Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Marsikatera Slovenka pri tridesetih, štiridesetih, celo petdesetih in več, danes veliko samozavestneje stopa po ulici. Zahvaljujoč estetski oziroma plastični ginekologiji, po kateri je v Sloveniji čedalje več povpraševanja. Ni jih malo, ki so tako rešile dolgoletne težave s sramnimi ustnicami, se izognile ali se popolnoma rešile težav z uhajanjem urina in zato bistveno izboljšale kakovost spolnega in življenja nasploh.

»Estetska ginekologija in kirurgija intimnih predelov ima zelo pozitiven vpliv na kvaliteto življenja in krepitev samozavesti celotne ženske populacije,« pravi priznani specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, Matic Fabjan, dr. med., iz Medical group Fabjan. Estetska ginekologija izvira iz Azije, od koder se je prenesla v Ameriko od tam pa je utirala poti tudi v druge kraje po svetu. Vse novosti, ki so na voljo po svetu, pa že nekaj let več kot uspešno in edini v Sloveniji izvajajo tudi v Medical Group Fabjan. »Estetska oziroma plastična ginekologija je tisti del ginekologije, ki se je razvil zaradi potreb ženske po koreniti spremembi. Pa naj gre tu za težave z uhajanjem urina ali strašnim nezadovoljstvom z izgledom sramnih ustnic. Tako en kot drug problem sta lahko zelo moteča, a sta k sreči tudi rešljiva,« me je o tematiki, o kateri se v Sloveniji žal še razmeroma malo piše, uvodoma seznanil Mariusz Kosi, dr. med, specialist ginekologije in porodništva. Slovenec s poljskimi koreninami, kjer je tudi študiral, je član evropskega združenja za estetsko ginekologijo E.S.A.G. (European Society of Aesthetic Gynecology) in poljskega združenja za estetsko ginekologijo in plastično kirurgijo. Američani za iste storitve še vedno raje uporabljajo izraz kozmetična ginekologija, v Evropi pa bolj govori o plastični oziroma estetski ginekologiji. V nadaljevanju članka bom zaradi lažjega razumevanja uporabljala izraz plastična ginekologija, to pa je tudi splošno sprejet izraz v prej omenjenem evropskem združenju, ki šteje okoli 200 članov zdravnikov. So pa Poljaki med Evropejci vodilni na tem področju in takoj za Američani.

Estetska kirurgija izvira iz Azije, saj je tam več motenj spolnih kromosomov, veliko je tudi dvospolnikov. Potrebe so narekovale korenite spremembe na spolovilih.

Čeprav o tem ne govorijo na glas, njihove težave naraščajo in kličejo po korenitih spremembah. Približno štiri od desetih žensk oziroma okoli 70 odstotkov žensk po porodih ima težave s suho ali ohlapno nožnico. Vsa ta stanja so sedaj postala rešljivi problem. Nemalokatera se tako odloči bodisi za invazivni ali za neinvazivni poseg. »Neivazivni so se razvili v glavnem zaradi žensk, ki so želele preoblikovati sramne ustnice. Bodisi jih pomanjšamo, v glavnem pa povečamo. Povečevanje pomeni, da jih učvrstimo, napnemo kožo, za kar uporabljamo različna polnila, na primer maščobo, v glavnem trebušno, in hialuronsko kislino. Rajši in bolj kot to pa uporabljamo bio razgradljive materiale. Lahko jih obnovimo, enostavni so za apliciranje in nimajo stranskih učinkov,« pojasnjuje Kosi. Velikost malih sramnih ustnic ali pa asimetrija močno vplivata na slabšo samopodobo žensk. Velikokrat njihova oblika zmoti vsakodnevno telesno dejavnost, nošenje tesnih oblačil in kar je najbolj žalostno, ovira spolno življenje. »Težava ni redkost. Lahko je prirojena, lahko pa je tudi posledica poroda oziroma fiziološkega staranja telesa,« poudarja Kosi in nadaljuje: »Nekatere ženske se lahko počutijo neprivlačno in želijo s kirurško korekcijo pomanjkljivosti tega intimnega dela telesa zgolj izboljšati svoje spolne izkušnje. Pretirano (pre)velike sramne ustnice so nemalokrat tudi vzrok za zadrego pred spolnim partnerjem.«

»Hialuron vlaži sluznično membrane in ustvarja več volumna v velikih sramnih ustnicah. Ob tem zmanjšuje oziroma mehča brazgotine v predelu presredka po porodih in na ta način zmanjšuje neprijetne spolne odnose. S hialuronom poudarimo tudi G točko.«

Več si preberite v tiskani izdaji revije Preventiva.

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si