Potrebujemo:
Za'atar
3 žlice posušenega timijana (ali limoninega timijana, če ga lahko najdemo)
3 žlice praženih sezamovih semen
2 žlici ruja
1/2 žličke košer soli
1 žličko popra
Tabouli
1 skodelico bulgur pšenice
1/4 skodelice za'atarja
2 skodelici vrele vode
sok in lupini 1 do 2 limon
2 žlici orehovega ali oljčnega olja
1/2 skodelice sesekljanih listov peteršilja
4 do 6 notranjih stebel zelene z listi, drobno sesekljanih (približno 1 do 2 skodelici sesekljane zelene z listi)
1 čebulo ali 2 mleti šalotki
sol in svež mlet poper po okusu
navaden grški jogurt
1/4 skodelice sesekljanih popečenih orehov
dodaten za'atar, če bo potrebno
feta sir (neobvezno)
V veliko posodo vmešamo za'atar v bulgur pšenico in prelijemo z vrelo vodo. Naj stoji, dokler se voda popolnoma ne absorbira, približno 45 minut. Medtem narežemo limonino lupinico, stisnemo sok, sesekljamo peteršilj, čebulo in zeleno, zdrobimo orehe. Ko pšenica vpije vso vodo, jo ohladimo na sobno temperaturo, primešamo lupino in sok ene limone, 2 žlici orehov ali oljčnega olja. Dodamo nasekljan peteršilj, čebulo in zeleno ter dobro premešamo. Dodamo sol in poper po okusu in prilagodimo ostale začimbe.
Potrebujemo:
3 žlice oljčnega olja
2 skodelici dobro spranega in narezanega pora (le svetli deli)
1 žlico limonine lupine
sok polovice limone
3/4 skodelice orehov, grobo sesekljanih in rahlo popraženih
sol in sveže zmlet črni poper po okusu
špagete
Pripravimo:
Pristavimo velik lonec z vodo, da zavre. Medtem v ponvi s težkim dnom segrejemo oljčno olje in dodamo por ter malo soli.Mešamo, dokler se por ne zmehča in dokler ni prekrit z maščobo. Počakamo še deset minut, da rahlo potemni. Skuhamo špagete al dente. Skodelico vode, v kateri smo kuhali špagete, prihranimo, špagete pa odcedimo. Dodamo jih poru in zalijemo z vodo, ki smo jo prihranili. Vmešajmo limonino lupino in limonin sok ter posujmo z mletim črnim poprom. Počasi segrejmo in po potrebi še dodamo vodo. Na koncu dodamo orehe in po potrebi dosolimo. Postrezimo.
Potrebujemo:
1,5 kg piščančjih krilc
1 narezano čebulo
2 žlici opečenega sezamovega semena
oljčno ali kokosovo olje
Marinada
1/4 skodelice sojine omake (brez glutena)
3 žlice medu
2 cm olupljenega in naribanega ingverja
3 stroke fino mletega česna
žličko pikantne omake
Marinirana piščančja krilca (marinirali smo jih dve uri v polovici marinade) damo v ponev, ki jo predhodno namažemo z oljčnim ali kokosovim oljem. Segrejemo na 180 stopinj in 15 minut pečemo do hrustljavega. Drugo polovico marinade prelijemo čez pečena hrustljava krilca. Po želji dodamo sezam.
Potrebujemo:
1 rdečo čebula
1 strok česna
100 g kuhane čičerike
1 rdečo paprika
liste svežega peteršilja
začimbe: kurkumo, rdečo papriko
120 g ovsenih kosmičev
ščepec soli
Sestavine postopno dodajamo in jih pretlačimo s paličnim mešalnikom. Najprej olupimo čebulo in česen, ju drobno narežemo in damo v posodo h kuhani čičeriki. Dodamo še papriko, narezano na kocke, sesekljane sveže liste peteršilja, kurkumo, rdečo papriko v prahu, sol in ovsene kosmiče. Gostoto in lepljivost uravnavamo z vodo, v kateri se je kuhala čičerika. Zmešamo s paličnim mešalnikom. Ko sestavine pretlačimo, polpete oblikujemo z žlico ali roko in jih položimo na peki papir v pekač. Pečemo jih na 180 stopinj okoli pol ure.
Potrebujemo:
2 žlici visokokakovostnega olja ali olje riževih otrobov
3 male posušene pekoče paprike, prepolovljene
4 skodelice narezane zelene (na 4-centimetrske koščke)
nekaj kapljic sezamovega olja
Zagrejemo olje v voku pri visoki vročini in v njem najprej prepražimo posušeno pekočo papriko. Dodamo narezano zeleno in premešamo, pražimo še minuto. Potresemo s sezamom in postrežemo toplo, pri sobni temperaturi.
Slika je simbolična