Če želimo izgubiti nekaj kilogramov, izboljšati kožo ali ohraniti ostre možgane, si lahko pomagamo s krilovim oljem. Gre za varno in zdravo alternativo ribjemu olju. Koristi so približno enake, krilovo olje pa je še bolj biološko uporabno, bolj trajnostno in manj onesnaženo z živim srebrom in težkimi kovinami.
Krilovo olje je dodatek, pridobljen iz vrste antarktičnega krila, ki živi v južnem oceanu in je podoben kozicam. Krilovo olje vsebuje visoko koncentrirano količino omega-3 maščobnih kislin, ki so povezane z obsežnim seznamom koristi za zdravje; od tega, da zmanjšujejo vnetja, do tega, da zmanjšujejo tveganja za kronične bolezni. Poleg omega-3 maščobnih kislin vsebuje krilovo olje tudi fosfolipidne maščobne kisline in astaksantin, močan karotenoid, cenjen zaradi svojih antioksidativnih lastnostih. Krilovo olje krepi kosti in sklepe, možgane in še kaj.
KORISTI krilovega olja
Bori se proti vnetjem
Krilovo olje je bogat vir omega-3 maščobnih kislin (DHA in EPA), ki delujejo protivnetno. Iranska študija je pokazala, da so se vnetja po osmih tednih rednega uživanja krilovega olja zmanjšala za več kot 50 odstotkov. Kril vsebuje tudi astaksantin, naravni pigment, ki se bojuje proti prostim radikalom, ki povzročajo kronično vnetje. Dolgoročno zavira staranje in preprečuje avtoimuna obolenja.
Izboljšuje zdravje srca
Ker je bogato z omega-3 maščobnimi kislinami, krilovo olje zmanjšuje vnetja in tveganje za srčne bolezni ter izboljšuje srčno-žilno funkcijo. Pomaga nižati srčni utrip in tlak ter povečuje raven dobrega, HDL holesterola.
Skrbi za sijočo kožo
Južnokorejska študija je dokazala, da dodajanje omega-3 maščobnih kislin zmanjšuje akne za kar 42 odstotkov. Druga študija na živalih pa je pokazala, da DHA in EPA, dve vrsti omega-3 maščobnih kislin, ki se nahajata v krilovem olju, zavirata tvorbo specifične molekule, odgovorne za vnetje. Astaksantin v olju pomaga pri atopijskem dermatitisu, zmanjšuje starostne pike in gube ter izboljšuje teksturo kože in vsebnost vlage v njej.
Krepi možgane
Omega-3 maščobne kisline pomagajo zmanjšati simptome depresije in tesnobe in celo kognitivni upad. Koristile naj bi celo pri zdravljenju motenj, kot so motnje pomanjkanja pozornosti (ADHD), bipolarne motnje in shizofrenija.
Podpira močne kosti in sklepe
S starostjo se povečuje tudi tveganje za nastanek osteoporoze in artritisa; takrat začnemo izgubljati kostno gostoto in hrustanec, kar povzroča bolečine, togost in povečano tveganje za zlome. Omega-3 maščobne kisline v krilovem olju krepijo kosti in sklepe, saj ohranjajo kostno gostoto in zmanjšujejo vnetja.
Zmanjšuje tveganje za raka
Večji vnos omega-3 maščobnih kislin iz krilovega olja zmanjšuje tveganje za raka prostate in dojk, zmanjšuje pa tudi tveganje za kolorektalnega raka.
Pomaga pri izgubi teže
Omega-3 maščobne kisline zavirajo apetit, povečujejo presnovo in izgorevanje maščob. Vsaj 1,3 grama omega-3maščobnih kislin dnevno poveča občutek sitosti dve uri po obroku. Omega-3 maščobne kisline dokazano povečajo metabolizem, in sicer od 4 do 14 odstotkov.
NEVARNOSTI krilovega olja
Omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v krilovem olju, lahko upočasnjujejo strjevanje krvi. Če jemljemo zdravila za redčenje krvi, se pred uporabo tega olja posvetujmo z zdravnikom. Če se pripravljamo na operacijo, bomo najverjetneje morali prenehati jemati olje, da preprečimo neželene stranske učinke.
Previdnost velja tudi, če smo alergični na lupinarje. Pozorni bodimo na tipične simptome alergij: na bolečine v trebuhu, otekanje, srbenje ali druge simptome. Pogosti neželeni učinki uživanja tega olja so: zgaga, slabost, slab zadah, prebavne motnje, nelagodje v trebuhu, okus po ribah. Da bi zmanjšali simptome, se odločimo za visokokakovostno olje, ki ga jemljimo med obrokom. Dovoljen odmerek krilovega olja je med 1.000 in 3.000 miligrami na dan, čeprav se ta količina močno razlikuje glede na količino EPA in DHA, ki so v dodatku. Že nižji odmerki, recimo od 250 do 500 miligramov kombiniranega EPA in DHA koristijo pri večini zdravstvenih stanj
Krilovo ali ribje olje?
Tako krilovo kot tudi ribje olje vsebuje omega-3 maščobne kisline, oziroma EPA in DHA. Obe olji sta koristni pri holesterolu, artritisu, problematični koži in drugih stanjih. Glavna prednost krilovega olja je njegova sposobnost absorpcije. Norvežani so dokazali, da je krilovo olje bolj biološko kot ribje olje. Zaradi vsebnosti astaksantina in karotenoida je sposobnost v boju proti prostim radikalom 6000-tisoč krat višja kot pri vitaminu C, 550-krat boljša kot pri vitaminu E in 40-krat višja kot pri beta-karotenu. Krilovo olje naj bi bilo bolj čisto, z manjšo vsebnostjo živega srebra in težkih kovin kot ribje olje. Ker kril je alge, je namreč manj verjetno, da se bodo v njem kopičile velike količine onesnaževal.