Potrebujemo:

 

slanino
2 skodelici zelenega ali rdečega zelja ali 1/4 male glave zelja

1/4 skodeo majoneze
3 žlice grškega jogurta
sol in črni poper

Preaženo slanino premešajmo z narezanim zeljem. Vmešajmo drobnjak, majonezo in jogurt. Po okusu dodajmo sol in poper. Pojejmo takoj. Na hladnem sicer solata zdrži do dva dni.

 

 

 

       Potrebujemo:

  • 2 jajci
  • 1 dcl mleka
  • 1 dcl sončničnega olja
  • 200 gramov moke
  • 1 pecilni prašek
  • 1 rdečo papriko
  • 1 zeleno papriko
  • 1 rumeno papriko
  • 200 gramov belega sira (feta)
  • 50 gramov črnih oliv
  • ½ žličke popra
  • malo soli

 

Pripravimo:

Papriko in sir razrežemo na koščke. Jajca penasto vmešamo, dodamo olje in mleko in še stepamo. Moko zmešamo s pecilnim praškom, dodamo masi in zmešamo. Postopno dodajamo vsako vrsto paprike ter sproti mešamo. Na koncu dodamo sir in olive. Pekač namastimo z maslom in posujemo z moko. Pečemo 40 minut pri temperaturi 180 °C. Kruh je najboljši, če je še topel.

 

(Iz knjige Dobrote iz naše kuhinje)


 

 

Potrebujemo:

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 nasekljano čebulo
  • 1 narezan por (beli del)
  • 1 zdrobljen strok česna
  • 1/2 čajne žličke koriandra
  • 1 čajna žlička mlete kumine
  • 1/2 čajne žličke sveže naribanega muškatnega oreščka
  • 1 kg olupljene buče, narezane na koščke
  • 1 velik krompir, narezan na koščke
  • 1 l čiste zelenjavne ali piščančje juhe
  • 1/2 skodelice (125 ml) smetane

 

Počasi segrejmo olje v veliki ponvi. Dodajmo čebulo in por in kuhajmo 2–3 minute, dokler ne postekleni. Dodamo česen in začimbe ter mešajmo 30 sekund. Dodajmo bučo, krompir in juho ter zavrimo. Zmanjšajmo ogenj in pokrijmo za pol ure. Pustimo, da se ohladi, nato zmiksajmo. Dodajmo smetano in počasi segrevajmo. Po želji dodajmo malo več muškatnega oreščka in ostalih začimb.

 


 

 

Potrebujemo:

 

Limonina omaka

1 skodelico peteršilja

½ skodelice koriandra

½ skodelice mete

½ skodelice grobo seseskljane čebule

1 žlico stisnjenega česna

sok 1 limone

⅓ skodelice oljčnega olja

 

Cvetačni zrezki

1 velika glava cvetače

4 žlice estra deviškega oljčnega olja

4 žličke prekajene paprike

sol in sveže mlet poper po okusu

 

Naredimo zeliščno omako: V mešalniku mešamo peteršilj, koriander, meto, čebulo, česen, sok ene limone in oljčno olje, dokler zmes ne postane popolnoma tekoča. Omaka zdrži v hladilniku teden dni.

Naredimo cvetačne zrezke: Cvetačo narežemo na centimeter debele rezine. Iz ene glave dobimo kakšnih 8 rezin. Vsako stran cvetače premažimo z žličko oljčnega olja. Obe strani vsakega kosa potresemo s papriko, soljo in poprom. Zapecimo vsak kos z obeh strani do zlatorumenega, 3–4 minute na vsaki strani. Po dva zrezka (rezini cvetače) prelijemo z zeliščno omako in postrežemo.

 

 


 


Potrebujemo:

1 liter vode, 3 žličke olja, 5 strokov česna, lovorjev list, 3 liste žajblja, 3 krompirje (zrezane na koščke), 3 pesti praženih kruhovih kock, sol po potrebi.

 

Lotimo se dela:

V soljeni vodi skuhamo krompir, dodamo sesekljan česen, lovor, žajbelj, olje in krompir. Kuhamo, dokler se krompir ne skuha. Juho nalijemo v posodice in po želji dodamo pražene kruhove kocke ali v juho vmešamo malo brokolija.


 

Preberite še več člankov - Recept tedna

Kremna juha iz belušev

Beluš ali špargelj je dar narave. Bogat z vitamini, minerali, rudninskimi snovmi in marsičim, čisti kri, pomaga pri obolelih sečilih, težavah z mehurjem in ledvicami, topil naj bi tudi ledvične...

Spomladanska solata s kozjim sirom

Objavljamo mamljiv recept za spomladansko solato, ki nam ga je zaupala Celjanka, Lea Thaler. Potrebujemo: sezonsko solato 2 kuhani jajci popražene bučke in por kalčke kozji feta sir cvetovi mrtve...

Artičoke z masleno omako

Artičoke uspešno čistijo jetra, zmanjšujejo holesterol in sladkor. Potrebujemo: 4 kom artičoke, sok 1 limone, 1 dl dobrega belega vina, 10 dag masla, 3 dag sira parmezana Priprava: Eno limono...

Večerja brez glutena: bučkini zvitki

Za vse, ki ste se odločili zgubiti kakšen kilogram, so bučkini zvitki kot nalašč. Bučke odvajajo vodo, zapečene pa so slastne in hranljive. In če so še nadevane, mmmm Za govejo omako potrebujemo:...

Lahko prebavljiv zajtrk

Eterična olja, sladkorji, beljakovine in smole v janežu delujejo ugodno na krvni obtok, na prebavo in živčevje, umirjajo napenjanje in kolcanje in še kaj. Če ne vemo, kaj bi pripravili za zajtrk in...

Smutiji za moč in energijo

Zeleni smuti z mangom Potrebujemo: 2 skodelici sveže špinače 1 ½ skodelice vode 2 skodelice manga 1 olupljeno pomarančo ¼ skodelice ovsenih kosmičev Zmiksajmo špinačo, pomarančo in vodo, da postane...

Artičoka na krožniku

Artičoke niso le zdrave, so tudi okusne. Lahkotne za pred ali za po praznikih. Artičoke s česnom Potrebujemo: 4 artičoke, sok 1 limone, 4 jedilne žlice drobtin, 3 stroke česna, oljčno olje, sir...

Bi si privoščili tak zajrtk?

Janež pospešuje vse telesne funkcije, zlasti krvni obtok, delovanje prebave in živčevja, pospešuje nastajanje mleka pri doječih materah, dober proti napenjanju in proti kolcanju, preprečuje...

Kefir za krepitev imunskega sistema

Napitek začnem piti, če čutim, da bi lahko sledil prehlad ali ko čutim, da imam začetek vnetja grla. Zdi se, da lajša simptome in lahko celo zmanjša trajanje bolezni. Tako borovnice kot pomaranče so...

Večerja brez glutena: losos v medu s kvinojo

Če želimo bogat vir omega - 3 in dovolj beljakovin, s katermimi bi nadomestili meso, potem si pripravimo tole odlično in lahkotno jed, ki nasiti še tako lačne želodce. Potrebujemo: 1 skodelico...

Veganski tiramisu

Za vse sladkosnedne smo izbrskali odličen Tajčin recept, ki je primeren tudi za sladkorne bolnike oziroma vse, ki se trudijo izgubiti kakšen kilogram. Priprava: 25 minut, za približno 15 kosov...

Mafini na način 'after eight'

Mafini niso nekaj novega, so pa vse generacije, od otrok do babic, spodbudili k vnovičnemu ustvarjanju sladkega v domači kuhinji. A lahko se še preprostejši – in predvsem zdravi! Mafini Potrebujemo:...

Testenine s kolerabo

Koleraba preprečuje anemijo, pospešuje presnovo, telesu zagotovi hranila in zmanjšuje CRP, beljakovino, ki je pri zdravih osebah prisotna v zelo nizkih ravneh. Začinjene testenine s kolerabo...

Šparglji z jajci

V teh vročih dneh najbrž vsi pomislimo, kako bi si pripravili okusen in lahkoten obrok a na hitro. No, rešitev je tu. Če imate doma šparglje pa kakšno jajce ali dva. Potrebujemo: 2 jajci oljčno olje...

Korenje za pomlajevanje in zaščito pred soncem

Cenovno ugodna in priročna maska za obraz, narejena iz mešanice naribanega korenja z malo medu, ohranja videz mladostne kože. Korenčkova juha Potrebujemo: 2 žlici masla 4 pore, nasekljane 4 stebelne...

Veganska korenčkova torta

Ne glede na to, ali ga imate radi svežega, v solati ali iz njega naredite sok, korenje je bogat vir beta karotena. Je ena od najbolj priljubljenih vrst zelenjave na svetu. Naj bo vijolično, oranžno...

Tajča svetuje: Čemaževe palačinke

Čemaž ali divji česen vsebuje ogromno zdravilnih snovi, uporabljamo pa ga lahko namesto česna. Če si še niste naredili čemaževega pesta, pa lahko iz svežega čemaža pripravite palačinke. Čemaževe...

Omleta s šparglji

Šparglji imajo veliko hranil in malo kalorij. Primerni so za sladkorne bolnike in vse, ki bi želeli shujšati. Imajo ogromno vitaminov in balastnih snovi, ki spodbujajo presnovo in delovanje ledvic....