Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Izjemen japonski zdravnik Shigeaki Hinohara je zaslužen za dolgoživost Japoncev. Pred nekaj meseci je umrl, v 105. letu starosti in zapustil koristne nasvete. Želite dočakati sto let in več in ob tem ostati v dobri formi, imeti zdravo telo in duha?

Zdravnik Shigeaki Hinohara je skoraj do smrti je delal v bolnici, zdravil paciente in predaval študentom na fakultetah. Njegovi nasveti za zdravo in dolgo življenje so naslednji:

 Energijo dobimo zaradi dobrega počutja in ne s hrano in spanjem

“Zagotovo se spominjamo, kako smo v otroštvu, ko smo se zabavali, pozabili jesti in spati. Verjamem, da se lahko tega držimo tudi v starosti. Ne utrujajmo telesa s pravili, kot so kosilo in spanje,” pojasnjuje. Da bi ostali vitalni, se moramo čutiti srečni in izpolnjeni. Delati moramo na tem, da se zabavamo in da se ne obremenjujemo s tem, kdaj moramo v posteljo.

 Pazimo se debelosti

Hinohara je poudarjal, da lahko sto let in več dočakajo osebe, ki niso predebele oziroma pretežke, zato moramo paziti na težo in kondicijo. “Ni se treba obremenjevati s hrano, paziti pa je treba, da se ne prenajemo,” je rekel. Verjel je, da je oljčno olje dobro za žile in kožo. Za večerjo je jedel zelenjavo, ribe in riž.

Vnaprej načrtujmo

Hinohara je vedno vse planiral vnaprej, običajno kar za celo leto. Kot je izjavil, se je veselil olimpijskih iger leta 2020, a jih ne bo dočakal. Bil je velik optimist, kar je velik dejavnik za dolgoživost.

 Ni se nam treba upokojiti

“Po 65. letu sem postal prostovoljec. Predavam in obiskujem paciente, delam tudi po 18 ur dnevno in uživam v vsaki minuti svojega dela,” je ves čas govoril. Če človek želi delati, naj dela. Če ne želi, naj gre v pokoj in naj dela tisto, kar ga veseli.

 Z drugimi delimo znanje in veščine

Hinohara je imel okoli 150 predavanj letno. Med predavanji je stal, največkrat celo uro in pol, kolikor so predavanja trajala. To ga je delalo močnejšega.

 Ne verjemimo vsemu, kar pravi zdravnik

Hinohara je verjel, da zdravniki ne morejo pozdraviti vsake bolezni in pacienta. Verjel je, da imajo živali in glasba največji vpliv na zdravljenje.

 Redno uporabljajmo stopnice

Da bi ostali zdravi in vitalni, pozabimo na dvigala. Povsod uporabljajmo stopnice in se trudimo nositi svojo prtljago. Stopnice in hoja sta vsakodnevna vaja za srce in telo.

 Vsak dan poiščimo svoje navdihe

Berimo, v književnosti najdimo pisce, ki nas navdihujejo. Tako je počel tudi sam. Ne zadržujmo se samo pri književnosti. Poslušajmo glasbo, rišimo, pišimo, sprehajajmo se

 Bolečina je misteriozna

Najučinkovitejši način za premagovanje bolečine je zabava. Ko otrok pade ali se udari, bo jokal, vse dokler ne postane pozoren na kaj drugega. Takrat bo pozabil na bolečino. Tako bi morali storiti tudi odrasli. Bolečino utopiti v zabavi. Zdravnik je bil prepričan, da bi morali v bolnicah imeti terapevtske pse in glasbo, ki bi ljudem pomagala, da pozabijo na bolečino.

 Ne kopičimo materialnega

“Ne zapravljajmo življenja s kopičenjem materialnih stvari. Po smrti nič ne bomo vzeli s sabo,” je govoril Hinohara.

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si