Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Potrebujemo:

 

1 glavo zelja z odstranjenimi zunanjimi listi

oljčno olje

košer sol in črn poper

4 rezine na debelo narezane slanine

Pečico segrejmo na 150 °C. Zelje narežimo na četrtine. Odrežimo dno in delno odstranimo steblo. Vsako četrtino ponovno prerežimo na pol. Položimo na pekač ter prelijmo z oljčnim oljem. Začinimo s soljo in poprom. Vsako rezino slanine razrežimo na majhne trakove in položimo na zelje. Pečemo pol ure. Če se nam zdi, da robovi niso dovolj zapečeni, pecimo še kakšnih pet minut.

 

Zelje lahko pripravimo tudi kot juho, ki ji dodamo prepraženo slanino ...

            Potrebujemo:

 

  • 5 skodelic svežega ali zamrznjenega graha
    • 2 skodelice zelenjave (organske)
    • 2 skodelice filtrirane vode
    • 1 skodelico sesekljane sladke čebule
    • ⅓ skodelice na drobno narezane sveže mete
    • ⅓ skodelice narezanega svežega peteršilja
    • ¼ skodelice narezanega svežega drobnjaka
    • 2 žlici kokosovega olja
    • 2 žličke morske soli
    • ½ čajne žličke mletega popra

Na kokosovem olju prepražimo čebulo, da porumeni. Dodajmo zelenjavo in vodo ter pojačajmo temperaturo, da zavre. Dodajmo grah in kuhamo še 5 minut, dokler se ne zmehča. Odstavimo, dodamo sveža zelišča, sol in poper. Po želji juho zmiksamo in okrasimo s svežim sirom ali smetano.

 

Potrebujemo:

skodelico tune, odcejene
2 skodelici zelenega ali rdečega zelja ali 1/4 male glave zelja

1/4 skodelice drobnjaka
1 žlico majoneze (po želji)
3 žlice grškega jogurta
sol in črni poper

Tuno pretlačimo z vilicami in jo premešajmo z narezanim zeljem. Vmešajmo drobnjak, majonezo in jogurt. Po okusu dodajmo sol in poper. Pojejmo takoj. Na hladnem sicer solata zdrži do dva dni.

 

Slika je simbolična

Potrebujemo:

 

1 glavo zelja, narezanega na koščke
1/2 skodelice olja oljne repice
1 žlico asafetide
1,5 žlico gorčičnih semen

1,5 skodelice navadnega jogurta
1 žlico soli
1 žlico kumine
1 žličko kurkume
1 žlico koriandra

 

Sesekljane koščke zelja položimo v cedilo in dobro sperimo. Pustimo, da se osuši. Minuto segrevajmo olje v veliki ponvi na srednje veliki temperaturi. Dodajmo asafetido in gorčična semena in izklopimo temperaturo. Po petih minutah vmešajmo jogurt ter minuto neprekinjeno mešajmo. Dodajmo sol, kumino, kurkumo in koriander. Dodamo zelje in dobro premešajmo. Na srednjem ognju in ob stalnem mešanju pražimo še 5 minut.

 

 

Potrebujemo:

 

slanino
2 skodelici zelenega ali rdečega zelja ali 1/4 male glave zelja

1/4 skodeo majoneze
3 žlice grškega jogurta
sol in črni poper

Preaženo slanino premešajmo z narezanim zeljem. Vmešajmo drobnjak, majonezo in jogurt. Po okusu dodajmo sol in poper. Pojejmo takoj. Na hladnem sicer solata zdrži do dva dni.

 

 

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si