V lanu so lignani, ki uravnavajo hormone tako, da se v črevesju s pomočjo bakterij pretvorijo v snovi, ki naravno uravnavajo hormonsko stanje in varujejo pred rakom dojke. Če lanena semena pravilno vključimo v svoj mesečni ciklus, ga lahko uravnajo. Na ženske v menopavzi pa lahko lignani delujejo kot rastlinski hormoni, kar lahko preprečuje razvoj osteoporoze.
Lan vsebuje veliko antioksidantov, še posebej lignanov, z vlakninami povezanimi polifenoli, ki krepijo zdravje celic, zavirajo staranje in uravnavajo hormone. Polifenoli podpirajo probiotike v prebavnem traktu in uravnavajo celo kandido. Lignani delujejo antivirusno in antimikrobno, zato so dobrodošli v času prehlada in gripe. Celih lanenih zrn telo ne more razgraditi, zato jih pred zaužitjem zmeljemo. Da ne oksidirajo jih hranimo v hladilniku. Lanena semena so še bolj blagodejna in hranilna, če jih nakalimo – presne kalčke dodajamo solatam, sendvičem, jih zamešamo v namaze in dodamo k drugim jedem. V trgovinah z zdravo prehrano so dostopna tudi že nakaljena, posušena in zmleta lanena semena. Sodobne tehnologije kaljenja, sušenja ter shranjevanja namreč omogočajo daljši rok trajanja tako pripravljenih semen, zato se v njih ohranijo vse poglavitne snovi.
Nakaljeni lan
Nakaljena lanena semena imajo več mineralov, na primer dvakrat več cinka, in tudi desetkrat več vitamina C, vitamina B, folne kisline, štirinajst odstotkov več lignanov in trideset odstotkov več omega-3 kislin (alfa linolenske kisline – ALA), malenkost več beljakovin in manj vlaknin. Pri kaljenem lanu je biorazpoložljivost hranil večja, saj s kaljenjem onemogočimo antihranila, kot so fitična kislina, in ostale zaviralce encimov, denimo lektine. Tako pospešimo vsrkavanje mineralov in vitaminov, esencialnih aminokislin in ogljikovih hidratov, ki jih telo potrebuje.
V družbi beljakovin
ALA je pomembna esencialna maščoba, ki znižuje raven holesterola in raven sladkorja v krvi, zato jo je priporočljivo vsakodnevno vključiti v jedilnik. Zaužijemo eno do dve žlici mletih kaljenih lanenih semen v smutiju ali z ajdovo ali proseno kašo, dodamo lahko žlico lanenega olja. Dodamo jim druga mleta semena, bučna, konopljina ali sončnična, s katerimi nadomestimo kosmiče. Iz njih lahko oblikujemo kroglice, v katere vmešamo še druga mleta semena, maščobo in zelišča. Potresemo jih na solate. Za uravnotežen obrok in topnost večkrat nenasičenih maščob omega-3 je koristno mletemu lanu dodati beljakovine, najbolje albuminsko kozjo skuto, ki ima lažje prebavljive in manj alergene beljakovine.
Za prebavo in kri
Koristnost mletih in kaljenih semen za prebavo je v vsebnosti posebne sluzi, ki se izloči v stiku lanenih semen z vodo in oblikuje gelu podobne vodotopne vlaknine, ki ugodno vplivajo na prebavni trakt. Gel zadržuje hrano v želodcu in črevesju ter s tem telesu omogoči, da lahko počasi vsrka vsa hranila. Topne vlaknine vežejo maščobe in holesterol ter preprečujejo njihovo vsrkavanje. Vežejo tudi žolč, ki je poln holesterola, ki ga izloča žolčnik. Žolč se tako izloči iz telesa in spodbudi telo, da proizvede še več žolča za odstranjevanje odvečnega holesterola iz krvi in tako znižuje raven holesterola v krvi.