Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Čeprav ima estrogen veliko nalog v telesu, ga uvrščamo med steroidne hormone, ki so primarno poznani po svoji vlogi v spolnem razvoju in pri razmnoževanju. Imajo ga ženske in moški, a ga imajo odrasle ženske značilno več kot moški. Še posebno v rodni dobi. Tri glavne oblike estrogena so estron (E1), estradiol (E2) in estriol (E3). Kdaj ga imamo preveč, kako nam to škoduje in kako ga znižamo?

Estriol je najšibkejši, v večjih količinah se tvori le med nosečnostjo. Estradiol je prevladujoči estrogen v rodni dobi. Imajo ga tudi moški, nastaja iz testosterona. Estron naraste v menopavzi in postane prevladujoč estrogen v postmenopavzi (ta se začne eno leto po zadnji menstruaciji).

Višje tveganje za raka dojke

Ko jajčniki prenehajo ustvarjati estradiol, začno nadledvične žleze, jetra in maščobne celice nadomeščati izgubo z estronom. Presnovljen estron pa je lahko škodljiv, saj dvignjen lahko poveča tveganje za rake, povezane z estrogenom; denimo rak dojk. Ker estron nastaja tudi v maščobnih celicah, imajo debeli ljudje lahko višje vrednosti estrona od normalnih.

Moški imajo v glavnem stabilno skupno količino estrogena, pri ženskah pa je drugače; koliko skupnega estrogena imajo, je odvisno od življenjskega obdobja. Raven se spreminja tudi z menstrualnim ciklom.

Referenčne vrednosti

Referenčne oziroma normalne vrednosti skupnega estrogena, izražene v pikogramih na mililiter (pg/mL), za moške in ženske so:

moški / pred puberteto: 12 do 55

moški / odrasli: 40 do 115

ženske / pred puberteto: 12 do 57

ženske / folikularna faza (1 do 12 dan menstrualnega cikla): 61 do 394

ženske / ovulacijska faza (13 do 16 dan menstrualnega cikla): 122 do 437

ženske / luteinska faza (17 do 29 dan menstrualnega cikla): 156 do 350

ženske / v postmenopavzi: 20 do 40

Vzroki za veliko estrogena

Veliko estrogena je med nosečnostjo in zdravljenjem neplodnosti. Več estrogena je lahko tudi zaradi tumorja nadledvičnih žlez, ciroze jeter, estrogena iz hrane in čistilnih sredstev, povečanega uživanja hrane z vsebnostjo fitoestrogenov, kot je soja, v kombinaciji s prehrano z malo vlakninami; pa tudi zaradi tumorja jajčnikov, stresa. K povišanemu estrogenu lahko doprinesejo tudi anabolni steroidi, antibiotiki, kortikosteroidi, hormonska nadomestna terapija, tablete proti zanositvi.

Povišane vrednosti estrogena lahko spremljajo zdravstvene težave, kot so rak dojk, hipertiroidizem in poškodbe jeter. Če imate take simptome, obiščite zdravnika.

Simptomi visoke ravni estrogena so: debelost, nespečnost, vetrovi in napenjanje, otekanje trebuha, neredne menstruacije, pridobivanje teže, nihanja v razpoloženju, ginekomastija (nenevarna razrast žleznega tkiva dojke pri moškem), slaba koncentracija, miselna megla.

Zmanjšanje estrogena

Estrogen lahko najenostavneje zmanjšamo z odtegnitvijo hrane, ki vsebuje veliko estrogena, pomagamo si lahko s prehranskimi dodatki. Uživamo kalcijev glukarat (500 miligramov enkrat do dvakrat na dan, ne uživamo med nosečnostjo in dojenjem), DIM (diindolilmetan; 75 do 150 miligramov dvakrat na dan, pripravek pomaga presnoviti estrogen v bolj koristno obliko) in probiotike (vsebujejo naj od 5 do 15 milijard kultur; uživamo jih dva- do trikrat na dan). Probiotiki normalizirajo koristno črevesno floro, zmanjšajo raven trigliceridov in holesterola. Uživamo jih s hrano. Seveda pripravkov ne jemljemo na pamet, posvetovati se moramo z usposobljenim zdravnikom oziroma zdravilcem.

Sprememba življenjskega sloga

Prenehamo piti tekočine iz plastenk, ker so v plastiki ftalati in bisfenol A (BPA), ki radi preidejo v vodo in zmotijo hormonsko ravnovesje. Jemo le meso brez kakih kemičnih dodatkov; v slabo izbranemu mesu je lahko kar veliko hormonov. Ker maščobne celice izločajo estrogen, iz prehrane izločimo rafinirane ogljikove hidrate in sladkor ter hrano z visoko vsebnostjo maščob, ki redi. Za pomoč pri presnovi estrogena vsak dan pojejmo vsaj 30 gramov vlaknin (ne pozabimo na laneno seme!) jemo več križnic, kot je brokoli, cvetača in brstični ohrovt. Zmanjšamo vnos alkohola, več se gibajmo in posvečajmo aerobni vadbi; trideset minut na dan, tri do štirikrat na teden.

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si