Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Potrebujemo:

4 čajne žličke nesoljenega masla

5 tanko narezanih majhnih stebel zelenega česna

3 stroke drobno sesekljanega česna

košer sol za okus

1/2 skodelice svežega ali zamrznjenega zelenega graha

2 majhni oprani, na koščke narezani glavi solate

sveže mlet črni poper po okusu

Segrejmo maslo v ponvi na srednjo temperaturo. Dodajmo česen, začinimo s soljo. Dodajmo grah in ga pražimo do svetlo-rjavega. Preostalo maslo zmešamo s solato, ki ji dodamo žlico vode. Prepražen grah polijemo čez solato.

 

 

 

    

Potrebujemo:

fileje trske brez kože
1 žlico gorčičnih semen, rahlo zdrobljenih
4 čajne žličke nesoljenega masla
2 drobno sesekljani šalotki
4 skodelice svežega ali odmrznjenega graha
košer sol in sveže mlet črni poper, po okusu
2 čajni žlički oljčnega olja
grobo sesekljan koper za okras

Trsko enakomerno premažemo z gorčičnimi semeni in mariniramo v hladilniku dve uri. Medtem stopimo maslo. Dodamo šalotko in kuhamo do mehkega. Dodajmo grah, skodelico vode, sol in poper in delno pokrijemo. Kuhamo, dokler se omaka ne zredči. ¾ omake zmiksamo v pire in ohranjamo toplo. Segrejmo olje na srednjo temperaturo ter trsko z obeh strani dobro zapecimo do zlato rjave barve. Posolimo in prelijmo z grahovim pirejem. Okrasimo s koprom.

 

 

 

       

Potrebujemo:

  • 2 žlici oljčnega olja (posamično)
  • 2 kosa piščančjih prsi brez kosti, narezanih na koščke
  • sol in poper
  • omako (po želji)
  • 1 kupček sesekljanega brokolija
  • ½ skodelice na tanko narezane čebule
  • 1 žlico opečenih sezamovih semen
  • limono

Pripravimo:

Pri srednji temperaturi v veliki posodi segrejmo žlico oljčnega olja. Dodajmo piščančje prsi, posolimo in popoprajmo. Popecimo okoli 5 minut, občasno obrnemo, dokler meso ne porjavi in se skuha. Medtem ko se meso peče/kuha, pripravimo omako. Potem ko meso porjavi, dodajmo žlico oljčnega olja in brokoli. Kuhajmo še 3 minute, dokler brokoli ne postane svetlo zelen. Zmešamo s sojino omako in kuhajmo še minuto. Odstranimo z ognja in posujmo s čebulo in sezamovi semeni. Po želji pokapamo z limono.

 

 

 

         Potrebujemo:

  • 2 žlici masla
  • 1 olupljeno čebulo
  • narezano steblo zelene
  • 3 skodelice piščančje juhe
  • 8 skodelic brokolija
  • 3 žlice večnamenske moke
  • 2 skodelici mleka
  • črn poper

      Pripravimo:

V srednje velikem loncu raztopimo 2 žlici masla in dodajmo narezano čebulo in zeleno. Ko se zmehčajo, dodajmo brokoli in jušno osnovo, pokrijmo in pustimo rahlo vreti 10 minut. Kuhano dajmo v mešalnik in dobro premešajmo. Po želji vmešamo mleko in maslo, lahko tudi smetano, in poljubno posolimo ter popopramo.

 

 

 

Potrebujemo:

liste sveže špinače
2 žlici limoninega soka
1/4 skodelice oljčnega olja
nekaj kapljic Stevije
1 pretlačen avokado
1/4 skodelice narezanih orehov

nejodirano Piransko sol

Pripravimo:

Špinačo operemo in posušimo (najbolje s papirnato brisačo). Zmešamo limonin sok, olje in Stevijo; dodajmo kocke avokada. V špinačo vmešamo orehe, avokado ali koščke tofuja, lahko tudi perutnine.

 

Banner - oglas5

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si