"Najlepši in največji regrat raste na najbolj ‘pognojenih’ površinah, pri čemer mislim predvsem na mestne zelenice, kjer se sprehajajo hišni ljubljenčki, in travnike, ki jih kmetje v spomladanskem času radi polivajo z gnojnico. Zato je pri izbiri kraja nabiranja krepčilne solate potrebna previdnost," pravi zeliščar Miha Sreš s Klučarjeve domačije.
Zaradi velike vsebnosti grenkih snovi, ki jih je v starejših rastlinah še več, ga marsikdo ne mara. Na srečo so mladi in svetlejši poganjki, ki jih nabiramo pred cvetenjem, manj grenki in mehkejši. Posebno okusne so napol obeljene rastline, ki rastejo iz krtin. Te imajo tudi najdaljše in najmehkejše listne peclje, ki jih lahko iz mehkega kupa hitro izkopljemo z nožem. Nabrane liste moramo vedno dobro oprati in čim prej porabiti. Odcejeni in dobro osušeni bodo v hladilniku počakali dan ali dva. Precej dlje pa zdržijo očiščene in posušene korenine, ki jih izkopljemo jeseni ali spomladi.
Naredimo si sami
Poparek
Dve čajni žlički sveže posušenih regratovih listov prelijemo s skodelico vode. Pokrito pustimo stati deset minut. Pijemo zjutraj in zvečer pred jedjo.
Svež sok
Tri pesti svežih listov prelijemo s kozarcem vode in temeljito zmeljemo v mešalniku. Odcedimo in shranimo v hladilnik. Uživamo trikrat na dan po eno jedilno žlico soka.
Čaj iz regratovih cvetov
Pet cvetov prelijemo s čajno skodelico vrele vode. Pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Pijemo po potrebi, napitek pa je primeren za razkisanje telesa.
Regratov pesto
V možnar stresemo 6 dag skrbno očiščenega regrata in ščepec soli ter ga temeljito stremo. Zmes stresemo v manjši kotliček. Nato v možnarju stremo strok česna in posebej še dve žlici pinjol. Oboje vmešamo k regratu. Dodamo 4 dag drobno nastrganega parmezana in 20 g nastrganega trdega ovčjega sira. Med nenehnim mešanjem prilijemo deset žlic hladno stisnjenega olivnega olja, da dobimo gladko kremasto omako.
Pikanten regrat s krompirjem
V skledo stresemo sol, prilijemo dve žlici jabolčnega kisa in mešamo, da se sol stopi. Dodamo ščepec sveže mletega belega popra ter postopoma vmešamo tri žlice olivnega olja, tri žlice tekočega jogurta in žličko gorčice. Dodamo dve mladi narezani čebuli, nastrgan hren in štiri kuhane krompirje, narezane na kolesca. Temeljito premešamo ter nazadnje dodamo še 20 dag očiščenega regrata. Še enkrat na hitro premešamo.
Regratov sirup in regratov med
Regratov sirup ali regratov med je odlično domače zdravilo. Regrat ima ogromno vitamina A, vsebuje tudi veliko mineralov, predvsem kalij, kalcij in železo. Uporablja se za izboljšanje prebave, splošnega počutja in krvne slike. Pomaga pri kašlju in prehladnih obolenjih.
Potrebujemo:
400 g regratovih cvetov
1,5 l vode
2 olupljeni in na kolobarje narezani limoni
4 kg sladkorja boljše rjavega sladkorja ali akacijevega medu)
Cvetove smo 45 min kuhali v vodi, na nižji temperaturi in zraven namakali limone. Uporabimo le rumene dele cvetov. Ekstrakt precedimo čez gazo, dobro iztisnemo, nato tekočini dodamo sladkor. Tako kuhamo približno 2 uri, na 40 0C, da se sladkor stopi in sirup zgosti. Pri pripravi s kuhanjem uporabimo emajlirano posodo, saj kovinska veže nase železo iz regrata, ki posledično izgubi svojo učinkovitost. Sirup še vroč prelijemo v steklene kozarce, in tako bo uporaben tudi več let. Regratov sirup se hitro kristalizira in je lepe, zlato rjave barve.
Več o zdravilnih učinkih regrata pa v tiskani izdaji revije.