Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Številni dokazi potrjujejo, da lahko določena zelišča pomagajo olajšati bolečino, preprečiti Alzheimerjevo bolezen, raka, bolezni srca in številne druge. Najboljše je, da imamo kar vse v shrambi.

Kurkuma: lajša artritis
Kurkumin, začimba v curry-ju, je močno protivnetno zdravilo, ki deluje podobno kot inhibitorji Cox-2. Omilijo bolečino in oteklino zaradi artritisa.

lahko tudi: preprečuje raka debelega črevesa in Alzheimerjevo bolezen. Kurkumin lahko pomaga zmanjšati predrakave spremembe (polipeptide) v debelem črevesu, če ga jemljemo z majhno količino kvercetina, antioksidantom, ki ga najdemo v čebuli in zelju. Kurkumin pomaga tudi pri čiščenju možganskih plakatov, značilnih za Alzheimerja.
za maksimiziranje koristi: začimbe uporabljajmo čim večkrat. Terapevtski odmerek je 400 mg ekstrakta kurkumina trikrat dnevno, pri raku debelega črevesa pa 480 mg kurkumina in 20 mg kvercetina, trikrat dnevno.

Cimet: nizek krvni sladkor
Če dnevno uživamo izvleček cimeta, lahko za 10 odstotkov zmanjšamo krvni sladkor.

lahko tudi: znižuje holesterol. Redno uživanje cimeta ljudem s sladkorno boleznijo zmanjša tveganje za bolezni srca. Spet druga študija znižuje holesterol za 13 odstotkov in trigliceride za 23 odstotkov.
za maksimiranje koristi: 1 g kapsul standardiziranega izvlečka cimeta dnevno, za zniževanje holesterola pa od 1 do 6 g tega izvlečka.

Rožmarin: odstrani rakotvorne snovi
Cvrtje, praženje ali pečenje mesa pri visokih temperaturah povzroča HCA (heterociklične amine), močne rakotvorne snovi, ki jih povezujejo z več vrst raka. Ravni HCA se znatno zmanjšajo, če ekstrakt rožmarina pred kuhanjem vmešamo v goveje meso.

lahko tudi: zaustavi tumorje. Izvleček rožmarina preprečuje, da bi se rakotvorne snovi, ki vstopajo v telo, vezale z DNA, kar je vzrok za nastanek tumorja. S študijami na podganah so dokazali, da lahko izvleček rožmarina uniči karcinogene, ki povzročajo raka dojke. Podganam so se ob dodajanju rožmarinovega izvlečka namreč zmanjšali tumorji in škoda na DNA.

za maksimiziranje koristi: za zmanjšanje HCA je priporočljivo, da meso mariniramo v mešanici začimb, ki vsebujejo rožmarin, timijan, origano, baziliko, česen, čebulo ali peteršilj.

Ingver: preprečuje slabost
Ingver lahko prepreči razdraženost želodca zaradi različnih razlogov: nosečnosti, kemoterapije … V eni od študij so potnikom na križarjenju vsake 4 ure dali 500 mg ingverja. Ugotovili so, da je enako učinkovit kot zdravilo proti slabosti.

lahko tudi: zmanjša krvni tlak, bolečine v artritisu in tveganje za nastanek raka. Ingver pomaga uravnavati pretok krvi, ki lahko vpliva na znižanje krvnega tlaka. Njegove protivnetne lastnosti bi lahko lajšale artritis. Ekstrakt ingverja je pomembno vplival na zmanjšanje bolečine pri vseh 124 bolnikih z osteoartritisom kolena.

za maksimiziranje koristi: ingver je odličen proti slabosti. Priporočajo kapsule, ki vsebujejo od 500 do 1000 mg posušenega ingverja vsake štiri ure, do največ 4 g na dan.

Bazilika: boj proti stresu
Bazilika učinkovito zmanjšuje stres, s tem ko zviša adrenalin in noradrenalin ter zmanjšuje serotonin. Bazilika lajša prebavne motnje in glavobole.

lahko tudi: zavira rak dojke. S poskusom na miših so dokazali, da bazilika krči tumorje, zmanjša njihovo oskrbo s krvjo in ustavi njihovo širjenje.
za maksimiziranje koristi: pri zdravljenju raka dojke vsak dan pijmo čaj bazilike: v 2 skodelici vrele vode dajmo več kot 10 do 15 svežih listov bazilike. Pustimo stati 5 minut in spijemo.

Šentjanževka: pomirja

Šentjanževka blaži blago do zmerno depresijo in anksioznost, brez večjih neželenih učinkov.

lahko tudi: pomaga zaspati. Šentjanževka ne vsebuje samo melatonina, hormon, ki uravnava cikluse spanja, temveč povečuje lasten telesni melatonin, izboljšuje spanec.
za maksimiziranje koristi: za dvig razpoloženja in boljši spanec, trikrat dnevno užijmo kapsulo (ki vsebuje najmanj 0,3 % hipericina - aktivna fitokemikalija) ali 300 mg izvlečka šentjanževke.

Česen: znižuje tveganje za raka
Velika poraba česna znižujejo raka jajčnikov, debelega črevesa in drugih oblik raka.

lahko tudi: koristi srcu in ožilju. Česen vsebuje več kot 70 aktivnih fitokemikalij, vključno z alicinom, kar so pokazale številne študije, zmanjšuje visok krvni tlak za kar 30 točk. Česen pomaga preprečevati kap. Raven homocisteina, kemikalij, ki vodi do nastanka plaka, je padla za 12 %.
za maksimiziranje koristi: zdrobljen svež česen je najboljše zdravilo za srčno-žilna in rakava obolenja. Tisti, ki ne morejo jesti svežega česna, naj jemljejo kapsule.

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si