9 rastlin za obnovo kože

Če ste se vprašali, kako bi čim hitreje sanirali ureznine, rane ali praske, potem so zelišča najboljši zavezniki.

Kamilica

Kamilica spodbuja obnovo kože, jo mehča in posvetli. Priporočljiva je za osebe, ki imajo suho in občutljivo kožo, akne (še zlasti te, ki so posledica stresa). Ker je bogata z antioksidanti, ščiti kožo pred škodljivimi prostimi radikali in UV žarki. Lahko jo uporabimo tudi kot kopel. Prekuhamo 2 pesti cvetov, precedimo čez pol ure in dodamo že pripravljeni kopeli. Po želji lahko dodamo tudi eterično olje kamilice.

Ognjič

Oranžni cvetovi ognjiča so najboljši prijatelji kože. Uporabljamo jih lahko pri zdravljenju skoraj vseh vrst kožnih obolenj. Pomagajo pri srbečici, rdečici, suhi in razdraženi koži. Še zlasti je priporočljiva ognjičeva mast, ki jo pripravimo tako, da raztopimo 500 g svinjske masti, dodamo 2 pesti cvetov in listov ognjiča, zmes dobro premešamo in pustimo stati čez noč. Nato jo zagrejemo in precedimo. Mast, ki jo hranimo v hladilniku, spodbuja obnovo celic kože in pospešuje celjenje ran in opeklin. Po drugi strani pa sveže precejen sok ognjiča pomaga odpravljati pigmentne in starostne pege, še zlasti, če jih mažemo večkrat dnevno.

Gabez

Listi in korenine gabeza vsebujejo alantoin, sestavino, ki blaži vnetne procese in spodbuja obnovo celic kože. Tinktura te rastline je najbolj učinkovita v boju proti brazgotinam, naredimo pa jo tako, da steklenico napolnimo s sesekljanimi koreninami gabeza, jih prelijemo z rakijo, precedimo in uporabimo, potem ko dva tedna stoji na toplem, po možnosti sončnem mestu. Pomembno je vedeti, da gabeza ne uporabljamo na odprtih ranah in ne dlje kot deset dni.

Trpotec

Trpotec vsebuje alantoin, zaradi česar pospešuje obnovo kože. Nepogrešljiv je pri odrgninah in urezninah, tudi kot prva pomoč pri pikih ose, kač ali pasjih ugrizih, učinkovit pa je tudi pri zdravljenju izpuščajev in odprtih ran. Trpotec je enostavno pripraviti: liste zmeljemo in zdrobimo, tako da spustijo sok, potem jih pa tako zdrobljene damo neposredno na rano. Koristimo lahko ozkolistni in širokolistni trpotec, saj sta, ne glede na vizualno razliko, oba učinkovita.

Rožmarin

Bodisi da rožmarin koristimo kot začimbo v kulinariki ali ga pijemo kot čaj, antioksidanti, ki jih vsebuje, ščitijo kožo pred prostimi radikali in jo ohranjajo napeto in mladostno. Poleg tega rožmarin pomaga obnovi poškodovanih celic kože, pri dermatitisu, aknah in mastni koži, zahvaljujoč železu, kalciju in vitaminu B6 – spodbudi izločanje kolagena. Pomaga odpirati pore in odpravljati glivice. Čaj pripravimo tako, da 1 žličko suhega listja prelijemo z 250 ml vrele vode in pustimo stati pol ure. Nato precedimo.

Aloja

Aloa je nepogrešljiva sestavina številnih kozmetičnih preparatov prav zato, ker gel iz njenih listov spodbudi obnovo poškodovanih celic kože. Bodisi da se soočimo z opeklinami, urezninami, ranami, izpuščaji ali alergijami, lahko gel vtremo neposredno v kožo. Alojin gel vsebuje več kot 200 koristnih sestavin, med katerimi so številni minerali, aminokisline in vitamina C in E, ki sta zelo pomembna za zdravje kože. Aloja ščiti kožo pred prostimi radikali, jo čisti, vlaži in pomlajuje ter spodbudi izločanje kolagena, s tem pa ohranja mehkobo in elastičnost.

Ameriški slamnik

Ameriški slamnik je eden od najboljših zaščitnikov imunskega sistema, kožo neguje od znotraj, saj spodbudi obnovo njenih celic. Izvlečki na osnovi te rastline delujejo protivnetno, spodbudijo izločanje kolagena in ščitijo pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Uporabljali so ga že Indijanci, in sicer za celjenje ran. Še zlasti se priporoča obolelim od psoriaze in ekcema, saj pomirja vneto in rdečo kožo.

Sivka

Sivka pospešuje celjenje ran, obnovo celic in je učinkovita v boju proti bakterijam, ki povzročajo akne. Učinkovita je v boju proti psoriazi, ekcemu in mastni koži. Najbolje je, da jo uporabljamo v obliki olja, in to za masažo – ne le da bomo tako okrepili kožo, ampak bomo tudi telo, saj se bomo počasi poslovili od nespečnosti, depresije in utrujenosti. Sivkino olje, ki je antiseptik, lahko uporabljamo za dezinfekcijo ran namesto alkohola.

Kopriva

Ker je bogata z vitamini A, C in D in minerali, je kopriva učinkovita pri obnovi kože in obnovi celic, še zlasti na mestih, kjer je koža razpokana. Na pari skuhamo 5 žličk listov koprive in 100 g svinjske masti, vse dokler se mešanica ne pretvori v kašo. Mast hranimo v hladilniku, razpokano kožo mažemo nekajkrat dnevno. Kopriva učinkovito zdravi akne in odpravlja brazgotine.

Balzam za obnovo

Pomešajmo žličko korenine ameriškega slamnika, 2 žlički listov gabeza, 2 žlički listov trpotca, 1 žličko cvetov ognjiča, 1 žličko listov in cvetov navadnega rmana in žličko listov rožmarina. Vse damo v 400 ml ekstra deviškega hladno stiskanega oljčnega olja in pustimo stati tri tedne na sobni temperaturi, s tem da vsak dan malo premešamo. Olje precedimo in ga postopoma zagrejemo na zmernem ognju, nato dodamo vanj ¼ skodelice čebeljega voska. Ko se vosek in olje usedeta, vse zlijemo v vrč, hranimo v hladilniku in uporabimo za praske, ureznine, pike insektov in drugih živali.

Povzeto iz revije Lekovito bilje.