Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Se mučite, da bi si zapomnili ime osebe, ki ste jo pravkar spoznali? Kako to, da si lahko nekateri ljudje vse zapomnijo? Ne skrbite, ne glede na to, ali se pripravljate na izpit ali se učite tujega jezika, spomin je enostavna stvar.

Mesta

To tehniko uporabimo, da si zapomnimo govor. To, kar si moramo zapomniti, si zamislimo v poznanih prostorih. Raziskave so pokazale, da ta metoda znatno izboljšuje spomin. Znanstveniki smatrajo, da deluje zato, ker ob tem uporabljamo prostorne zmogljivosti spomina.

  1. korak: spomnimo se poti, ki jo zelo dobro poznamo, na primer sprehod po ulici ali po hiši.
  2. korak: vizualizirajmo vsak del informacije, ki si jo želimo zapomniti v različnih prostorih ali delih doma/ulice.
  3. korak: da bi se spomnili informacij, se sprehodimo po tej poti in krajevno označimo vsak del.
  4. korak: vsaj dvakrat dnevno se v mislih sprehodimo čez ulico in hišo, dokler se informacije ne primejo.

Akronimi

To tehniko uporabljamo, da bi si zapomnili skupine besed. Raziskave kažejo, da se bolje in dlje spominjamo stvari, če jim dodelimo nek pomen. Lažje si zapomnimo eno stvar ali besedo kot spisek informacij. Zapomnimo si lahko na primer simptome gripe (vročina, kašelj, suha usta, rdeče grlo, težko telo …)

  1. korak: poudarimo besede, ki si jih moramo zapomniti: govor, roka, nasmeh, minute.
  2. korak: zapišimo prvo črko vsake besede, ki si jo moramo zapomniti, in začetne črke sestavimo tako, da dobimo neko novo besedo, ki si je bomo z lahkoto zapomnili: GROM – grlo – rdeče – oteklina – mrzlica)
  3. korak: da bi se spomnili izraza, črkujmo novo besedo (akronim) G – R – O – M.

Lažje si zapomnimo žive in resnične stvari, zato poskrbimo, da bo nova beseda čim bolj zapomnljiva. Angleška beseda NEWS (novice) recimo lahko služi za to, da v spomin prikličemo 4 nebesne strani v angleščini: north, east, south, west (sever, vzhod, jug, zahod)

Rima

To tehniko uporabimo, da si zapomnimo informacije v določenem vrstnem redu. Rima nam pomaga, da si zapomnimo stvari, ker si naši možgani dobro zapomnijo zvočno podobo besed. To imenujemo tudi akustično (zvočno) dekodiranje.

Čas je za kreativnost in prebujanje pesnika v nas. Primer: PES laja na GLAS, sliši ga cela VAS. Še boljše je, če lahko rime povežemo z vizualnim prikazom, ki ga nato vizualiziramo.

Povezovanje

To tehniko uporabimo, ko gremo po nakupih. Izdelkom na papirju dajmo miselne povezave, kar pomeni, da uporabimo metodo vizualizacije in asociacije. Z njeno pomočjo bomo abstraktna dejstva spremenili v mentalne slike, ki si jih bomo z lahkoto zapomnili.

  1. korak: V mislih si predstavljajmo vsak predmet s seznama. Povežimo na primer šampon s cesto pene na poti do trgovine.
  2. korak: Vsako sliko povežimo s sliko na seznamu. Zamislimo si čebele, kako vzletajo iz mehurčka in gredo na list solate. Poskušajmo povezati slike, da bi lahko pripovedovali zgodbo. To pomaga, da si lažje zapomnimo stvari.

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si