S koriandrom nad težke kovine
Koriander se že več sto let uporablja pri kuhanju in je znan po močnem, citrusom podobnem okusu, ki se dobro ujame z začimbami, kot so meta, bazilika in kurkuma. Okusno zelišče je znano tudi po svojih zdravstvenih lastnostih, kot so:
Lajša strah
Koriander pomirja in lajša tesnobo. Visoki odmerki koriandra imajo podobne učinke kot zdravilo proti anksioznosti, Diazepam, vendar brez stranskih učinkov, kot so zmedenost, halucinacije, vznemirjenost in težave s spominom.
Odpravlja težke kovine
Kopičenje strupenih kovin, kot so svinec, živo srebro, aluminij in arzen, lahko resno ogrozi naše zdravje. Povzroči lahko nevrološko škodo, neplodnost, srčne bolezni in hormonska neravnovesja. Koriander pomaga odpraviti te učinke in pospeši izločanje težkih kovin iz telesa.
Ščiti pred okužbo
Zaradi svojih antibakterijskih lastnosti koriander ščiti pred številnimi boleznimi – salmonelo, kolero in zastrupitvijo s hrano.
Bori se proti sladkorni bolezni
V študiji na živalih je bilo dokazano, da ekstrakt koriandra pomaga pri zniževanju krvnega sladkorja in podpira zdravo delovanje jeter, zlasti pri osebah, ki imajo povišan sladkor.
Ingver proti debelosti
Že več kot sto let je ingver osnova vzhodne kuhinje in glavna sestavina tradicionalnih zdravil. Študije so potrdile številne pomembne koristi te začimbe za zdravje.
Preprečuje raka
Raziskave so pokazale, da se ingver bori proti nekaterim vrstam raka. Študija je pokazala, da lahko ingver pomaga pri zdravljenju raka jajčnikov, saj uniči rakave celice s pomočjo apoptoze oziroma celične smrti.
Odpravlja debelost
Raziskave kažejo, da ingver s pomočjo polifenola, ki ga vsebuje, pomaga zmanjšati debelost in vnetje maščobnih tkiv.
Lajša bolečine v sklepih
Študija je pokazala, da ingverjevo olje, če si ga bolniki z osteoartritisom vmasirajo v prizadete sklepe, znatno olajša bolečine. Avtorji študije ga svetujejo kot dopolnilno sredstvo klasičnemu zdravljenju.
Ajda uravnava krvni tlak
Kot "neprava žitarica", bogata z ogljikovimi hidrati, je ajda odličen pšenični nadomestek za tiste s celiakijo ali občutljive na gluten. Zdravilne koristi ajde so številne in raznolike.
Zmanjšuje oksidante
Fenoli v ajdi imajo številne koristi. Podpirajo zdravje možganov in ščitijo pred rakom in srčno-žilnimi obolenji.
Znižuje krvni tlak
Poleg visoke vsebnosti vlaknin ajda vsebuje fitohranilo rutin, ki pomaga zmanjševati oksidante, s čimer ohranja zdrav krvni obtok in pomaga v boju proti visokemu krvnemu tlaku.
Znižuje holesterol
Raziskave kažejo, da lahko ajda pomaga uravnavati holesterol in preprečevati vnetja. Uživanje ajde znižuje slab (LDL) holesterol in zvišuje dober (HDL) holesterol.