Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Naš odmik od zdrave hrane oziroma tradicionalnih živil z najvišjo hranilno vrednostjo je ustvaril idealne pogoje za razrast industrije prehranskih dopolnil, ki pogosto nimajo nič skupnega z zdravjem.

Prehranska dopolnila lahko nadomestijo tisto snov, ki je s prehrano ne (z)moremo zagotoviti našemu organizmu. Podobno je glede vitamina D, o pomanjkanju katerega danes vedno več govorimo. Včasih smo bili veliko na soncu, naši predniki so živeli usklajeno z ritmi narave, tudi njihov način prehranjevanja je bil večinoma vezan na lastno pridelavo zdravega in svežega sadja in zelenjave, zaužili so količinsko manj hrane kot mi. Danes smo večinoma cele dneve v službi, v klimatiziranih prostorih in gledamo sonce le skozi okno svoje pisarne; če že gremo ven, pa se pred njim skrivamo v strahu pred melanomom. Kako naj v teh pogojih pride do tvorbe vitamina D? Pomanjkanje vitamina D je povezano s slabim stanjem kosti, z depresijo, kronično slabim razpoloženjem, pomanjkanjem energije ter splošne kondicije, govori se tudi o njegovem vplivu na pojav multiple skleroze in nekaterih vrst raka. Kdor ne živi blizu črte ekvatorja ali se redno ne izpostavlja soncu, z dopolnilom vitamina D resnično težko zgreši. Naravna hrana je še vedno osnova zdravega prehranjevanja, najbolje pa bi bilo, če bi ta bila pridelana na lastnem vrtu. Prehranska dopolnila potrebujejo le nekateri ljudje.

Trg prehranskih dopolnil se v svetu in pri nas nenehno povečuje. Pripravki rastlinskega izvora preplavljajo internetne trgovine, proizvajalcem pa prinašajo vse večji dobiček, saj ima javnost nanje nekoliko romantičen pogled in jih naravno enači z varnim in zdravim. Od omenjenih izdelkov pričakujejo obljubljeno: zdravje, dobro počutje, lepoto in še kaj. Žal to vedno ne drži!

Med številnimi izdelki se zaradi neurejene zakonodaje na trgu pojavljajo tudi manj kakovostni izdelki. Ko želimo izvedeti, kdo sme uporabljati prehranska dopolnila, kateri so možni neželeni učinki, interakcije in kontraindikacije, najpogosteje naletimo na osiromašene informacije: ni omejitev, ni interakcij, ni neželenih učinkov, ni kontraindikacij. Kar pa seveda ne drži popolnoma.

In če ima potrošnik v eni roki škatlico, na kateri ni navedenih stranskih učinkov, v drugi roki pa zdravilo, ki mu ga je predpisal zdravnik s priloženim listkom ali dvema možnih stranskih učinkov, bo seveda podzavestno izbral tisto, na katerem ni navedenih možnih nevarnosti. Mogoče bo tudi opustil zdravilo, ki mu ga je predpisal zdravnik, saj bo po tem, ko je prebral seznam možnih stranskih učinkov (ki se v resnici pojavijo zelo redko), dobil občutek, da bo ob jemanju zdravila zbolel, ne pa se pozdravil.

Na tem mestu bi se moral vsak posameznik vprašati: komu zaupati pri zdravljenju, katere informacije so bolj poštene (tiste, ki nas ne opozorijo na možnost pojava stranskih učinkov, ali tiste, ki navedejo vse možne zaplete in smo po branju informaciji nanje še bolj pozorni, čeprav se pri večini ljudi nikdar ne pojavijo). Ali je možno, da obstajajo čudežne snovi, ki pozdravijo vse bolezni, zdravniki pa jih ob vseh napredkih medicine ne moremo pozdraviti?

Vedno, ko se pri mojih pacientih pojavijo dvomi glede jemanja predpisanih zdravil, jih odkrito vprašam: komu, ko potujete z letalom, brezpogojno zaupate? Večina jih odgovori, da pilotu, ker vsi verjamejo, da jih bo ta varno spravil v zrak in v primeru okvare tudi na tla, če bo moral zasilno pristati.

Tako pač je v življenju in zdravljenje ni nobena izjema. Če želimo uspeh, moramo zaupati strokovnjakom, ki imajo na tem področju največ znanja in kliničnih izkušenj.

Malokateri potrošnik ve, da izdelki, označeni kot prehranska dopolnila, dokaj neomejeno prihajajo na trg. Ameriški vladni urad za prehrano in zdravila FDA (Food and Drug Administration) nenehno izdaja opozorila za potrošnike, saj dopolnil, v nasprotju z zdravili iz rastlinskih snovi, ni treba predhodno testirati in dokazovati, da so varna in učinkovita. Še zlasti je to opozorilo pomembno, ker mnogi potrošniki verjamejo, da so ti izdelki neškodljivi, saj naj bi bili »naravni«. Beseda » naravni« pa nam dandanes večinoma prinaša asociacije, da je izdelek zdrav in neškodljiv ter da ga lahko brez omejitev uporabljamo.

Žal tudi rastline vsebujejo številne sestavine, ki imajo lahko v kombinacijah zelo resne neželene učinke. Strupene reakcije se lahko pojavijo zaradi neustrezne priprave, prevelike količine posameznih rastlin v mešanicah, zamenjave rastlin in kot posledica različnih vrst onesnaženja, na primer s težkimi kovinami. Najpomembnejši dejavniki so čistost, kakovost in učinkovitost. Veliko težavo, ki je na pohodu tudi pri nas, dodatno predstavljajo pripravki iz kitajskih rastlin. V tradicionalni kitajski medicini mešajo rastlinske sestavine z učinkovinami, ki so na zahodu registrirane kot zdravila, najpogosteje z acetaminofenom, kofeinom, hidroklorotiazidom, indometacinom in prednizolonom. Pri uporabi takih pripravkov so interakcije in neželeni učinki veliko večji in nepredvidljivi.

Zato je zelo pomembno, da smo informirani o potencialnih neželenih stranskih učinkih in interakcijah, do katerih lahko prihaja tudi pri uporabi prehranskih dopolnil. Neželene učinke in interakcije, ki jih lahko izzovejo prehranska dopolnila rastlinskega izvora, so dolgo zanemarjali. Ta miselnost pa se je spremenila, ko so strokovnjaki odkrili, da lahko šentjanževka in grenivkin sok pomembno vplivata na presnavljanje številnih zdravil. Postavilo se je vprašanje: glede na to, da ima lahko grenivka tak učinek, kakšen učinek imajo potem drugi pripravki?

Marsikdo ve, da so nekatere rastline vir potencialno škodljivih snovi (na primer mamil, ki so v maku, kokinih listih, marihuani, efedri) in tudi učinkovin, ki so osnova zelo pomembnih zdravil (kardiotonični glikozidi, acetilsalicilna kislina, kolhicin itd.).

Komu lahko koristijo prehranska dopolnila in kdo bi jih moral jemati?

Prehranska dopolnila so lahko koristna za ljudi, ki z uravnoteženo prehrano ne morejo zagotoviti vseh potreb organizma po določenih snoveh, kot npr.: za otroke v obdobju intenzivne rasti, nosečnice, ženske v rodni dobi, starejše, športnike, kadilce, vegetarijance, ljudi, ki jemljejo nekatera zdravila, in ljudi z omejenim vnosom hrane v telo (ki torej imajo motnje v vsrkavanju hrane ali prirojene oz. pridobljene presnovne motnje).

Za sladkorne bolnike je na primer koristno dodajanje antioksidantov (vitamina C, E in alfaliponske kisline), saj upočasnijo nastanek z aterosklerozo povezanih makroangiopatij; vitaminov B1, B6 in B12, ker imajo vlogo pri preventivi nastanka diabetične nevropatije; ter mineralov magnezija, kroma in cinka, ker zmanjšajo odpornost proti inzulinu.

Antioksidanti in nekateri vitamini naj bi tudi zaščitili pred nastankom raka. Posebno previdni pa moramo biti pri bolnikih z rakom, saj ni nobenih jasnih dokazov oz. študij, ki bi dokazovali učinkovitost nekaterih prehranskih dodatkov pri zdravljenju raka in tudi ne njihove neškodljivosti. Veliko je nasprotujočih si izsledkov, na primer: hrana, bogata s kalcijem, naj bi sicer pomagala zmanjšati tveganje za kolorektalnega raka in prehranski dodatki s kalcijem naj bi zmanjšali tvorbo kolorektalnega adenoma, vendar naj bi veliki odmerki kalcija povečali tveganje za raka na prostati.

Če poznamo kemično zgradbo in način delovanja posameznih pripravkov, lahko predvidimo, kakšen učinek bodo imeli v kombinaciji z drugimi zdravili. Medsebojno delovanje prehranskih dopolnil in delovanje na zdravila je lahko farmakodinamično in farmakokinetično.

Interakcijam med zdravili in prehranskimi dodatki so najbolj izpostavljeni kronični bolniki, npr. sladkorni, srčni in rakavi bolniki, astmatiki itd., ki navadno jemljejo kombinacije različnih zdravil ter se za dodatno pomoč dostikrat zatekajo tudi k prehranskim dodatkom.

Kaj bi morali vedeti o prehranskih dopolnilih srčni bolniki?

Za srčne bolnike, še posebno če jemljejo digoksin, antihipertenzive, nesteroidne antirevmatike, zdravila proti strjevanju krvi (varfarin), hipoglikemike, je priporočljivo, da se izogibajo jemanju naslednjih prehranskih dodatkov oz. se pred tem posvetujejo s svojim zdravnikom:

  • vitamin A v kombinaciji z varfarinom lahko poveča tveganje za krvavitev.
  • vitamin D v kombinaciji z digoksinom lahko povzroči hiperkalciemijo in s tem srčno aritmijo.
  • veliki odmerki vitamina C lahko zmotijo gastrointestinalno vsrkavanje antikoagulantov in tako zmanjšajo njihovo delovanje. Prav tako lahko veliki odmerki vitamina C zmanjšajo koncentracijo propranolola v krvi skoraj za tretjino in s tem njegovo delovanje.
  • vitamin B3 skupaj z antihipertenzivi poveča vazodilatacijsko delovanje, kar lahko povzroči ortostatsko hipotenzijo.
  • izogibati se je treba sočasnemu jemanju lovastatina (zdravila za znižanje holesterola v krvi) in vitamina B3, saj lahko povzroči rabdomiolizo ali miopatijo.
  • sočasno jemanje joda in zaviralcev ACE ter diuretikov, ki zadržujejo kalij, lahko povzroči hiperkaliemijo in s tem nevarnost aritmij.
  • jemanje kalija in zaviralcev ACE ali diuretikov, ki zadržujejo kalij, ter nesteroidnih protivnetnih zdravil, betaadrenergičnih zaviralcev, ciklosporina in heparina prav tako lahko povzroči hiperkaliemijo in s tem nevarnost aritmij.
  • sočasno jemanje kalcija in zaviralcev kalcijevih kanalov (antihipertenzivov) lahko zmanjša antihipertenzivni učinek.
  • magnezij lahko ovira vsrkavanje digoksina iz prebavil, s čimer zmanjša njegovo delovanje.
  • efedra, ki se uporablja za zdravljenje kašlja in debelosti, lahko nevarno zviša srčni utrip in krvni tlak ter povzroča potencialno smrtne interakcije z večino zdravil za srce in tlak.
  • česen, ki se jemlje za znižanje holesterola ter za preprečevanje in zdravljenje prehladov in nekaterih infekcij, lahko pri ljudeh, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi (varfarin), povzroči krvavitve.
  • tveganje za krvavitve poveča tudi sočasno jemanje zdravil proti strjevanju krvi in ginka, ki se jemlje za izboljšanje spomina, koncentracije in proti višinski slabosti, oz. hidrastisa, ki se jemlje proti konstipaciji in proti vnetju.
  • glog, ki se sicer jemlje za lajšanje kongestivnega srčnega popuščanja in visokega krvnega tlaka, kot tudi sladki koren, ki se uporablja prozi kašelju, cirozi in ulkusu, se ne smeta jemati v kombinaciji z drugimi zdravili za srce in hipertenzijo.
  • veliki odmerki vitamina K prav tako predstavljajo problem, saj vitamin K zmanjša učinek varfarina, zato naj bi se izogibali prehranskim dodatkom s tem vitaminom ter predvsem zeleni zelenjavi.

Srčnim bolnikom in hipertonikom lahko težave povzročajo tudi naslednje rastline in prehranski dodatki, ki jih vsebujejo: aloa, arnika, ivanjščica, beli vratič, ingver, ginseng, velika kopriva.

Kaj bi morali vedeti o prehranskih dopolnilih sladkorni bolniki?

  • Sladkorni bolniki morajo biti previdni pri prehranskih dodatkih, ki vsebujejo vitamin E. Ta je sicer antioksidant, ki telo ščiti pred kardiovaskularnimi boleznimi, vendar pa lahko zaradi svojega antiagregacijskega učinka povzroča težave pri ljudeh z diabetično retinopatijo in pri tistih, ki jemljejo zdravila proti strjevanju krvi.
  • Prav tako sladkorne bolnike z okvaro ledvic ogroža velika količina magnezija.
  • Niacin oz. vitamin B3 lahko povzroči hiperglikemijo, zato je priporočljivo, da ga oboleli v majhnem odmerku zaužijejo z B-kompleksom oz. multivitaminsko mineralnim pripravkom.
  • Za sladkorne bolnike tudi niso priporočljivi ribje olje, ki vsebuje velike količine paraaminobenzojske kisline, saj lahko povzroči hiperglikemijo; in prehranski dodatki s cisteinom, saj lahko vplivajo na vsrkavanje inzulina v celice; pa tudi ne zelo veliki odmerki vitamina B1 in C, ker lahko inaktivirata inzulin.

Kaj bi morali vedeti o prehranskih dopolnilih rakavi bolniki?

Rakavi bolniki iz obupa dostikrat posegajo po prehranskih dopolnilih in jih uporabljajo v prevelikih odmerkih, kar še poslabša njihovo stanje. Ni še razjasnjeno, kako delujejo ob specifičnem sistemskem zdravljenju antioksidanti. Prehrana s sadjem in zelenjavo ter istočasna uporaba prehranskih dodatkov z antioksidanti v priporočenih odmerkih lahko izboljša odgovor na kemoterapijo oz. zmanjša stranske učinke kemoterapije, medtem ko lahko odmerki nad priporočeno vrednostjo zmanjšajo delovanje kemoterapije zaradi zmanjšane oksidativne razgradnje DNA in celične membrane ter zavrte apoptoze tumorskih celic ob pomanjkanju reaktivnih kisikovih radikalov. Prehranski dodatki lahko spremenijo presnovo specifičnih zdravil za raka, tako citostatikov kot tudi bioloških zdravil. Znano je, da npr. šentjanževka, grenivkin sok, kava, ginko in baldrijan vplivajo na koncentracijo številnih specifičnih zdravil proti raku in lahko s tem oslabijo ali okrepijo njihovo želeno in neželeno delovanje. Zato se uporaba nekaterih zelišč in določene hrane ob prejemanju sistemskih zdravil proti raku povsem odsvetuje.

Priporočila za bolnike z rakom med terapijo so, naj raje uživajo malo maščob in veliko sadja, zelenjave ter polnozrnatih živil, ne pa prehranskih dodatkov.

Tukaj je treba opozoriti, da surova sadje in zelenjava nista primerna za bolnike, ki so po citostatskem zdravljenju v nevtropeniji, zlasti pri bolnikih na intenzivni kemoterapiji, ki naj bi uživali sterilno hrano in naj bi živeli v sterilnih razmerah, ker je pri njih nevarnost infekcij večja. Prav tako je potrebno individualizirano svetovanje glede prehrane, da ne pride do izgube ali pridobivanja telesne teže. Za bolnike z rakom je po končanem zdravljenju zelo pomembno, da dobijo jasna navodila o varovalni prehrani, fizični aktivnosti in uporabi vitaminsko-mineralnih pripravkov ter drugih pripravkov naravnega izvora.

Vitaminsko-mineralni dodatki so priporočljivi samo pri tistih bolnikih, ki s prehrano ne zadovoljijo potreb po mikrohranilih, in to le v priporočenih odmerkih.

Kaj bi morale vedeti o prehranskih dopolnilih nosečnice in doječe matere?

Posebna skupina možnih uporabnic prehranskih dopolnil so nosečnice in doječe matere. Učinkovitost in varnost dodatkov k prehrani zanje še ni dovolj raziskana, zato zanje večina izdelkov ni priporočljiva. Zanje je pomembna predvsem preskrba s folno kislino, železom, kalcijem, magnezijem in jodom. Svetuje se lahko uporaba multivitaminskih in mineralnih izdelkov v priporočenih odmerkih.

Nasveti za bralce revije Preventiva

Tako kot za vse dobre stvari tudi za vitamine in druge prehranske dodatke velja, da ni dobro, če jih je preveč, še posebno če hkrati uživamo prehrano, bogato z vitamini in minerali. Seveda to velja le za zdrave ljudi, ki pri uravnoteženi prehrani dodajanja vitaminov ne potrebujejo.

Z multivitaminskimi in multimineralnimi pripravki v zmernih količinah zaužijemo številne mikrohranilne snovi. Najpogosteje jih uporabljamo, da bi zmanjšali škodljive učinke slabih prehranjevalnih navad.

Celo najkakovostnejši multivitaminski in multimineralni pripravki ne morejo organizmu nuditi vseh za zdravje pomembnih hranilnih snovi, ki se iz njih tudi drugače vsrkavajo kot tiste iz hrane.

Prehranska dopolnila niso enakovredna uravnoteženi prehrani. Uravnotežena prehrana vsebuje vitamine in minerale v takih količinah, kot jih telo potrebuje, in sinergistično delujejo pri ohranjanju fizioloških funkcij. Interakcije in odnosi med vitamini in minerali ter drugimi hranili so tako številni, da lahko povečan vnos enega izmed njih sproži niz dogodkov, ki spremenijo optimalno presnovo.

Če jemljemo prehranska dopolnila, je najboljša izbira uravnotežen multivitaminsko-mineralni preparat, ki ne vsebuje več kot 100-odstotnega dnevnega odmerka (RDA) večine sestavin, saj lahko večje količine nekaterih vitaminov in mineralov neželeno in celo toksično učinkujejo.

Prav bi bilo poudariti, da prehranska dopolnila niso zdravila, zato tudi ni dokazov, da so učinkovita za zdravljenje bolezni. Tako je treba uporabnikom svetovati, da morajo v primeru, ko se počutje oz. simptomi ne izboljšajo ali se stanje celo poslabša, nujno prekiniti samozdravljenje in obiskati zdravnika.

Če pa menite, da vam jemanje vitaminov in mineralov koristi, jih zaužijte v ustreznih odmerkih. Vsebnost mora biti napisana na embalaži, poleg količine pa mora biti navedeno še, kolikšen delež priporočenega dnevnega vnosa je v enem odmerku. Pazite tudi, da odmerek ne bo prevelik. Praviloma jemljite vitamine in minerale med hrano ali takoj po obroku, s kozarcem vode,

Opozorila

Če bi dlje uživali prehranska dopolnila z vitamini in minerali skupaj s prehrano, ki je bogata z določenimi vitamini in minerali, bi se lahko predozirali. Pri hkratnem jemanju vitaminov in mineralov skupaj s predpisano hrano, morajo biti veliko bolj pozorni kronični bolniki, pri katerih je že sicer potrebna previdnost glede uporabe prehranskih dopolnil.

Mnogi vitamini vstopajo v medsebojno delovanje z zdravili in v interakcije z boleznijo. Vsi kronični bolniki naj se posvetujejo s strokovnjakom, preden bodo začeli jemati vitamine ali minerale. Strokovnjak mora poznati vsa zdravila, ki jih bolnik uporablja, in način njegove prehrane.

V nasprotju z zdravili je na embalaži prehranskih dopolnil zelo malo podatkov; navadno so poleg imena navedeni še spisek sestavin, priporočeni odmerek, način uporabe in številka dovoljenja za promet. Premalo je opozoril in podatkov o učinkovinah, presnovkih, farmakokinetiki, farmakologiji, neželenih učinkih in njihovi pogostnosti, posledicah dolgotrajne uporabe, interakcijah s hrano, alkoholom in zdravili, prednostih jemanja za posamezne skupine uporabnikov (na primer za otroke, starostnike, ljudi z jetrnimi ali ledvičnimi okvarami) in kontraindikacijah.

Veliko je neresničnih podatkov o jemanju (na primer da je za otroke varen pripravek, ki vsebuje rastlinske izvlečke, bogate s salicilati!). Po zakonu morajo biti prehranska dopolnila neškodljiva, vendar zanje ne velja enako strog postopek registracije, kot je predpisan za zdravila. Proizvajalci ne spremljajo interakcij in neželenih učinkov, v primeru škodljivega učinkovanja pa celo zavračajo odgovornost.

Prehranskim dopolnilom zelo pogosto pripisujejo preveliko učinkovitost, navajajo znanstveno neutemeljene in nepreverjene indikacije ter poudarjajo neresnične izjave ''številnih zadovoljnih strank''. Ker njihovega oglaševanja ne urejajo posebni predpisi, je veliko primerov zavajanja potrošnikov.

 

Iwona Ewa Kosi, dr.med

Specialistka nevrologije

Kontakt. 040 888 325

email. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

Banner - oglas5

NASLOV UREDNIŠTVA

Revija Preventiva
Cigaletova 5
1000 Ljubljana

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si