Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Ajurveda je tradicionalna medicina, ki izvira iz Indije, izvajajo pa jo tudi v drugih delih sveta kot obliko komplementarne in alternativne medicine oziroma zdravilstva. Ajurveda v sanskrtu pomeni veda, znanje o življenju. Po njej posega tudi vedno več Slovencev, ki se po zdravje odpravijo kar neposredno v Indijo na ajurvedske klinike. S tem se izognejo celi vrsti negativnih učinkov na telo in psiho, ki jih ima zahodna medicina.

Glavno besedo na zahodu ima farmacija. Medicina je tehnično zelo uspešna, denimo kirurgija. A pri preventivi odpove oboje. Medicina ne zna zdraviti kroničnih bolezni, le odpravlja simptome, pa še to ima pogosto hude stranske učinke. Ajurveda pa je povsem drugačna; upošteva človeka celostno, poudarek pa je na preventivi. Posveča se tudi odpravi vzroka, zaradi katerega ima nekdo težave. Naglaša pravilno prehrano, čaje, masažo …

Dr. Aju G. George

Nedavno je Slovenijo obiskal 38-letni ajurvedski zdravnik dr. Aju G. George iz Indije. Študiral je na indijskem vladnem ajurvedskem kolidžu Trivandrum, eni izmed najbolj znanih ajurvedskih akademij na svetu in diplomiral iz ajurvede na univerzi v Kerali. Pod njegovim vodstvom delujejo štirje ajurvedski centri na različnih lokacijah v Kerali. Vsak, ki obišče njegovo kliniko, je najprej deležen ajurvedskega diagnosticiranja, prek pulza, utripa žile na zapestju, pregleda oči in jezika. Glede na tako zbrana spoznanja o človeku določi ajurvedske terapije. Rezultati so zelo dobri.

Eden od Slovencev, ki je že trikrat obiskal njegov ajurvedski center v Kerali na Kovalam beachu v Indiji, je refleksoterapevt in šijatsu terapevt Lojze Škrjanec, ki je bil s tamkajšnjim zdravljenjem zelo zadovoljen.

Izkušnja Lojzeta Škrjanca

Terapije pri dr. Georgu zdaj priporoča tudi drugim. Zakaj?

»Ko si zdrav, še ne razmišljaš veliko o zdravju. Šele ko ti telo začne kazati težave, se zaveš, da bo treba nekaj storiti. Pametni in preudarni pa poskrbijo, da do tega ne pride ali pa pride čim kasneje. Kaj storiti? Možnosti je več. Na tržišču se ponuja vse mogoče. Kaj pa, če bi naredili nekaj drugačnega, nekaj novega, eksotičnega? Eno od možnosti je Indija. Veliko doživetje, sploh če si prvič.

Veliko ljudi pravi, kako so se prerodili in obnovili, ko so obiskali ajurvedske centre. Veliko jih hodi vsako leto na isti kraj, kjer dobijo in obnovijo zdravje. Nedvomno pametna poteza, pa še v času, ko je tukaj zima, sneg in megla, tam je pa sonca v izobilju.

Nekateri bodo rekli, saj je Indija tam daleč, kar je tudi res, po razdalji. Ampak si tam praktično v enem slabem dnevu. Stvar je zelo enostavna. Spet eni rečejo, je pa drago. Res je drago, če si privoščiš največje možno udobje, ampak za povprečnega človeka je Indija res dostopna. Najbolje je iti v skupini ali z nekom, ki je že bil tam. Naslednjič brez problemov lahko greš sam,« začenja svojo pripoved ...

Celo zgodbo preberite v tiskani izdaji revije Preventiva

 

 

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si