi radikali. Sladkorna pesa zmanjšuje tveganje za razvoj debelosti, sladkorne bolezni in srčne bolezni. Edinstvena barvila, ki so hkrati antioksidanti, v tem korenu lahko znižajo ravni holesterola v telesu in učinkujejo proti staranju.

 

 

 

Preberite še več člankov - Prehrana

Kaj sem se naučila o prehranskih dopolnilih?

Prehranska dopolnila so izdelki, ki vsebujejo hranila, ki jih lahko zaužijemo v obliki tablet, kapsul, praškov, kapljic ali drugih oblikah. Namenjeni so dopolnjevanju prehrane, saj vsebujejo...

Katere so zdravju prijazne diete?

Boj z odvečnimi kilogrami je marsikomu dobro znan, prav tako pa tudi dejstvo, da jih je mnogo lažje pridobiti kot izgubiti. Čeprav ob višku maščobnih oblog okoli pasu pomislimo na videz in...

Naravni viri kalcija

Kalcij je najbolj pogost mineral v telesu. Približno 99 odstotkov ga je shranjenega v kosteh in zobeh. Preostali del je razpršen po drugih delih, to je v krvi in v medcelični tekočini. V različnih...

Sadje, ki topi maščobe

Ko iščemo načine, da pokurimo maščobe, nam pride prav vse živo kajne? K sreči ste sladkosnedi na boljšem. Obstaja cela vrsta sadja, ki uspešno topi maščobe in ob tem nahrani telo s pomembnimi...

Hrana, ki uravnava hormone

Vse več je oseb, ki trpijo zaradi hormonskih neravovesij in vnetij. Pogosto jih spremljajo bolečine v sklepih, utrujenost, previsok krvni tlak, glavoboli in napihnjenost. Iz tega se običajno...

Katera je primernejša: brezkofeinska ali kofeinska?

Kava je eno od najbolj priljubljenih živil na svetu. Veliko ljudi uživa pri pitju kave, ampak želi omejiti vnos kofeina. Brezkofeinska kava je podobna običajni, le da ji odstranijo kofein....

10 koristi hrane, bogate z levcinom

Levcin je esencialna aminokislina, enden ključnih gradnikov mišične mase. Uporablja jo maščobno tkivo, jetra in mišično tkivo. Ko mišice s starostjo začnejo slabiti, pomaga levcin. Telo potrebuje...

Kako pogosto je priporočeno jesti?

Če ste kot večina, potem najverjetneje dnevno pojeste 3 glavne obroke, med njimi pa prigrizke. Načeloma je to dober način prehranjevanja, ampak govorimo »načeloma«. Najpomembneje je zadovoljiti...

Najboljši viri vlaknin

Je vaša prehrana revna z vlakninami? Če je temu tako, vam bomo v nadaljevanju predstavili najboljše vire le-teh, saj so vlaknine zelo pomembne za naše zdravje. Toda naj vas ne skrbi, da boste morali...

S hrano nad holesterol!

Obstajata dober (HDL) in slab (LDL) holesterol. Prvi je oblikovan tako, da se oprime odvečnega holesterola in ga odstrani iz telesa, medtem ko slab holesterol poskrbi, da se holesterol prične...

Prehranska dopolnila, ki se jim je potrebno izogibati na prazen želodec

Če uživate prehranska dopolnila, pri tem početju niste sami. Približno 70 % Evropejcev svoje zdravje dodatno krepi s pomočjo prehranskih dopolnil. Od teh pa dobrih 80 % predstavljajo starejši od 55...

Limona! Zdravilni učinki, načini uporabe in recepti

Limona je brezčasen sadež, ki najde mesto v prehrani v prav vsakem letnem času. Poleti kot osvežilna limonada, pozimi pa kot dodatek k čaju. Čeprav je večini znano, da limona vsebuje ogromno...

Dvokrpi ginko in njegovi zdravilni učinki

Dvokrpi ginko ( Ginkgo biloba L.) je živi fosil, ki zemljo krasi že dobrih 300 milijonov let. Zanimivo je dejstvo, da ni v sorodu s prav nobeno danes rastočo rastlinsko vrsto. Čeprav je v Evropi...

Stranski učinki probiotikov

Probiotiki so lahko koristen zaveznik, ko želimo izboljšati zdravje našega črevesja. Toda čeprav običajno ne povzročajo nobenih težav, se lahko določeni ljudje ob njihovem uživanju soočijo s...

Prehod na rastlinsko prehrano

Rastlinska prehrana pomeni konzumiranje hrane, ki je izključno rastlinskega izvora. Tak način prehranjevanja se osredotoča na minimalno predelano hrano in se deloma prekriva z veganstvom. Od...

Organski med in njegove prednosti

Ljudje med že vrsto let uporabljamo zaradi njegovega pestrega nabora zdravilnih učinkov. Znajde se v različnih zdravilnih pripravkih, kakor ga v določenih bolnišnicah še vedno uporabljajo za...

Kako se pravilno prehranjevati?

Program krono prehrane dr. Ane Gifing je edinstven, ker pomaga vsakem posamezniku, da dosega svojo idealno težo ob odličnem zdravstvenem stanju telesa, ne glede na to ali je teža previsoka ali...

Fižol namesto mesa

Vsesplošno sprejetje vegetarijanske prehrane bi lahko zmanjšalo emisije toplogrednih plinov za 63 odstotkov. Za mesojedce bi to predstavljalo težavo, saj iz rastlinske prehrane ne dobijo beljakovin,...