Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Ajurvedska medicina izvira iz Indije in temelji na predpostavki treh doš vate, pite in kafe ; bolezni izvirajo iz neravnovesja teh treh vrst energije. Osnovni cilj ajurvedske medicine je pomagati ljudem živeti dolgo, zdravo in uravnoteženo življenje, brez zdravil, operacij in bolečin.

Ajurvedska medicina pomaga zdraviti vnetja, hormonska neravnovesja, črevesne in avtoimunske bolezni, tudi:

 • Alzheimerja
 • strah ali depresijo
 • astmo
 • raka
 • demenco
 • boleče menstrualne krče
 • herpes
 • previsok krvni tlak ali holesterol
 • Parkinsonovo bolezen
 • težave perimenopavze
 • predmenstrualne težave

Ajurvediska zelišča so koristna pri zdravljenju aken, zdravljenju kroničnega zaprtja, kronične utrujenosti, učinkovito blažijo bolečine in preprečujejo debelost.

3 doše – 3 energije

Vata je kot veter. V prvi vrsti je odgovorna za mobilnost, gibanje, prekrvavitev, dihanje in druge bistvene telesne funkcije. Znano je, da so ljudje z obiljem vate kreativni in energični, ko so v ravnovesju, vendar prestrašeni, pod stresom in raztreseni, ko niso v ravnovesju. Vata ljudje so običajno vitki, imajo tanjše kosti, rado jih zebe, imajo občutljiv prebavni sistem in suho, občutljivo kožo.

Pita je sila, ki vpliva na presnovo, tudi prebavo, vsrkavanje hranil, telesno temperaturo in porabo energije. Pita ljudje so običajno zelo pametni, deloholiki in vedno v pogonu, če je njihove energija v ravnotežju. Če ni, so jezni in agresivni. So srednje rasti, običajno športne in vsestranski.

Kafa nadzira rast in je najbolj hranljiva doša. Omogoča vlaženje celic in organov in pomaga ohranjati močan imunski sistem. Ljudje s kafa energijo so prizemljeni, ljubeči, znajo odpuščati in so vedno v podporo – skoraj materinski. Lahko pa so tudi leni, nezanesljivi, zavistni in žalostni, ko energije niso v ravnovesju.

 

7 koristi

Znižuje stres in strah

Terapije lahko vključujejo meditacijo, jogo, dihalne vaje, zdravljenje z zelišči,  vizualizacijo in petje manter. Raziskave kažejo, da lahko redno izvajanje joge izboljša delovanje avtonomnega živčevja, in sicer s spodbujanjem nevro-hormonskih procesov.

Znižuje krvni tlak in holesterol

Prehrana po ajurvedi in tehnike sproščanja zmanjšujejo vnetja in preprečujejo nalaganje oblog na žilju oziroma aterosklerozo.

Pomaga okrevati pri poškodbah in boleznih

Ajurveda je še posebej v pomoč pri razstrupljanju telesa z različnimi zelišči, čaji, zdravo hrano in veliko počitka. Nekatere terapije povečujejo prekrvitev in delovanje jeter – abjanga na primer, je masaža kože z eteričnimi olji, s katerimi povečujemo prekrvitev in odplaknemo strupe iz telesa. Ajurvedski zdravniki lahko predpisujejo tudi različna zelišča, ki pomagajo znižati kortizol, na primer sveto baziliko ali ašvagando.

Zavzema se za hrano, bogato s hranili in antioksidanti

Ajurvedska medicina spodbuja pretežno rastlinsko prehrano, to je različna sveža zelišča, začimbe, čaje, zelenjavo, zdrave maščobe, hrano polno antioksidantov in beljakovine. Splošne prehrambne smernice ajurvede poudarjajo, da naj uživamo sveže, vroče in enostavno prebavljive jedi.
Pomaga pri hujšanju in vzdrževanju telesne teže

Hitra izguba teže ni osnovni cilj ajurvedske terapije, lahko pa nam s priporočanjem kombinacije zdrave hrane, zmanjšanja stresa in eteričnih olj dejansko pomaga shujšati in odpraviti zaloge odvečne maščobe.

Zmanjšuje vnetja

Ajurvedska medicina verjame, da slaba prehrana, slaba prebava in premalo spanja povzroča oksidativni stres in vnetja. V večini primerov ajurvedski zdravniki priporočajo uporabo zelišč in rastlin, seveda za različne vrste vnetij.

Pomaga uravnavati hormone

Z uporabo različnih eteričnih olj in zelišč lahko uravnamo hormone, popolnoma ozdravimo celo policistične jajčnike. Zdravljenje po ajurvedi koristi ženskam, ki imajo amenorejo, neredne menstruacije, povišane ravni moških hormonov, redke lase, rast dlak po obrazu, akne in mastno kožo oziroma druge težave, povezane s hormonskim neravnovesjem.

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si