Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Potrebujemo:

 

slanino
2 skodelici zelenega ali rdečega zelja ali 1/4 male glave zelja

1/4 skodeo majoneze
3 žlice grškega jogurta
sol in črni poper

Preaženo slanino premešajmo z narezanim zeljem. Vmešajmo drobnjak, majonezo in jogurt. Po okusu dodajmo sol in poper. Pojejmo takoj. Na hladnem sicer solata zdrži do dva dni.

 

 

 

       Potrebujemo:

  • 2 jajci
  • 1 dcl mleka
  • 1 dcl sončničnega olja
  • 200 gramov moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 rdečo papriko
  • 1 zeleno papriko
  • 1 rumeno papriko
  • 200 gramov belega sira (feta)
  • 50 gramov črnih oliv
  • ½ žličke popra
  • malo soli

 

Pripravimo:

Papriko in sir razrežemo na koščke. Jajca penasto vmešamo, dodamo olje in mleko in še stepamo. Moko zmešamo s pecilnim praškom, dodamo masi in zmešamo. Postopno dodajamo vsako vrsto paprike ter sproti mešamo. Na koncu dodamo sir in olive. Pekač namastimo z maslom in posujemo z moko. Pečemo 40 minut pri temperaturi 180 °C. Kruh je najboljši, če je še topel.

 

(Iz knjige Dobrote iz naše kuhinje)


 

 

Potrebujemo:

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 nasekljano čebulo
  • 1 narezan por (beli del)
  • 1 zdrobljen strok česna
  • 1/2 čajne žličke koriandra
  • 1 čajna žlička mlete kumine
  • 1/2 čajne žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
  • 1 kg olupljene buče, narezane na koščke
  • 1 velik krompir, narezan na koščke
  • 1 l čiste zelenjavne ali piščančje juhe
  • 1/2 skodelice (125 ml) smetane

 

Počasi segrejmo olje v veliki ponvi. Dodajmo čebulo in por in kuhajmo 2–3 minute, dokler ne postekleni. Dodamo česen in začimbe ter mešajmo 30 sekund. Dodajmo bučo, krompir in juho ter zavrimo. Zmanjšajmo ogenj in pokrijmo za pol ure. Pustimo, da se ohladi, nato zmiksajmo. Dodajmo smetano in počasi segrevajmo. Po želji dodajmo malo več muškatnega oreščka in ostalih začimb.

 


 

 

Potrebujemo:

 

Limonina omaka

1 skodelico peteršilja

½ skodelice koriandra

½ skodelice mete

½ skodelice grobo seseskljane čebule

1 žlico stisnjenega česna

sok 1 limone

⅓ skodelice oljčnega olja

 

Cvetačni zrezki

1 velika glava cvetače

4 žlice estra deviškega oljčnega olja

4 žličke prekajene paprike

sol in sveže mlet poper po okusu

 

Naredimo zeliščno omako: V mešalniku mešamo peteršilj, koriander, meto, čebulo, česen, sok ene limone in oljčno olje, dokler zmes ne postane popolnoma tekoča. Omaka zdrži v hladilniku teden dni.

Naredimo cvetačne zrezke: Cvetačo narežemo na centimeter debele rezine. Iz ene glave dobimo kakšnih 8 rezin. Vsako stran cvetače premažimo z žličko oljčnega olja. Obe strani vsakega kosa potresemo s papriko, soljo in poprom. Zapecimo vsak kos z obeh strani do zlatorumenega, 3–4 minute na vsaki strani. Po dva zrezka (rezini cvetače) prelijemo z zeliščno omako in postrežemo.

 

 


 


Potrebujemo:

1 liter vode, 3 žličke olja, 5 strokov česna, lovorjev list, 3 liste žajblja, 3 krompirje (zrezane na koščke), 3 pesti praženih kruhovih kock, sol po potrebi.

 

Lotimo se dela:

V soljeni vodi skuhamo krompir, dodamo sesekljan česen, lovor, žajbelj, olje in krompir. Kuhamo, dokler se krompir ne skuha. Juho nalijemo v posodice in po želji dodamo pražene kruhove kocke ali v juho vmešamo malo brokolija.


 

Banner - oglas5

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si