Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

“Preveč počasi je odpiral kljuko in predolgo je mencal, potem ko je vstopil v predsobo. Že ko se je sezuval, sem vedela, da bo spet cel hudič. Tako kot vsako soboto, je tudi to zamudil na kosilo. A nič ne bi bilo narobe, če ne bi bil spet opit.”

»Zjutraj, ko sem vstal, sem videl več glav v ogledalu. Vedel sem, da se z mano nekaj dogaja, zato sem prosil ženo, naj hitro pokliče zdravnika, češ da bom umrl. Ko sem hotel vstati in iti na stranišče, me noge niso več nesle,« se dni po piku klopa spominja nekoč vsestranski športnik, alpinist in smučar, Herman Čater. Okužb s klopi je iz leta v leto več, mnogi niti ne vemo, da smo okuženi.

Marsikatera Slovenka pri tridesetih, štiridesetih, celo petdesetih in več, danes veliko samozavestneje stopa po ulici. Zahvaljujoč estetski oziroma plastični ginekologiji, po kateri je v Sloveniji čedalje več povpraševanja. Ni jih malo, ki so tako rešile dolgoletne težave s sramnimi ustnicami, se izognile ali se popolnoma rešile težav z uhajanjem urina in zato bistveno izboljšale kakovost spolnega in življenja nasploh.

»Ne iščite krivca, iščite načrt. Čeprav zaključujemo tedenska srečanja, bomo ostali v stikih, da bo bolj zagotovo ostalo pri tem, kar ste dosegli. In dosegli ste ogromno.« S temi besedami je zaključno srečanje skupine za podporo odvajanja od kajenja povzela Marjana Iršič, dipl. med. sestra iz Centra za krepitev zdravja v Zdravstvenem domu Celje.

Visok krvni tlak (hipertenzija) lahko neopazno škodi telesu več let, preden se razvijejo simptomi. Če tlaka ne nadzorujemo, lahko pride do invalidnosti, slabe kakovosti življenja ali celo do smrtnega srčnega napada. Približno polovica oseb z nezdravljeno hipertenzijo umre zaradi bolezni srca, ki so povezane s slabim pretokom krvi (ishemična srčna bolezen), druga polovica pa umre zaradi kapi. O nevarnostih previsokega krvnega tlaka smo se pogovarjali z asist. mag. Marjanom Hrušovarjem, dr. med., spec. medicina dela, prometa in športa, spec. družinske medicine iz medicinskega centra Paracelzus v Celju.

Banner - oglas5

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si