Šminke oziroma ličila za ustnice so nekoč izdelovali iz nevarnih snovi. In še danes šminka in zdravje ne gresta skupaj. Predvsem zaradi vsebnosti svinca, brez katerega šminka skoraj ne obstaja.

Barva ženskih ustnic je pomembna pri zapeljevanju. Večino moških že od nekdaj močno privlačijo rdeče našminkane ustnice. Tako je bilo že v Mezopotamiji. Za barvanje ustnic so uporabljali zdrobljene poldrage kamne, s katerimi so nežno obarvali ustnice faraonkam starodavnega Egipta; da bi bile podobne ustnicam bogov. Nefertiti si je ustnice barvala s kano. Kleopatra s »šminko« iz zdrobljenih insektov, mravelj in kane. V stari Grčiji so si ustnice barvale prostitutke. V starem Rimu so se po rdečih ustnicah razlikovali bogataši od revežev. Prvo šminko v stiku so predstavili leta 1883 v Amsterdamu na Nizozemskem. Sploh niso pričakovali, da bo novi lepotilni izdelek najbolj prodajani kozmetični izdelek na svetu.

Čista provokacija

Zaradi rdeče barve ustnic povezujemo osebo s strastjo, privlačnostjo in živahnostjo. Je tudi simbol ženske emancipacije. Ameriška sufražetka (v začetku 20. stoletja pripadnica gibanja za volilno pravico in enakopravnost žensk, zlasti v Angliji) s konca 19. stoletja, Elizabeth Cady Stanton, ter feministka in borka za socialne pravice, Charlotte Perkins Gilman, sta uporabljali rdečo šminko kot simbol boja za ženske pravice. Še danes se mnoge pripadnice nežnejšega spola počutijo varnejše in samozavestnejše z rdečilom na ustnicah. Ker je rdeča barva zares močna in spodbuja vitalnost in dejavnost, hkrati povečuje intelektualno dejavnost.

Rdeča šminka je zaželena tudi zato, ker pritegne pozornost sogovornika, ki se osredotoča na ustnice oziroma na tisto, kar ženska govori. Z izbiro različnih odtenkov rdeče izražamo tudi svoj značaj in trenutne občutke. S samo nekaj potezami rdeče šminke pa si lahko ustvarimo povsem novo razpoloženje. A atraktivnost rdeče šminke že več let »kvarijo« ugotovitve številnih študij, da rdeče šminke in šminke vseh barv za zdravje niso nenevarne. Nekoč so šminke izdelovali iz nevarnih snovi. A tudi danes niso vse neproblematične za zdravje. Še posebno zato, ker je v njih svinec. Pred nakupom šminke zato preverimo, katere so varne in izključimo izdelke kozmetičnih podjetij, ki svoje izdelke testirajo na živalih.

Težke kovine na obrazu

Že sama beseda svinec je dovolj odbijajoča, da ga vsekakor ne želimo imeti na ustnicah in koži. Svinec so dolga leta dodajali v puder za obraz, zato da je imelo plemstvo bolj belo kožo. Bled obraz je bil tedaj v modi, izkazoval je plemiški stan. Ker pa je svinec težka kovina in se nalaga v telesu, povzroča zastrupitve. Danes, za razliko od nekdanje aristokracije, vemo, da je svinec škodljiv, vendar je kljub temu še vedno v kozmetiki, denimo v črtalih za oči in cenenih šminkah. Zastrupitev s svincem se pokaže v različnih zdravstvenih težavah, vključno z rakom, reproduktivnimi in razvojnimi motnjami, nevrološkimi problemi, problemi z ledvicami, glavoboli, slabostjo, bruhanjem, drisko, izgubo las in drugim.

Svinec je težka kovina, živčni strup, poleg kozmetike pa ga uporabljajo še pri izdelovanju plastike, baterij, insekticidov, glazur, barv in podobno. Po raziskavah iz leta 2007 je bil svinec kar v 61 odstotkih šmink v trgovinah. V telesu se nalaga v tkivih, najpogosteje v kosteh, a tudi v jetrih, ledvicah, pljučih in trebušni slinavki. Znanstveniki Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) so ugotovili, da je povprečna izpostavljenost odrasle osebe svincu s hrano v visokorazvitih evropskih državah od 0,36 do 2,43 mikrograma na kilogram telesne teže na dan. Kar se tiče kozmetike so svinec in surovine, ki vsebujejo svinec, prepovedane za uporabo v kozmetičnih izdelkih z uredbo št. 1223/2009 Evropskega parlamenta in Sveta Evrope od 30. novembra 2009. Prepovedana je tudi uporaba kadmija in kroma. A kot drugje tudi tu zakon dopušča izjeme. Če je tehnično neizbežno, je prisotnost svinca dovoljena, če je ocena varnosti odgovarjajoča.

Veto na Hong Kong

Na ravni Evropske unije za sedaj ni enotnega kriterija (ne obstaja uradna metoda, sprejeta na ravni Evropske unije), niti največja možna dopustna vrednost svinca v kozmetičnih izdelkih. V Italiji so našli in umaknili iz trgovin niz kozmičnih izdelkov, ki so jih izdelali v Hong Hongu. V njih je bilo več svinca, kot je dovoljeno. Našli so ga v šminkah, senčilih za veke, maskarah … V maskarah so izmerili kar 2440 miligramov svinca na kilogram. Največja dovoljena količina svinca, ki je dopustna, pa je 20 miligramov na kilogram. Številne kozmetične hiše nadaljujejo z zmanjševanjem dovoljenih težkih kovin v svojih izdelkih, a analize razkrivajo, da ti izdelki še vedno vsebujejo svinec, v količini manjši od pet pet milijonov delcev na milijon.