Uredništvo

Življenju dodajamo leta, letom dodajamo zdravje.
 
Slovenci smo po dolgosti življenja peti narod na svetu. Lepo se sliši.
 
In vendar je, kot vse kaže, tudi pri nas medicina, za srčno-žilnimi boleznimi in rakom, tretji povzročitelj prezgodnjega odhoda s sveta. Že pred desetletji smo zasnovali revijo Zdravje, zdaj pa je tu Preventiva, ki nam bo iz meseca v mesec kazala pot, kako naj skrb za svoje zdravje prevzamemo sami; da bomo dodali življenje letom in letom zdravje.
 
Barbara Černe

Konopljina oblačila so prijazna koži, delujejo antimikrobno, odporna so na plesni, zdržijo dlje kot bombažna vlakna. V njih smo bližje naravi. In kaj so še prednosti konoplje?

  1. Brez strupov

Konoplja ima naravno zaščito, zato med rastjo ni treba uporabljati pesticidov, herbicidov in fungicidov. To pomeni, da tudi konopljina tkanina ne vsebuje strupov. Je odlična za ljudi, ki so občutljivi ali alergični na industrijske kemikalije, sintetiko in barve.

  1. Material »diha«

Blago iz industrijske konoplje poskrbi za dobro cirkulacijo zraka in s tem preprečuje čezmerno segrevanje ob stiku z tkanino. V konopljinih oblačilih se ne potimo, saj material »diha«. Konopljina oblačila so zato zelo primerna tudi pri športu.

  1. Trpežnost vlaken

Konopljina tkanina ima štirikrat močnejšo natezno trdnost in dvakrat boljšo odpornost proti obrabi od bombaža. Izdelki iz konoplje zato preživijo dlje kot izdelki iz drugih tkanin. Zaradi poroznih vlaken konoplja bolje vsrka vodo; oblačila dlje zadržijo barve. Vlakna z vsakim pranjem postajajo mehkejša, saj se vedno bolj sprostijo.

  1. Protimikrobno delovanje

Konopljina tkanina deluje protimikrobno, odporna je na plesni in, podobno kot bambusova vlakna, tudi na UV svetlobo.

»Nenazadnje pa imamo pri njihovem nošenju dober občutek, saj s tem varujemo okolje. Konoplja je namreč zelo ekološka rastlina. Med rastjo čisti zrak, vodo in tla,« so besede Jana Novaka iz slovenskega start-up podjetja, kjer so se namenili izdelovati oblačila iz konoplje. Njihov moto je »Preklopimo na konopljo«. Konoplji so zaradi večje mehkobe dodali bambusova vlakna, ki delujejo protibakterijsko in naravno uravnavajo telesno temperaturo: v vročih dneh hladijo, v mrazu grejejo.

Njihov prvi izdelek so majice s kratkimi rokavi in nahrbtnik. Že narejeno pletivo iz konoplje in bambusa, oboje je bilo vzgojeno v EU, v Sloveniji pobarvajo z naravnimi barvami in iz njega naredijo oblačila. Več na Switch-hempwear.si. (Izdelki so dosegljivi tudi na arashop.si.)

 

 

 

 

 

 

NASLOV UREDNIŠTVA

Bcentermed, Barbara Černe s.p.
Na griču 7
3202 Ljubečna

Prijava na e-novice

Vas je naša vsebina pritegnila? Če želite biti na tekočem z novimi podobnimi vsebinami, se prijavite na naše e-novice.

Kontakt z nami

+386 (0)51 635 735
info@preventivarevija.si