Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Otroški okus težko spremenimo, še težje gostinsko ponudbo. Krompir, prepojen z kdo ve kolikokrat uporabljenim rafiniranim oljem najnižje kakovosti, je jasno odsvetovano živilo. Tako je že od nekdaj, pa ga otroci še vedno prevečkrat jedo.

Da bo pregreha kar se da majhna, okus pa dober, uporabimo ekološko pridelan in lokalno vzgojen krompir, ki ga ocvremo v kakovostni maščobi. Lahko pa ga pripravimo tudi v pečici, kar je še boljše. Najboljše je, da ga solimo proti koncu peke z zeliščno soljo, ki jo pripravimo tako, da začimbe s pomočjo grobe soli stremo v fin prah. Pomanjkljivost tega krompirja je, da ima visok glikemični indeks. Če želimo, da krompir ne bi močno obremenjeval trebušne slinavke, bi morali uporabiti kuhanega v lupini, ki za otroke ni tako slasten.

Uporabimo trik, tako kot piše v knjigi Zdravilna moč začimb za otroke (dosegljiva na ww.misteriji.si).

Potrebujemo (za 4 osebe):

1 kg neolupljenega krompirja

2 žlički kurkume

1 žličko koriandra

1 žličko šetraja

3 lovorove liste

3 žlice gheeja

himalajsko slanico po okusu

Krompir skuhamo, ga olupimo in narežemo na kose. V možnarju stremo koriander, kumino in šetraj. Na gheeju stremo kurkumo, dodamo lovorove liste in strte začimbe. Ko zadišijo, dodamo narezan krompir in ga temeljito premešamo, da se oprime začimb. Solimo, ko je že pečen, najbolje z raztopljenimi kristali himalajske soli oziroma slanico, ki je veliko bolj zdrava različica soli, brez dodanega aluminija in umetnih mineralov. Prednost slanice je tudi to, da ne draži sluznice s kristali.

Priprava himalajske slanice

Himalajsko slanico pripravimo tako, da v kozarec za vlaganje naložimo nekaj kristalov himalajske soli in čeznje prelijemo vodo. Po enem dnevu se bodo kristali nekoliko raztopili in dobili bomo nasičeno raztopino. Slanico prelijemo v steklenično za odmerjanje, čez kristale pa nalijemo svežo vodo. Himalajske slanice ni potrebno hraniti v hladilniku.

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si