Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Diagnostika dojk s termografijo temelji na merjenju temperaturnih razlik v tkivu dojk. Je povsem neinvazivna, to pomeni brez kakršnegakoli poseganja v telo, tudi povsem brez dotika.

Je najprimernejša metoda za zaznavo morebitnih (pred)bolezenskih stanj v telesu, saj zazna že spremembe, ki se jih da z bolj zdravim načinom življenja povsem odpraviti. O termografiji smo se pogovarjali z zdravnikom dr. Zvonimirjem Zoretom, primarijem z zagrebške Poliklinike za otorinolaringologijo, anesteziologijo in splošno kirurgijo Orlando, ki termografske preglede dojk opravlja tudi v Ljubljani. O termografiji dojk smo se z njim pogovarjali v Preventivi decembra 2016, tokrat pa smo ga povprašali o termografski diagnostiki žensk s prsnimi vsadki ter o termografiji prostate.

ŽENSKE S PRSNIMI VSADKI

Povedal nam je, da prsnimi vsadki pri termografiji niso moteči. Prsni vsadek pomakne žlezno tkivo dojk bolj naprej, to pomeni, da vsadek morebitni tumor približa površini kože, zato ga kamera lažje zazna. Toplota, ki jo ustvarja tumor, se bolje odraža na površini kože dojke. Tumor namreč ustvarja večjo toploto kot ostalo tkivo, kamera pa to razliko v temperaturi kože zazna.

Na dojkah z vsadki lahko termograf zazna vse spremembe, ki jih sicer lahko zazna pri dojkah brez vsadkov: temperaturno asimetrijo med dojkama, toplotna žariščna območja, vodne ciste, močne fibrocistične ali mastopatične spremembe, hormonsko neravnovesje, vaskularno asimetrijo in drugo.

Ali lahko pri ženskah s prsnimi vsadki zazna tudi, da je z njimi karkoli narobe, denimo da je vsadek počil?

»Pri ženskah s prsnimi vsadki bi s termografijo morebitni počeni vsadek lahko odkril le posredno. Okoli njega bi bilo namreč vidno nepravilno hladno območje. Silikon in tekočine so namreč na termografiji vidni kot hladna področja. Nepravilnosti bi opazil s primerjanjem porazdeliteve toplote v obeh dojkah.

»A takih izkušenj pri termografiji nimam. Imam pa s tem izkušnje kot plastični kirurg, kjer na onkološkem inštitutu delam rekonstrukcije dojk. Tam imam v klinični praksi kot zdravnik izkušnje tudi z ženskami, ki imajo težave zaradi prsnih vsadkov. Nekatere se kmalu po vstavitvi vsadkov odločijo za njihovo odstranitev, ker jih ne morejo prenesti, saj jih tako motijo. V telesu jih občutijo kot tujek. Kar nekaj takih zahtev po odstranitvi vsadkov imamo pri ženskah, ki jim naredimo rekonstrukcijo dojke. Navadno pridejo po nekaj mesecih, nekatere tudi še po nekaj letih, ko dokončno ugotovijo, da se nanje ne morejo navaditi. Druga pogosta zahteva za odstranitev vsadka je zaradi njegove slabe lege,« pravi dr. Zore.

Bi lahko s termografijo videli, ali se je vsadek razlil, da pušča?

»Ne, tega ne bi mogel videti. Tkivo dojke in žlezno tkivo dojke je nad vsadkom. Če bi vsadek puščal iz kapsule, bi se to verjetno videlo kot hladno območje, ki se nahaja nad toplim območjem. Tekočina se termografsko vidi kot hladna cona. A ne morem termografsko diagnosticirati poškodbe vsadka, to pa lahko odlično odčita magnetna resonanca.«

MOŠKI IN TERMOGRAF

Tudi za moške je obisk termografa priporočljiv, še posebno ob kakršnem koli nelagodju v trebuhu. Pregled je zelo enostaven, časovno kratek, povsem neinvaziven, brez odvzema krvi. Končni izvid zdravnika dr. Zoreta pisno dobite v približno enem tednu.

»Termografija zazna spremembe v prostati, ko je tumor že prisoten. A čim prej je odkrit, tem bolje je za zdravljenje. Prej se ne bo »pokazal«, ker prostata ne ustvarja toplote. Nameščena je globoko pod površino kože. Benignega tumorja termografija ne zazna, saj se kaže kot hladna cona, a za termograf to niti ni pomembno, saj je benigni tumor nenevaren. Toploto oddaja le maligni – zločesti tumor, kar je tudi namen termografskega pregleda prostate. Velikost tumorja za zaznavo ni pomembna, lahko je velik ali majhen. Pomembno je, koliko toplote ustvarja; bolj je biološko agresiven, več toplote oddaja, kar sem dokazal v svojih raziskavah,« še pravi dr. Zore.

Anja Drašler

 

PREGLED PRI DR. ZORETU

Na pregled k dr. Zoretu se lahko prijavite po e-mailu (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.) ali telefonu (041 328 218). Pregled dojk stane 60 €. Pregled prostate stane 50 €. Zdravnik dr. Zore vam pošlje izvid po elektronski pošti v približno enem tednu.

 

Dr. Zore

 

Termografski izvid ženske, ki je imela raka leve dojke. Narejena je bila mastektomija leve dojke (kirurška odstranitev celotne dojke) in nato rekonstrukcija leve dojke s silikonsko protezo, ki se na termografiji vidi kot hladno območje (modra barva). Termografski izvid po operaciji je v redu.

 

Pri bolnici z dolgoletnimi prsnimi vsadki je dr. Zore s termografijo odkril maligni tumor desne dojke – označuje ga rdeči trikotnik. Na sliki je razvidno, da je to območje povišane temperature glede na druga območja desne dojke in glede na levo dojko.

 

 

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si