Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Spirulina je modrozelena alga, superživilo, ki si ga privošči vse več ljudi. A bržkone malo kupcev ve, da modrozelena alga raste sredi Ljubljane. Pokukali smo v laboratorij, kjer v posebnih bazenih algo gojijo že šesto leto.

»Pridelujemo Spirulino platensis in Spirulino maksima. Seve dobimo iz raznih delov sveta. Delamo bazene in opremo za gojenje alg v zaprtih prostorih, naši biologi pa alge nato gojijo. Naši biologi so vodilni na svetu. Po našem vedenju smo edini v Evropi, ki gojimo sveže alge v vseh letnih časih,« je ponosen direktor Andrej Medvešček iz  poslovne enote Algal podjetja Krom. Alge za dvig energije uživa vsak dan.

Žanjejo vse leto

Spirulina raste v slani vodi pri okoli 30 stopinjah Celzija. Voda je manj slana kot morje; en gram soli na liter vode, ki je visoko bazična, saj je njen ph 10. Bazeni so visoki približno dvajset centimetrov, v njih pa posebna lopatasta kolesa na površini poskrbijo za dobro mešanje in enakomerno izpostavljenost alg toploti in svetlobi. To omogoča najboljšo možno rast in doseganje visoke hranilne vrednosti alg.

Vodovodno vodo, ki jo natočijo v bazen, najprej očistijo z reverzno osmozo, da odstranijo iz nje klor. Pa tudi kalcij, da voda ni trda. In seveda tudi druge neželene snovi. V idealnih pogojih se alge dovolj namnožijo v dveh do treh dneh, nato jih požanjejo. Žanjejo približno dvakrat na teden: z mrežico z zelo finim rastrom alge poberejo iz bazena, jih stisnejo in jih zaprejo neposredno v kozarčke brez kakršnih koli dodatkov. Kupcem ponudijo svežo in suho spirulino.

»Prednosti sveže spiruline so, da je živa in ima posledično več bioaktivnih snovi in vode kot suha. Sveža se takoj prebavi in telo posrka vse njene sestavine neposredno v kri, zato ima tudi večji učinek na človeško telo,« je pojasnil mikrobiolog podjetja Miha Žitnik.

Zakaj ?

Krepi imunski sistem in varuje pred virusi (herpes, gripa), glivico Candido. Poveča energijo v telesu. Uravnava holesterol, hormonsko ravnovesje, krvni tlak, prebavo. Spodbuja razvoj zdrave črevesne mikroflore. Izboljša krvno sliko, pospešuje tvorbo rdečih in belih krvničk. Uravnava sladkor v krvi. Poteši lakoto. Preprečuje napade lakote pri dietah in hujšanju. Preprečuje podhranjenost. Je odlična za prehrano športnikov. Pospešuje celjenje ran. Učinkovita je pri odpravi posledic čezmerno zaužitega alkohola. Iz ledvic odstranjuje strupe, kot so živo srebro, zdravila, saj zelo dobro veže nase težke kovine in jih izloča iz telesa. Povečuje vsrkavanje elementov v sledeh. Varuje pred učinki škodljivega žarčenja. Olajša srčna obolenja, ker ublaži arteriosklerozo.

Več beljakovin kot meso

V spirulini je več beljakovin kot v mesu, mleku, jajcih in soji. Je lahko razgradljiva in vsebuje vse osnovne aminokisline. Vsebuje vitamine B kompleksa, vitamin C in E, kalcij, železo, magnezij, cink, mangan, selen, jod, najmočnejše antioksidante, karotenoide ... Je vir klorofila, beta karotena in elektrolitov.

A to še ni vse. Vse te snovi telo zlahka in hitro vsrka. Lahka prebavljivost in hitro vsrkavanje sta zelo pomembna pri podhranjenih, bolnih in starejših. Odlična je za bolnike po kemoterapijah, ker očisti telo in »dvigne« imunski sistem. Priporočljivo je, da jo jemo med delom ali študijem za boljšo koncentracijo, po športni dejavnosti za hitrejše okrevanje, ob žuriranju za več energije, za volanom in na potovanjih za boljšo pozornost, kadar čistimo telo, hujšamo, med menstruacijo in menopavzo in po 50. letu starosti za zagotavljanje dragocenih hranil telesu.

Tatjana Svete

Na spletni strani www.misteriji.si je na voljo suha spirulina, pridelana v Ljubljani; 175-gramski lonček stane 126 €, 40-gramski pa 32 €.

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si