Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Visok krvni tlak (hipertenzija) lahko neopazno škodi telesu več let, preden se razvijejo simptomi. Če tlaka ne nadzorujemo, lahko pride do invalidnosti, slabe kakovosti življenja ali celo do smrtnega srčnega napada. Približno polovica oseb z nezdravljeno hipertenzijo umre zaradi bolezni srca, ki so povezane s slabim pretokom krvi (ishemična srčna bolezen), druga polovica pa umre zaradi kapi. O nevarnostih previsokega krvnega tlaka smo se pogovarjali z asist. mag. Marjanom Hrušovarjem, dr. med., spec. medicina dela, prometa in športa, spec. družinske medicine iz medicinskega centra Paracelzus v Celju.

Povečan krvni tlak (hipertenzija) je zahrbtna bolezen, ki je lahko vrsto let potuhnjena, prikrita, obolelega pa izpostavlja velikemu tveganju razvoja bolezni srca, možganske kapi, bolezni ledvic in nenadne smrti zaradi bolezni srca. Približno polovica bolnikov s hipertenzijo ne ve, da jo sploh ima, polovica tistih, ki vedo za previsok krvni tlak, pa se ne zdravi in še naprej nadaljuje s škodljivimi življenjskimi razvadami. “O visokem krvnem pritisku govorimo takrat, ko je več izmerjenih vrednosti pri enakih pogojih višjih kot 130/80 mm Hg. Primarna hipertenzija se začne pojavljati z leti oziroma z zmanjševanjem elastičnosti arterij. Velik vpliv na kvaliteto arterij imajo nekatere bolezni, na primer sladkorna bolezen in povišane vrednosti holesterola. V manjšem odstotku se pojavlja t. i. sekundarna hipertenzija, največkrat povezana z boleznijo ledvic,” pravi Hrušovar. Arterijski krvni tlak praviloma ni deden, pravi, se pa pogosteje pojavlja v nekaterih družinah kot posledica življenjskega sloga. “Nevarnost povišanega in nezdravljenega arterialnega krvnega tlaka se kaže v preobremenitvi srčne mišice in zmanjšani elastičnosti arterij s posledično povečano nagnjenostjo k pokanju in krvavitvami v kateremkoli organu v telesu. Najnevarnejša je krvavitev v možganih,” pravi Hrušovar. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je za vse oblike hipertenzije v 50 odstotkih odgovorna nepravilna prehrana, v 20 odstotkih nezadostna telesna aktivnost, v 30 odstotkih pa debelost. Ustrezno zdravljenje in spremembe življenjskega sloga pomagajo nadzorovati visok krvni tlak, s tem pa zmanjšamo tveganje zaradi zapletov, ki ogrožajo življenje. Če ga ne nadzorujemo, lahko previsok krvni tlak:

Poškoduje arterije

Zdrave arterije so prožne, močne in elastične. Njihova notranja obloga je gladka, kri, ki vitalne organe in tkiva oskrbuje s kisikom, gladko teče skozi. Hipertenzija postopoma poveča tlak krvi, ki teče skozi arterije. Posledično lahko dočakamo:

- poškodbo in zožitev arterij

- anevrizmo

 

Poškoduje srce

Nenadzorovan krvni tlak lahko poškoduje srce na številne načine:

- bolezen koronarnih arterij

- povečan levi del srca

- odpoved srca

 

Poškoduje možgane

Tako kot srce, so tudi možgani odvisni od hranljive krvi, ki je potrebna za pravilno delovanje in preživetje. Visok krvni tlak lahko povzroči več težav, med drugim:

- prehodni ishemični napad (TIA).

- kap

- demenca

- blaga kognitivna okvara

 

Poškoduje ledvice

Ledvice filtrirajo odvečno tekočino in odpadke iz vaše krvi. Gre za proces, ki je odvisen tudi od zdravih krvnih žil. Visok krvni tlak lahko poškoduje žile v ledvicah in povzroči več vrst bolezni (nefropatijo na primer). Sladkorna bolezen in visok krvni tlak lahko škodo še povečata.

- odpoved ledvic

- brazgotinjenje

- anevrizma ledvične arterije

 

Škoduje očem

Majhne, občutljive krvne žile dovajajo kri v oči. Tako kot druge žile, lahko tudi te poškoduje previsok krvni tlak:

- poškodbe krvnih žil


- zastajanje tekočine pod mrežnico

- poškodba živca

 

Ovira zdravo spolnost

Čeprav erektilne motnje po 50. letu naraščajo, se tveganje povečuje tudi zaradi previsokega krvnega tlaka. Sčasoma lahko visok krvni tlak poškoduje krvne žile in povzroči, da te otrdijo in se zožijo (ateroskleroza), kar omejuje pretok krvi. To pomeni, da manj krvi lahko pride tudi v penis. Pri nekaterih moških je zaradi zmanjšanega krvnega pretoka težko doseči in vzdrževati erekcijo. Težava je pogosta zlasti pri moških, ki ne zdravijo visokega krvnega tlaka.
Pri ženskah pa lahko visok krvni tlak zmanjša pretok krvi v nožnico. To se lahko odrazi v zmanjšanju spolne želje ali vzburjenja, suhi nožnici ali v težavah pri doseganju orgazma.

 

Drugo

Visok krvni tlak lahko vpliva tudi na druga področja telesa, kar povzroča težave, kot so:


- izguba kostne gostote.

- težave s spanjem.

 

Podrobnejše informacije o boleznih si lahko preberete v tiskani izdaji revije PREVENTIVA. Kupite jo lahko na poštah, Petrolovih bencinskih črpalkah ali v trafikah večjih hipermarketov.

 

 

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si