Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

V Sloveniji za revmatoidnim artritisom že sedaj trpi okoli dvajset tisoč ljudi. Tej bolezni so najbolj izpostavljene ženske po štiridesetem letu. Kaj storiti, da se mu izognemu?

Vzdržujmo zdravo telesno težo

Prekomerno število maščobnih celic lahko pospeši hitrost razgradnje sklepov, zlasti pri ljudeh, ki imajo druge dejavnike tveganja za artritis. Maščoba več kot le sedi na telesu – gre za aktivno tkivo, ki ustvarja in sprošča hormone in kemikalije.

Izboljšajmo prehrano

Uživajmo omega-3, ki zmanjšuje vnetja, hrano, bogato z žveplom (MSM, gobe, česen, zelje, šparglje), kostno juho, hrano z visoko vsebnostjo antioksidantov in vlaknin; izognimo pa se hrani, ki povzroča vnetja.

Ostanimo aktivni

Telovadba krepi mišice okrog prizadetega sklepa, kar zagotavlja dodatno podporo in manj napetosti. Redna vadba zmanjšuje vnetja, uravnava hormone in preprečuje morebitne operacije.

Obiščimo kiropraktika

Kiropraktiki lahko pogosto ublažijo bolečine, povezane z osteoartritisom. Nadomestila za kirurško zdravljenje lahko vključujejo manipulacijo v vratu ali spodnjem delu hrbta, manipulacijo hrbtenice, masažo in sprostitvene terapije za pomoč pri nadzoru bolečine.

Jemljimo encime

Ugotovljeno je bilo, da imajo proteolitični encimi protivnetne učinke, saj pomagajo izboljšati splošno zdravje črevesja in imunost, zmanjšajo bolečine in otekline, povečajo mobilnost ter so uspešni v boju proti okužbam.

Uživajmo ingver in kurkumo

Ingver vsebuje spojine, ki imajo lahko analgetične in protivnetne učinke na telo. Zmanjšuje bolečino in izboljša zdravje črevesja. Kurkuma zavira vnetje, zmanjša edem in otekline.

Eterično olje bosvelije

Ta močan dodatek pomaga zmanjšati vnetje. Bosvelijo je mogoče najti v več koncentriranih oblikah, tudi v obliki eteričnega olja, ki ga vmasiramo v boleč predel. Kombiniramo ga lahko s kokosovim oljem. Bolečine pa učinkovito zmanjšuje tudi gabez. Uporabimo ga kot kremo.

 

Več o tem, kaj artritis je ter o tem, kaj lahko naredimo sami, da se mu izognemu, preberite v knjigi Zdravljenje z artritisom avtorice Barbare Černe.

Knjigo lahko naročite tukaj.

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si