Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Dvigovanje uteži vpliva na pridobivanje mišične mase in povečuje obseg mišic, vendar je hrana tista, ki to spodbuja oziroma omogoča. Če imamo naporne treninge, pa ne uživamo prave hrane, ne bomo mogli pridobivati na moči, še manj pa na obsegu. Če pa uživamo pravo hrano, bo telo opremljeno z gorivom, ki ga potrebuje za kakovostno vadbo.

Skodelica brstičnega ohrovta vsebuje 270 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina K1 (pomembnega za zdravje srca in ožilja) ter 160 odstotkov dnevnega vnosa vitamina C. Prav tako je dober vir vlaknin, mangana, kalija, holina, vitamina B in drugih koristnih snovi. Preprečuje in zmanjšuje tveganje za raka in vnetja ter uravnava krvni tlak.

Ajurveda daje ingverju status zdravila za prsi. Čudežna začimba ima prebavilom prijazne lastnosti, poleg številnih drugih koristi. Milijoni jedilnih miz so v Indiji naloženi s palčkami svežega ingverja, ki jih namočimo v slano limonino vodo.

Nismo lačni? Pojejmo svež ingver tik pred kosilom, da bi zanetili apetit. Po Ajurvedi bi moralo biti kosilo glavni obrok dneva, saj je prebavna energija takrat na vrhuncu.

Ingver izboljšuje absorpcijo in asimilacijo esencialnih hranil v telesu.

Ingver počisti "mikrocirkulacije poti" v telesu, vključno z zamašenimi sinusi.

Občutek slabosti? Grickajmo ingver, po možnosti ga predhodno namočimo v malo medu.

Ne moremo ustaviti prdenja? Ingver pomaga zmanjšati napenjanje.

Krči? Dajmo nanje ingver. Predhodno ga namočimo v malo toplega gi masla.

Se zvijamo od bolečin? Stresimo nekaj eteričnega olja ingverja v kopel. Pomaga pri bolečinah v mišicah in sklepih.

Po operaciji? Žvečenje ingverja po operaciji lahko pomaga premagati slabost.

Zamašen nos in grlo. Pijmo ingverjev čaj z medom.

Afrodizijak? Dodajmo ingver v juho.

 

Ingver uravnava doše

Če smo ajurvedski tip doše Vata (zračna, nemirna) ali Kapha (težka, počasna), lahko ingver pomaga. Če smo naravno ognjeviti tip Pitta, bodimo previdni pri uporabi. Ingver uravnava doše. Da bi razumeli, kako, obiščimo ajurvedskega zdravnika.

 

Vrste ingverja in uporaba v kuhinji

 

Kristaliziran. Narezan svež ingver kuhan v sladkornem sirupu, dokler se ne zmehča, nato pa prevlečen z grobim sladkorjem. Drobno sesekljajmo kristaliziran ingver in ga dodajmo pečenim jedem ali solati, da zaostri okus.

Svež. Izberimo trdnega z gladko kožo. Shranimo ga v hladilniku in uporabimo v dveh tednih. Olupimo in naribamo ali zmeljimo svež ingver; dodajmo pecivu, sladoledu in slanim jedem.

Kisel. Na tanke rezine narezan ingver vložen v sladkani kis; pogosto svetlo obarvan s šiso listom. Hranimo v hladilniku. Klasična priloga sušiju dodaja pikanten okus solatam in prelivom.

V prahu. Prgišče posušenega ingverja. Kupimo ga v majhnih količinah in ga hranimo ločeno od virov toplote in svetlobe; uporabimo v šestih mesecih; v glavnem za pecivo in jedi s karijem.

 

Banner - oglas5

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si