Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

    

Potrebujemo:

fileje trske brez kože
1 žlico gorčičnih semen, rahlo zdrobljenih
4 čajne žličke nesoljenega masla
2 drobno sesekljani šalotki
4 skodelice svežega ali odmrznjenega graha
košer sol in sveže mlet črni poper, po okusu
2 čajni žlički oljčnega olja
grobo sesekljan koper za okras

Trsko enakomerno premažemo z gorčičnimi semeni in mariniramo v hladilniku dve uri. Medtem stopimo maslo. Dodamo šalotko in kuhamo do mehkega. Dodajmo grah, skodelico vode, sol in poper in delno pokrijemo. Kuhamo, dokler se omaka ne zredči. ¾ omake zmiksamo v pire in ohranjamo toplo. Segrejmo olje na srednjo temperaturo ter trsko z obeh strani dobro zapecimo do zlato rjave barve. Posolimo in prelijmo z grahovim pirejem. Okrasimo s koprom.

 

 

 

       

Potrebujemo:

  • 2 žlici oljčnega olja (posamično)
  • 2 kosa piščančjih prsi brez kosti, narezanih na koščke
  • sol in poper
  • omako (po želji)
  • 1 kupček sesekljanega brokolija
  • ½ skodelice na tanko narezane čebule
  • 1 žlico opečenih sezamovih semen
  • limono

Pripravimo:

Pri srednji temperaturi v veliki posodi segrejmo žlico oljčnega olja. Dodajmo piščančje prsi, posolimo in popoprajmo. Popecimo okoli 5 minut, občasno obrnemo, dokler meso ne porjavi in se skuha. Medtem ko se meso peče/kuha, pripravimo omako. Potem ko meso porjavi, dodajmo žlico oljčnega olja in brokoli. Kuhajmo še 3 minute, dokler brokoli ne postane svetlo zelen. Zmešamo s sojino omako in kuhajmo še minuto. Odstranimo z ognja in posujmo s čebulo in sezamovi semeni. Po želji pokapamo z limono.

 

 

 

         Potrebujemo:

  • 2 žlici masla
  • 1 olupljeno čebulo
  • narezano steblo zelene
  • 3 skodelice piščančje juhe
  • 8 skodelic brokolija
  • 3 žlice večnamenske moke
  • 2 skodelici mleka
  • črn poper

      Pripravimo:

V srednje velikem loncu raztopimo 2 žlici masla in dodajmo narezano čebulo in zeleno. Ko se zmehčajo, dodajmo brokoli in jušno osnovo, pokrijmo in pustimo rahlo vreti 10 minut. Kuhano dajmo v mešalnik in dobro premešajmo. Po želji vmešamo mleko in maslo, lahko tudi smetano, in poljubno posolimo ter popopramo.

 

 

 

Potrebujemo:

liste sveže špinače
2 žlici limoninega soka
1/4 skodelice oljčnega olja
nekaj kapljic Stevije
1 pretlačen avokado
1/4 skodelice narezanih orehov

nejodirano Piransko sol

Pripravimo:

Špinačo operemo in posušimo (najbolje s papirnato brisačo). Zmešamo limonin sok, olje in Stevijo; dodajmo kocke avokada. V špinačo vmešamo orehe, avokado ali koščke tofuja, lahko tudi perutnine.

 

 

Potrebujemo:

 

Za'atar

3 žlice posušenega timijana (ali limoninega timijana, če ga lahko najdemo)
3 žlice praženih sezamovih semen
2 žlici ruja
1/2 žličke košer soli
1 žličko popra

Tabouli
1 skodelico bulgur pšenice
1/4 skodelice za'atarja
2 skodelici vrele vode
sok in lupini 1 do 2 limon
2 žlici orehovega ali oljčnega olja
1/2 skodelice sesekljanih listov peteršilja
4 do 6 notranjih stebel zelene z listi, drobno sesekljanih (približno 1 do 2 skodelici sesekljane zelene z listi)
1 čebulo ali 2 mleti šalotki
 sol in svež mlet poper po okusu
 navaden grški jogurt
1/4 skodelice sesekljanih popečenih orehov
dodaten za'atar, če bo potrebno
feta sir (neobvezno)

V veliko posodo vmešamo za'atar v bulgur pšenico in prelijemo z vrelo vodo. Naj stoji, dokler se voda popolnoma ne absorbira, približno 45 minut. Medtem narežemo limonino lupinico, stisnemo sok, sesekljamo peteršilj, čebulo in zeleno, zdrobimo orehe. Ko pšenica vpije vso vodo, jo ohladimo na sobno temperaturo, primešamo lupino in sok ene limone, 2 žlici orehov ali oljčnega olja. Dodamo nasekljan peteršilj, čebulo in zeleno ter dobro premešamo. Dodamo sol in poper po okusu in prilagodimo ostale začimbe.

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si